Jeżeli nie macie pomysłu na niedzielne śniadanie - służę pomocą i polecam placki bananowo-kakaowe. W tygodniu rzadko zdarza mi się jadać wymyślne śniadania, takie jak naleśniki, gofry czy zapiekane potrawy z jaj, ale weekend to inna sprawa. Weekend jest od rozpieszczania się od samego rana, bo w końcu grunt to dobry początek dnia!
Placki z dodatkiem bananów i kakao przypominają amerykańskie pankejki. Nie wymagają tłuszczu do smażenia, bo świetnie zapiekają się na suchej patelni i to ich duża zaleta (czy ktoś lubi ociekające tłuszczem placki czy naleśniki?). Garść owoców, kleks jogurtu lub śmietanki albo słodka polewa z miodu czy syropu klonowego, a jeżeli do tego wszystkiego dopisze wiosenne słońce za oknem, pełnia szczęścia o poranku zapewniona :)
Placki bananowo-kakaowe:
1 szklanka mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 jajko,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 łyżka oleju,
2 banany,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przesianą mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cukrem.
Jajko rozkłócić widelcem i wymieszać z jogurtem, olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać rozgniecione widelcem banany. Składniki mokre dodać do suchych i dokładnie wymieszać.
Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać i nakładać po dwie łyżki ciasta. Smażyć placki z obu stron. Podawać ciepłe z plasterkami banana, jogurtem, miodem lub syropem klonowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękne placuszki i takie apetyczne. Gdyby nie to, ze blogowanie kulinarne odklada mi sie w pasie, czyli musze odrobine o siebie zadbac juz stalabym w kuchni i je smazyla. Pycha!!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJak pięknie prezentują się te p;lacki , jak smakowicie podane
OdpowiedzUsuńPyszności! <3
OdpowiedzUsuńNaleśniki w efekcie końcowym smakują gorzko - zapewne wina sody oczyszczonej chodź dana była taka ilość jaka jest podana w przepisie. Mają w sobie gorycz, która przekłada się na smak. Dlaczego? Nie wiem. Wyszły pulchne, smaczne, ale jednak coś poszło nie tak. Czy polecam ten przepis? Może inaczej - nie wykonam go po raz drugi z obawy na ponowne czucie tej goryczy, która psuje smak.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre placki, dodałam mniej cukru, ale wyszły super.
OdpowiedzUsuńUpiekłam na mleku, bo okazało się, że nie mam w lodówce jogurtu i też wyszły fajne :)
OdpowiedzUsuń