Pizza na tortilli z awokado, jajkiem i chipsami z jarmużu

20 stycznia 2016

chrupiąca pizza na tortilli z awokado, jajkiem i chipsami z jarmużu

Pizza na śniadanie? Brzmi jak zły sen dietetyka, ale jeżeli jest to pizza zielona na placku tortilli własnej roboty, ze świeżym awokado i jajkiem sadzonym, nawet dodatek chipsów nie zepsuje jej reputacji jako dania na dobry początek dnia. Pod warunkiem, że są to chipsy z jarmużu oczywiście ;)

Zanim pojawią się pierwsze, wiosenne nowalijki i zielone śniadania staną się normą, taka pizza to prosty pomysł na trochę wiosny na śniadanie w środku białej zimy. Przepis na najlepsze domowe tortille znajdziecie w archiwalnym wpisie. Zawsze robię je wcześniej (np. dzień wcześniej wieczorem) i przechowuję zafoliowane w lodówce lub część mrożę. Później wystarczy je tylko opiec na suchej patelni i wykorzystać do zawijanych kanapek lub tortillowej pizzy.

chrupiąca pizza na tortilli z awokado, jajkiem i chipsami z jarmużu

chrupiąca pizza na tortilli z awokado, jajkiem i chipsami z jarmużu

Pizza na tortilli z awokado, jajkiem i chipsami z jarmużu:
(porcja na 2 pizze)

2 placki domowej tortilli,
2 jajka,
1 dojrzałe awokado,
1 limonka (lub pół cytryny),
płatki chili,
sól i pieprz,
garść porwanych na kawałki świeżych liści jarmużu,
oliwa z oliwek

Umyte awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wydrążyć łyżką i przełożyć do miseczki. Natychmiast skropić sokiem z limonki i rozetrzeć widelcem na puree. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.

Przygotować chipsy z jarmużu wrzucając liście na gorący olej według tego przepisu lub prażąc rozłożone na blasze w piekarniku.

Placki tortilli podgrzać na suchej patelni - z jednej strony przez chwilę, drugą stronę uprażyć na chrupiąco.

Jajka usmażyć tak, aby żółtko było lekko płynne.

Na każdym placku tortillii rozsmarować połowę przygotowanego puree z awokado. Skropić oliwą z oliwek, na środek ułożyć usmażone jajko sadzone. Posypać płatkami chili i chipsami z jarmużu.

chrupiąca pizza na tortilli z awokado, jajkiem i chipsami z jarmużu

chrupiąca pizza na tortilli z awokado, jajkiem i chipsami z jarmużu

11 komentarzy

  1. ach te zdjęcia, przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł na rozpoczęcie dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale się prezentuje taka pizza!)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis.Twoje zdjęcia są niesamowite

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada bosko, chociaż nigdy nie widziałam -pizzy w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka ładna, zielona, wiosenna! Na pewno bardzo fajnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie spodziewałam się, że tortilla może wyglądać tak pięknie! Wiem w takim razie co będę jadła dzisiaj na kolację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortilli bardzo do twarzy w zielonym ;) Smacznego! :)

      Usuń
  8. Wypróbowałam właśnie - smaczna, zdrowa, szybka - nic więcej nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń