Zastanawiam się, jak to się stało, że ten przepis nie pojawił się tutaj do tej pory? Często tak jest, że przepisy, dania i smaki, które towarzyszą nam na co dzień, stają się tak banalne, że przestajemy je zauważać. Tymczasem właśnie one zasługują na szczególną uwagę, bo wśród nich są takie, które przeważnie biją na głowę wszystkie wymyślne i skomplikowane receptury. Nie po raz pierwszy przekonuję siebie i Was, że najprostsze rozwiązania są najlepsze i zauważyłam, że istnieje coś takiego jak magia trzech składników. Przypominałam ostatnio na facebooku wyśmienitą tartę z pomidorami i mozzarellą, której tajemnicą smaku jest połączenie pomidorów, karmelizowanej cebuli i mozzarelli. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę z trzech składników - z młodej cukinii, marchewki i czosnku.
Sałatka z patelni, to jedna z ulubionych przystawek do obiadu, jedzona w moim domu odkąd pamiętam, przez całe lato, kiedy tylko pojawią się w ogrodzie pierwsze cukinie. Nie mam pojęcia skąd wziął się przepis ani kto jest jego autorem, ale nie to jest najważniejsze. Ważne jest to, że musicie jej spróbować! Jest jedna zasada, aby danie było udane - warzywa muszą być smażone szybko, na dużym ogniu, podobnie jak dania kuchni azjatyckiej. Uduszona na małym ogniu cukinia rozgotuje się i straci swój kształt i charakter. Od razu przygotujcie większą porcję składników niż ta, która w założeniu ma pojawić się na stole, bo
Sałatka z patelni (z cukinii, marchwi i czosnku):
2-3 małe, młode cukinie (lub jedną większą),
4 młode marchewki,
3 ząbki czosnku,
świeże zioła - oregano, tymianek, natka pietruszki,
olej do smażenia,
1 łyżka oliwy,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Umyte cukinie ze skórką, marchewkę i obrane ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki.
Na dużej patelni mocno rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić marchew i mieszając podsmażyć na dużym ogniu, aż zacznie lekko się rumienić. Dodać cukinię i delikatnie mieszając smażyć dalej na dużym ogniu, aż zeszkli się i zmięknie. Na końcu dodać czosnek i wszystko jeszcze przez chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane zioła i wszystko skropić oliwą. Podawać natychmiast.
Zdecydowanie moj smak ;) Oj, tak!
OdpowiedzUsuńO jaki super przepis. Już biegnę do ogródka po cukinie i będe robić
OdpowiedzUsuńCukinia i słodka marchewka, mniam....
OdpowiedzUsuńa na klarowanym maśle można, bo ja nie używam olejów do smażenia :)
OdpowiedzUsuńprzepis wygląda super, chętnie wypróbuję ;)
uściski!
ula
Można :) Ważne żeby tłuszcz zniósł wysoką temperaturę smażenia. Pozdrawiam :)
UsuńProsta i smakowita, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńWitam! bo ja tu pierwszy raz. Taka salatka z dodatkiem makaronu np. Tagliatelle to moje absolutnie ulubione danie nie tylko na lato! Wisienka na "torcie" sa jeszcze orzeszki piniowe ale nie zawsze mam. Mniam.
OdpowiedzUsuńZabuelle
Acha, do smazenia uzywam Alba Butter Oil, bo sie nie przypala i pysznie pachnie maselkiem. Mniam
OdpowiedzUsuńZabuelle
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na pyszną sałatkę :-)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie:-), muszę się skusić na taką wersję:-)
OdpowiedzUsuńCudna! Uwielbiam takie sałatki. Cukinię robię w ten sposób często. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
zrobiłam, zrobiłam :) I bardzo mi smakowała cukinia w tym wydaniu :) Bardzo dziękuję Agnieszko za kolejny smakowity przepis
OdpowiedzUsuńWiedziałam! :D Mam przetestowaną tą sałatkę też na tych, co za cukinią nie przepadają i zawsze sałatka wygrywa ;D
Usuńsałatka pyszna! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń