Nie piekłam w tamtym roku bożonarodzeniowych pierniczków i dlatego pewnie lekko męczył mnie niedosyt świątecznych ciasteczek :) Kolekcja foremek do ciastek z motywami wielkanocnymi powiększa mi się co sezon (w tym roku o baranka), więc w końcu postanowiłam wykorzystać ich potencjał i osłodzić wiosenne święta o lukrowane ciastka. Marzyły mi się pastelowe zajączki, kolorowe kurki, czupurne kogutki i wełniste baranki...
Do tych ostatnich mam największy sentyment, bo okazało się, że gęsty lukier królewski, wyciskany z małej tylki o gwiazdkowym przekroju świetnie oddaje wygląd owczego runa. W świątecznym wydaniu baranki dostały dodatkowo kolorowe kokardki i promienne uśmiechy ;) Jestem pewna, że przynajmniej jeden trafi do koszyczka ze święconką :)
Same ciastka to proste, cukrowe ciasteczka do wycinania z przepisu Doroty , które doprawiłam leciutko korzennie łyżeczką kardamonu. Do lukrowania baranków najlepiej sprawdza się bardzo gęsty lukier królewski na białkach - inne na wodzie lub soku nie będą trzymały kształtu i nie uda się nimi osiągnąć efektu baraniego futra. Do prostego lukrowania innych ciasteczek można użyć gęstego klasycznego lukru - mój w kolorze różowym, to lukier na bazie soku z czerwonej pomarańczy.
Ciasteczka kardamonowe:
180 g zimnego masła,200 g cukru pudru,
350 g mąki pszennej,
1 jajko,
1 żółtko,
1 łyżeczka mielonego kardamonu,
szczypta soli
Masło pokroić na kawałki. Dodać mąkę wymieszaną z solą i kardamonem, cukier puder, jajko i żółtko. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kształty foremkami do ciastek.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut, aż lekko się zarumienią.
Lukier królewski:
białka z 2 jajek,
ok. 220 g cukru pudru
Białka ucierać na małych obrotach, powoli dodając cukier puder. Gęstość lukru najlepiej kontrolować podczas ucierania, sprawdzając czy odrobina lukru nałożona na talerz rozlewa się czy utrzymuje kształt.
Do lukrowania baranków potrzeby jest bardzo gęsty lukier. Jeżeli jest za gęsty, rozrzedzić kilkoma kroplami soku z cytryny.
Gotowym lukrem dekorować ciastka. Do dekorowania baranków potrzebny jest rękaw cukierniczy i mała tylka o przekroju gwiazdki.
Kochani,
przede mną jeszcze sporo pracy i świątecznych przygotowań, więc nie zdążę pewnie z nowym wpisem przed niedzielą, dlatego już dzisiaj chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych i pogodnych (bez względu na to co za oknami) świąt wielkanocnych. Cieszcie się do woli smakiem świątecznych specjałów i rodzinną atmosferą!
Wesołych Świąt! :)
Fantastici,complimenti,Felice Pasqua
OdpowiedzUsuńpiękności! :))
OdpowiedzUsuń:*
Jak kolorowo i cudnie. Wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńWow, te ciasteczka są wprost genialne! *.*
OdpowiedzUsuńJesteś prawdziwą Wróżką! :)
Cudownie się prezentują, aż oczu nie mogę oderwać. :D
Idę coś zjeść słodkiego.
OdpowiedzUsuńAle one sliczne: )
OdpowiedzUsuńDlaczego wszystko u Ciebie musi być takie ładne :o
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńPiękne! Takie małe dzieła sztuki, aż żal jeść... :)
OdpowiedzUsuńAleż piękności ! Nie mogę oczu oderwać od tych cudeniek.
OdpowiedzUsuńKochana, radosnych Świąt Wielkanocnych życzę :)
No normalnie takie wow i jeszcze raz wow , cudo
OdpowiedzUsuńKuzyneczko wesołego życzę
Piękne! Zawsze mam taki zapał, aby dekorować ciasteczka, ale potem zjadam je podczas dekorowanie!
OdpowiedzUsuńwww.allnnothing.com
Best site about cake all information are valuable feel free my blog mahmud
OdpowiedzUsuń