Oprócz tysiąca powodów, za które kocham późną wiosnę i lato jest jeszcze ten, związany z zapachami. To czas najpiękniejszych, bo naturalnych odświeżaczy powietrza. Począwszy od maja, kiedy przynoszę do domu naręcza kwitnącego bzu i wonne bukiety ustawiam w każdym możliwym zakątku (łącznie z łazienką), mieszkanie pachnie kolejno truskawkami, kwiatami bzu czarnego, jaśminem, różami, malinami, a teraz lawendą.
Ścięłam już pierwsze w tym roku kwitnące gałązki i powiązane wstążkami w pęczki suszą się kwiatami w dół. Za każdym razem, kiedy przechodzę obok półki, głęboko wciągam powietrze i delektuję się świeżym, lawendowym zapachem. Chciałam koniecznie upiec ciasto, które pachniałoby podobnie - nie tak intensywnie jak świeżo ścięte zioło, ale o delikatnie lawendowej nucie. Znalazłam idealne - przyjemnie wilgotne, dzięki słusznemu dodatkowi jogurtu greckiego i cytrynowe w smaku, o delikatnym zapachu suszonych pączków lawendy. Mam przeczucie, że będzie to jedno z moich ulubionych "niedzielnych" ciast do kawy :)
Ciasto cytrynowo-lawendowe z jogurtem greckim:
(wg Bake Your Day)
120 g miękkiego masła,
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki jogurtu greckiego,
1 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta sody oczyszczonej,
3 jajka,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
1 łyżka suszonej lawendy,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli
lukier jogurtowy -
ok. 1 szklanka cukru pudru,
1 łyżka jogurtu greckiego,
kilka kropel soku z cytryny
Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier, aż powstanie jasny, puszysty krem. Dodawać po jednym jajku ucierając za każdym razem na najwyższych obrotach robota przynajmniej minutę.
Rozgrzać piekarnik do 165 stopni.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodawać stopniowo składniki suche, na przemian z jogurtem greckim do masy maślanej, mieszając powoli na najniższych obrotach.
Dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i na końcu lawendę i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszać.
Foremkę keksową (23 x 12 cm) lub blachę na małe keksy, wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem. Piec około 35-40 minut (do suchego patyczka).
Ostudzone ciasto wyjąć z formy i polukrować - przesiany cukier puder utrzeć z jogurtem i sokiem z cytryny.
Cudowne. Muszę ściąć swoja lawendę:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, zdjęcia obłędne ! :)mam słoiczek suszonej lawendy, wiec chyba się skuszę na upieczenie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto zrobie napewno! Dziekuje! A lawenda rosnie mi przed domem i uzywam jej czesto w kuchni ostatnio w clafoutis morelowo-lawendowym wlasnie!
OdpowiedzUsuńO, takie clafoutis to musi być cudo! Od razu kojarzy mi się z Prowansją :)
UsuńIdealne :) Uwielbiam połączenie lawendy z cytryną :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że kociemu pomocnikowi też się zapach lawendy spodobał :)
Koci asystent nigdy nie może odmówić sobie czynnej pomocy, jeżeli chodzi o kwiaty i zioła :D
UsuńFajne te foremki i ciasto oczywiście tez!
OdpowiedzUsuńlawendowe, cytrynowe = się idealne, ale jak widzę takie szare cudo to nawet ideały się chowają , kot Scott to jest to co trzeba szczególnie podziwiać
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda ;D Sierść kot S'kotta czasami ma lekko lawendowy odcień i dlatego dobrze mi się tu komponował ;)
UsuńCholera. Zakochałam się w Twoim kociaku. ...l Lawenda zeszła na dalszy plan :)
OdpowiedzUsuńRozumiem i podzielam - przy S'kocie blednie każdy przepis ;D
UsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńWitam! Wygląda to fantastycznie, nawet czuję zapach lawendy :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: czy to z tego ciasta da się zrobić tort? Chcę wziąć to i przełożyć albo kurdem z jagodami albo kremem na podstawie seru i też z jagodami. Wiem, już dwa lata mineło, ale może Pani pamięta jaka była konsystencja i czy będzie to nadawało się do toru :)
Z góry dziękuję! :-*
Myślę, że ciasto może być zbyt ciężkie na tort. Lepiej upiec klasyczny biszkopt z dodatkiem skórki cytrynowej i odrobiny soku z cytryny - będzie świetnie pasować do kremu twarożkowego i jagód i będzie lżejszy :)
UsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, ile ml albo g wynosi pani szklanka?
OdpowiedzUsuńJeżeli nie jest podane inaczej, to standardowo przyjmuje się, że szklanka ma pojemność 250ml :)
Usuń