Kruchy torcik orzechowy

27 marca 2015

kruchy torcik z masą orzechowo-miodową

Kiedy wraz z nadejściem wiosny i Niedzieli Palmowej zaczyna udzielać mi się prawdziwa świąteczna atmosfera, zaczynam myśleć o mazurkach. To jedyne takie ciasto w roku, którego wygląd jest równie ważny, jak nie ważniejszy od smaku. Lubię wymyślać oryginalne mazurkowe kompozycje i bawić się ich dekoracją, ale zdarzają się przypadki i okoliczności przyrody, że niestety brakuje na to czasu. Znalazłam więc smaczną alternatywę dla pracochłonnych mazurków :)

Jeżeli nie po drodze Wam z mazurkami, upieczcie kruchy torcik orzechowy! Na słodkie nadzienie składają się karmelizowane, posiekane orzechy o miodowym posmaku, otulone doskonale kruchym ciastem. Proste dekoracje z kawałków tego samego ciasta, z którego wystarczy wykroić wielkanocne motywy foremkami do ciastek, nadają torcikowi rustykalny wygląd - taki jaki do Wielkanocy pasuje mi najbardziej. I jeszcze jedna rzecz, ważna w zapracowanym przedświątecznym okresie - ciasto można upiec kilka dni wcześniej, ponieważ leżakowanie mu służy - kruszeje i najlepiej smakuje na drugi lub trzeci i czwarty dzień po upieczeniu.


kruchy torcik z masą orzechowo-miodową
kruchy torcik z masą orzechowo-miodową

Kruchy torcik orzechowy:
(wg German Baking Today)


kruche ciasto -
275 g mąki,
100 g cukru,
150 g masła,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
1 szczypta soli

orzechowe nadzienie -
250 g orzechów (najlepiej włoskich lub pekanów),
200 ml kremowej śmietanki 30%,
180 g cukru,
2 łyżki płynnego miodu,
białko z jednego jajka

dodatkowo -
1 żółtko,
2 łyżeczki wody

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać sól, cukier i cukier waniliowy. Masło pokroić w kostkę i dodać do składników suchych razem z jajkiem. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Orzechy posiekać drobno. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się karmelizować. Kiedy rozpuści się i zrobi się jasnobrązowy, dodać posiekane orzechy i śmietankę. Wszystko wymieszać i zagotować. Na końcu dodać miód i odstawić do ostygnięcia.
Kiedy masa orzechowa przestygnie, dodać lekko ubite białko i wszystko dokładnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2/3 części schłodzonego ciasta rozwałkować do wielkości formy na tartę lub torownicy o średnicy mniej więcej 23-26 cm. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem formy i wykleić dno i boki. Na spód przełożyć masę orzechową.
Pozostałą część ciasta rozwałkować (zostawić niewielką część na dekorację), ponakłuwać widelcem i przykryć nim wierzch ciasta, lekko dociskając boki. Z pozostałego ciasta wyciąć dekoracje foremką do ciastek i ułożyć na wierzchu.

Żółtko wymieszać z wodą i posmarować nim wierz ciasta.
Piec około 45 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Torcik najlepiej smakuje na 2-3 dzień.

kruchy torcik z masą orzechowo-miodową
kruchy torcik z masą orzechowo-miodową

22 komentarze

  1. wygląda świetnie z tą dekoracją!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jednym słowem: fantazja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie mocno orzechowe musiało smakować wybornie :)
    Bardzo mi się ta dekoracja podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie wygląda, musi być przepyszny<3

    OdpowiedzUsuń
  5. piekę podobne ciasto na Boże Narodzenie troszkę inaczej robię nadzienie ale podobnie :) jest fantastyczne!!!!! żaden miłośnik orzechów nie będzie zawiedziony + rewelacyjnie się mrozi a po rozmrożeniu jest jeszcze smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. do tego piekę je tydzień przed Świętami i zawijam w folię spożywczą i tak sobie w zimnym czeka tydzień, wtedy delikatnie mięknie i przechodzi smakami jest boskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest właśnie idealne ciasto świąteczne, bo można je upiec na spokojnie wcześniej, a nic na tym nie tracą, a wręcz przeciwnie :)

      Usuń
  7. wygląda super! kusi mnie, ale czy to że w nadzieniu jest surowe białko nie przeszkadza w leżakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białko w cieście nie jest surowe, ponieważ ścina się podczas pieczenia :) Ma na celu spojenie nadzienia - bez niego masa orzechowa kruszyłaby się przy krojeniu.

      Usuń
  8. Pysznie nadziany torcik :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Orzechy i kruche ciasto - pyszota, zrobię ale nie zamiast mazurków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wersja bez mazurków też nie przejdzie ;D

      Usuń
  10. Nadzienie wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Komarko, piękne zdjęcia , cudny torcik.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam z pekanami, było przepysznie!
    zapisuję i będę powtarzać. dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekłam na święta, masę zrobiłam z ok 350 g orzechów. Wyszedł pyszny ,świetnie się kroi ,polecam i dziękuje za super przepis :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  14. A przechowywać w lodówce? Czy a la piwnicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie potrzebuje lodówki, bo to ciasto kruche. Spokojnie może stać w innym suchym i chłodniejszym miejscu. Może być w piwnicy :)

      Usuń
  15. Wyszło bardzo dobre, w pon powtorze:). Stało w piwnicy przykryte ściereczką.

    OdpowiedzUsuń