Sezon na grzane wino uważam za zamknięty! :) Wieczory z aromatycznym grzańcem, kocykiem i książką odkładam na kolejny listopad, a teraz wypatruję już tylko oznak nadchodzącej wiosny i czekam na ciepłe dni. Resztkę wina z korzeniami, (która doprawdy nie wiem, jakim cudem się jeszcze uchowała ;)) postanowiłam wykorzystać do ciasta, na które od dawna miałam oko.
Podobno bardzo popularna w Niemczech, ucierana babka z dodatkiem startej na tarce czekolady i zimowego wina, wydaje mi się odpowiednim wypiekiem na pożegnanie zimy i powitanie wiosny, bo na pewno będzie równie dobrze pasować na wielkanocny stół. Szkoda, że większość winnych zalet ulatnia się wraz z procentami podczas pieczenia, ale za to zostanie lekko korzenny smak i przyjemnie wilgotna struktura ciasta (ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień). Różowy lukier zawdzięcza swój kolor sokowi z krwistych, sycylijskich pomarańczy, a cytrusowy charakter dobrze komponuje się z babką.
Babka z winem korzennym i różowym lukrem:
wg Dr. Oetker "German Baking Today"
ciasto -
125 ml (pół szklanki) wina podgrzanego z plasterkami pomarańczy i korzennymi przyprawami lub gotowego grzańca,
300 g miękkiego masła,
300 g cukru,
300 g mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g czekolady deserowej,
6 jajek (w temperaturze pokojowej),
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
szczypta soli
lukier -
sok z połowy czerwonej pomarańczy
około 1 szklanki cukru
Masło utrzeć mikserem do białości. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce cukru i cukru waniliowego. Kiedy masa maślana jest puszysta i jednolita, dodawać po jednym jajku, za każdym razem ucierając ciasto na najwyższych obrotach miksera przynajmniej minutę przed dodaniem kolejnego jajka.
Czekoladę zetrzeć na tarce. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do ciasta w dwóch porcjach, na przemian z winem (grzane wcześniej wino musi być ostudzone), delikatnie mieszając. Na koniec dodać czekoladę.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Foremkę na babkę z kominkiem (o średnicy ok. 22 cm) wysmarować masłem i napełnić ciastem.
Piec ciasto ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika zostawić na 10 minut w środku.
Sok z pomarańczy wymieszać z przesianym cukrem pudrem (w zależności od pożądanej gęstości, dodać odrobinę więcej cukru lub soku). Polać wystudzoną babkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Idealna. Cudowne zdjęcia i wspaniały przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadłaś z tym przepisem, mam butelkę gotowego grzanego wina i nie mam z nią co zrobić (pić nie lubię, wolę grzane piwo) a tak kilka babek i już ;)
OdpowiedzUsuńO, to doskonały sposób na spożytkowanie niechcianego winka! :D
UsuńBardzo fajna propozycja. Pięknie wygląda Twoje ciasto
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Babka wygląda pięknie i pewnie doskonale smakuje :)
OdpowiedzUsuńcudo a nie babka :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda z tym różowym lukrem, wyjątkowo pyszna musiała być :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepisik
OdpowiedzUsuńO matko, a ja ostatnio na siłę kończyła grzańca... A mógł poczekać :)
OdpowiedzUsuńOj mógł! :D A ja żałuję, że całą końcówkę zużyłam, bo babka taka udana, że chętnie bym powtórzyła :)
UsuńChętnie bym pożegnała zimę w tak smakowity sposób.
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy zima posłucha i sobie pójdzie. U nas dziś wróciła, niestety...
U mnie też straszy trochę od wczoraj, ale myślę, że to jej ostatnie podrygi ;)
Usuńottima e molto bella,brava
OdpowiedzUsuńA jaka forma ładna!;)
OdpowiedzUsuńForemka z Duki :)
UsuńTa babka, te zdjęcia.. To jest arcydzieło! Strasznie podoba mi się to co robisz, jestem zachwycona. I uwielbiam słodycze, łakocie. Powiedz mi czy jesteś w stanie zrobić jakieś piekne figurki, jak tutaj: http://rogwojskiego.pl/ i opublikować na nie przepis? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za miłe słowa :) Przyznam się, że nie przepadam za tortami w stylu angielskim i dlatego rzadko używam lukru plastycznego do dekoracji i rzadko lepię z niego figurki :) Wolę takie z dekoracjami naturalnymi. Ale kto wie, może przy jakiejś przyszłej okazji pokuszę się o ulepienie czegoś i opublikowanie tutaj :)
UsuńPozdrawiam!
Ja chętnie zobaczę co tam ciekawego zrobiłas! :) :*
Usuń