Miniony właśnie weekend to był prawdziwy prezent od natury. Lato pożegnało się w tym roku pięknie, bo nie pamiętam już tak przyjemnej, ciepłej, słonecznej i jeszcze zupełnie letniej soboty jak ta, w ciągu ostatniego miesiąca. Ogród jeszcze soczyście zielony i tylko kwitnące astry, pękate dynie na grządkach, jabłonie oblepione jabłkami i osypujące się gruszki, zdradzają że to wrzesień. Grzechem byłoby siedzenie w domu w taką pogodę, więc przenieśliśmy się na cały dzień pod chmurkę. Zakończyliśmy tegoroczny sezon grillowy obiadem z rusztu, a na deser było ciasto - z jabłkami i gruszkami oczywiście :)
Ciasto przypomina w smaku popularne ciasto "wiewiórka", z jabłkami pokrojonymi w kostkę i orzechami, ale oryginalności dodaje mu gruszkowa korona i polewa toffi. To znów moje ulubione, jak okazuje się w tym sezonie, ciasto do góry nogami, bo cienkimi plasterkami gruszki wykłada się najpierw spód foremki z kominkiem. Najważniejsze jest to, że ma w sobie wszystko to, co wczesną jesienią najlepsze - jabłka, gruszki, orzechy, miód i korzenne przyprawy i świetnie sprawdza się jako rodzinne ciasto piknikowe.
Ciasto z gruszkami, jabłkami i sosem karmelowym:
(wg Zoe Bakes)
2 szklanki mąki pszennej tortowej,
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki cukru brązowego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
3 duże jajka,
1 i 1/2 szklanki oleju,
2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka orzechów,
4 duże jabłka,
2-3 gruszki
sos karmelowy -
3 łyżki masła,
6 łyżeczki cukru brązowego,
2 łyżeczki miodu,
2 łyżki śmietanki kremowej 30%
Przygotować dużą, okrągłą formę z kominkiem - dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Papier na dnie wysmarować sokiem z cytryny, aby gruszki nie ciemniały. Cienko pokrojone plasterki gruszki ułożyć na dnie tak, aby zachodziły na siebie. Posypać łyżeczką cukru.
Obie mąki, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól wymieszać w misce i odstawić.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
Jajka zmiksować z cukrem, cukrem brązowym, olejem i wanilią. Dodać suche składniki i wymieszać wszystko, aby dokładnie się połączyły. Na końcu dodać pokrojone w dużą kostkę jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki z gruszkowym dnem. Piec 1 godzinę i 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto przełożyć na talerz.
Przygotować sos karmelowy - wszystkie składniki umieścić w rondlu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Lekko przestudzonym, ale ciągle płynnym sosem polać ciasto.
Jaka prezencja, jak milion dolarów i smaki mistrzowskie
OdpowiedzUsuńDziękuję kuzyneczko za dobre słowo :))
UsuńMmmm, ale cudo - a w tej stylizacji prezentuje się wspaniale! :-)
OdpowiedzUsuńW ogrodzie wszystko nie tylko dobrze wygląda, ale i lepiej smakuje! :)
UsuńW weekend wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to idealne ciasto na weekend :)
UsuńJakie piękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie urosło:) Z chęcią zjadłabym kawałek takiego cuda;)
OdpowiedzUsuńZestaw smakowy idealny. I piękne zdjęcia :).
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne:-)
OdpowiedzUsuńBoskie, takie jesienno-aromatyczne :)
OdpowiedzUsuń