Hot cross buns - bułeczki wielkanocne

23 marca 2016

wielkanocne bułeczki z krzyżykiem - hot cross buns

Nie piekłam ich nigdy wcześniej, chociaż błyszczące od syropu bułeczki z białym krzyżykiem i brytyjskim rodowodem, kusiły mnie od dawna. Wypiekanie hot cross buns i jedzenie ich w Wielki Piątek jest nadal kultywowaną tradycją w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Australii i Nowej Zelandii, ale też w Południowej Afryce, Kanadzie i Indiach. Podobno mają tajemniczą moc (jedna pozostawiona bułeczka chroni dom przed pożarem przez cały rok), bo krzyżyk z pasty powstałej z mąki i wody symbolizuje ukrzyżowanie Jezusa, a dodatek korzennych przypraw do ciasta - wonne oleje, którymi namaszczono po śmierci jego ciało.

Drożdżowe bułeczki hot cross buns mogą mieć różne smaki, w zależności od dodatków. Zawsze są to rodzynki lub/i suszone porzeczki oraz cynamon lub zestaw przypraw korzennych, ale do bułeczek można dodać też kawałki czekolady, krówki (brytyjski fudge), kandyzowane skórki cytrusów i kawałki jabłka. Są puszyste i nie za słodkie (dlatego nie przeszkadza posmarowanie ich słodkich syropem po upieczeniu, dzięki czemu mają piękną, błyszczącą skórkę) i najlepiej smakują na ciepło, świeżo wyjęte z piekarnika lub tostowane z masłem i konfiturą.

wielkanocne bułeczki z krzyżykiem - hot cross buns

wielkanocne bułeczki z krzyżykiem - hot cross buns

Hot cross buns - bułeczki wielkanocne:

500 g mąki,
300 ml mleka,
30 g świeżych drożdży,
40 g masła,
2 jajka,
1/4 szklanki cukru,
75 g rodzynek,
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrusowej,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1 łyżeczka soli,
1 dodatkowe jajko do smarowania

pasta na krzyżyk -
1/2 szklanki mąki,
4-5 łyżek wody

glazura -
syrop cukrowy - 1/3 szklanki wody i 2 łyżki cukru
lub 1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego

Drożdże rozkruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i wymieszać z 3 łyżkami mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło stopić w podgrzanym mleku. Mąkę przesiać i wymieszać z solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Rodzynki i skórki cytrusowe przepłukać wrzątkiem.

Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodać do utartych jajek. Mieszając dodawać mąkę i stopniowo mleko z masłem. Zagnieść i wyrobić ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodać oprószone mąką rodzynki i skórki cytrusowe. Uformować kulę, przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 12 równych części. Uformować bułeczki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Mąkę wymieszać z wodą na gładką masę (wodę dodawać stopniowo - masa musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Masę przełożyć do woreczka, odciąć róg i wyciskając masę na wyrośnięte bułeczki, narysować krzyżyk. Piec około 30 minut, aż bułeczki zrobią się rumiane.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe posmarować syropem cukrowym (wodę z cukrem gotować około 5 minut na wolnym ogniu na lekko gęstniejący syrop), klonowym lub miodem.

wielkanocne bułeczki z krzyżykiem - hot cross buns

wielkanocne bułeczki z krzyżykiem - hot cross buns

5 komentarzy

  1. Takie bułeczki z krzyżykiem to mi się podobają i to jak :) Przepiękne

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrosły :) jeszcze takich nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopiero co zjadłam śniadanie a po tych zdjęciach znowu bym coś zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już je kiedyś piekłam - są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają na pewno się skuszę.

    OdpowiedzUsuń