Uzupełniam poprzedni wpis o obiecany przepis na miętowe ozdoby. Świeże listki mięty są dekoracyjne same w sobie - to prawda, ale jak każde świeże zioła, szybko więdną i wyglądają dobrze zwykle tylko kilka godzin po zerwaniu. Jeżeli potrzebujemy przedłużyć im życie i ich dekoracyjne walory, najlepiej zakonserwować je w cukrze.
Do kandyzowania liści ziół i kwiatów najlepiej użyć bardzo drobnego cukru kryształu. Posypane cukrem pudrem nie lśnią i nie skrzą się tak ładnie, jak te ubrane w kryształki. Przypominają do złudzenia liście pokryte szronem i pięknie ozdabiają ciasta i babeczki.
Świeżą miętę, warto przerobić też na cukier miętowy. Tutaj najlepiej sprawdza się cukrowa gruba rafinada, której kryształy podczas ucierania z miętą zmieniają kolor na zielony. Taki zielony, aromatyczny cukier przyda się na pewno do herbaty i letnich napojów i drinków, kiedy nie mamy akurat pod ręką świeżej mięty, a zamknięty w słoiku na zimę będzie przypominał lato :)
Kandyzowane listki mięty:
1 białko,cukier bardzo drobny kryształ,
listki świeżej mięty
Białko lekko ubić. Pojedyncze listki mięty smarować białkiem z obu stron (najlepiej małym pędzelkiem) i posypać cukrem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia odstawić do wyschnięcia na przynajmniej dobę.
Cukier miętowy:
1 szklanka cukru grubej rafinady,1/2 szklanki listków świeżej mięty
Cukier ucierać dodając miętę, aż liście całkowicie się rozpadną, a cukier zrobi się zielony.
Cukier miętowy rozłożyć cienką warstwą na papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia (najlepiej na noc). Gotowy cukier przełożyć do słoika.
Koniecznie musze zrobic! Uwielbiam miete, cukrem tez nie pogardze ;))
OdpowiedzUsuńja też!! musze zrobić obowiązkowo :))
OdpowiedzUsuńa przy ucieraniu cukier się nie rozkruszy?
OdpowiedzUsuńJeżeli będzie to gruby kryształ, nie rozkruszy się. Po utarciu wygląda dokładnie jak na zdjęciu powyżej :)
UsuńŚlicznie wyglądają takie kandyzowane listki :)
OdpowiedzUsuńa czy można użyć brązowego cukru?
OdpowiedzUsuńMożna - będzie zdrowiej, ale kolor cukru nie będzie już tak ładnie zielony :)
UsuńWow, super pomysł!
OdpowiedzUsuńW tym roku na pewno zrobię jedno i drugie :)
OdpowiedzUsuńTaki cukier robiłam.
OdpowiedzUsuńAle mnie bardzo interesują te listki:)
W tym roku moja kolekcja ziół powiększyła się o miętę truskawkowa i pomarańczową.
Jak tylko krzaki się rozrosną to spróbuje tak je zrobić.
Fantastyczne miejsce będę tutaj zaglądać.
Pozdrawiam Lacrima
Fajny pomysł
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podobają te pomysły - chetnir wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńA czy ksylitol się nadaje?
OdpowiedzUsuń.. I czy można też zrobić z melisy?
OdpowiedzUsuńA fajny pomysł 😋
OdpowiedzUsuńPonieważ cukier był używany do gotowania od tak dawna, często uważany jest za codzienny produkt podstawowy.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł- dziękuję bardzo- w ładne słoiczki popakować i prezent gotowy- tak ro biłam z solą morską i czosnkiem niedźwiedzim, zaskoczenie obdaroywanych, polecam
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego rozwiązanie nie próbowałem, teraz w wakacje musze zrobić taki cukier.
OdpowiedzUsuńA jaka jest trwałość - listków i cukru? Jak szybko trzeba je zużyć?
OdpowiedzUsuńSyrop cukru inwertowanego to cenny składnik w przemyśle spożywczym, stosowany ze względu na swoje właściwości słodzące i wilgotnościowe. Syrop ten jest często wykorzystywany w produkcji pieczywa, lodów oraz różnorodnych słodyczy, gdzie jego zastosowanie zapewnia miękkość, lepkość oraz stabilność produktów.
OdpowiedzUsuń