Dwa tygodnie do świąt to czas, kiedy padają pierwsze decyzje, jak wyglądać będzie tegoroczny wielkanocny stół. Pierwsze sprzeczki na temat rodzaju świątecznych pieczeni, wybór farszu do jaj w majonezie (powinna być przynajmniej jedna nowinka), rozterki, czy aby cztery różne serniki to nie zbyt dużo, no i wiosenne sałatki na śniadanie - ile i jakie. Właśnie sałatki, obok jajek i zapiekanej białej kiełbasy ze świeżym, koniecznie ostrym jak diabli chrzanem są podstawą świątecznego, śniadaniowego menu.
Oprócz obowiązkowej, nieśmiertelnej, tradycyjnej jarzynowej (bez której święta nie odbyłyby się na pewno! ;)) lubię na wielkanocnym stole solidne porcje zielonego. Były już sałatki z młodego, zielonego bobu, różne kombinacje warzyw z zieloną sałatą, rukolą i roszponką, a w tym roku stawiam na jarmuż. Nasz jarmużowy zagajnik w ogrodzie przetrwał zimę i najwyraźniej czuje już wiosnę, bo zaczął wypuszczać z grubych łodyg nowe, świeże listki, idealne na soczyście zieloną sałatkę. Wystarczy zblanszować je przez sekundę we wrzącej, osolonej wodzie, dorzucić kawałki dobrego tuńczyka w oleju, garść cieciorki lub białej fasoli i koniecznie ćwiartki ugotowanego na półmiękko jajka. Będzie bardzo smacznie - jestem tego pewna :)
duży pęczek liści jarmużu,
słoik (lub puszka) dobrego tuńczyka w oleju,
1 szklanka ugotowanej cieciorki lub białej fasoli,
1/2 cebuli czerwonej,
2-3 jajka ugotowane na półmiękko,
sól
dressing -
sok i skórka otarta z cytryny,
3 łyżeczki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka majonezu,
świeżo zmielony czarny pieprz
W garnku zagotować wodę, osolić i wrzuć podarte na mniejsze części liście jarmużu. Blanszować około minutę. Wyjąć do miski z lodowatą wodą, po czym osączyć i osuszyć.
Cebulę pokroić w piórka. Kawałki tuńczyka lekko osączyć z oleju.
Na głębokim talerzu ułożyć jarmuż, dodać cebulę, cieciorkę i kawałki tuńczyka. Wszystko lekko osolić i wymieszać. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki - ułożyć na sałatce.
Wszystkie składniki dressingu wymieszać i skropić nim sałatkę.
prezentuje się bardzo apetycznie, a skład wskazuje na to, że może stanowić pełnowartościowy posiłek :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :) Świetnie sprawdza się też na drugie śniadanie :)
Usuńcudowne kolory :) Pani Wiosna na talerzu ;)
OdpowiedzUsuńW takich właśnie kolorach lubię najbardziej wielkanocny stół :)
UsuńCudnie! A ten jarmuz coraz bardziej mnie kusi ;)
OdpowiedzUsuńsmacznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńÇok güzel görünüyor...Deneyeceğim..Sevgiler
OdpowiedzUsuńzachwycam się, piękne
OdpowiedzUsuńSmaczna i zdrowa, czyli idealna :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne, "wiosenne" zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuń