Strucla "gwiazda" z kremem czekoladowym

9 grudnia 2014

strucla gwiazda z kremem czekoladowym

Bożonarodzeniowy okres, to najlepsza pora na zakręcone strucle :) W ciągu roku piekę zwykle drożdżówki z foremki, bułeczki drożdżowe i małe drożdżówki z owocami i kruszonką. Jesienią moje ciasto drożdżowe nabiera kanarkowego lub szafranowego koloru za sprawą dodatku musu z dyni, a zima to czas na nadziane samym dobrem strucle :) Święta na pewno nie mogą odbyć się bez zakręconych drożdżowych lub krucho-drożdżowych makowców, z lukrem lub bez - w zależności od upodobań poszczególnych członków rodziny (za jednym razem piekę przynajmniej trzy makowce). Pokazywałam Wam też drożdżową plecionkę z makowo-śliwkowym nadzieniem bez zawijania i pozwijaną jak kolejka górska struclę orzechową, dla tych, którzy za makiem nie przepadają lub lubią różnorodność na świątecznym stole.

Dzisiaj dorzucam struclę z Nutellą/kremem czekoladowym/kremem orzechowym, którą prawdopodobnie spotkaliście już w internecie, ale jest tak urocza i efektowna, że nie mogłam odmówić sobie dodania jej i do moich świątecznych propozycji. Jej urok polega i na tym, że mimo skomplikowanej na pierwszy rzut oka formy, wystarczy zaledwie kilka nacięć i ruchów rękoma, by zamieniła się w fantazyjną gwiazdę. Gwiazdę na Gwiazdkę :)

Nieszczególnie podobał mi się rodzaj ciasta z oryginalnego przepisu - za mało puszyste o zbyt zwartej konsystencji. Dlatego dodaję do niego więcej żółtek, które najpierw ucieram z cukrem. Taką gwiazdę można też upiec z nadzieniem makowym. Jedna ważna uwaga - nie można przesadzić z ilością nadzienia, bo gwiazda w czasie pieczenia rozpłynie się i straci ładny kształt.

strucla gwiazda z kremem czekoladowym
strucla gwiazda z kremem czekoladowym

Strucla "gwiazda" z kremem czekoladowym:

450 g mąki,
180 ml (3/4 szklanki) mleka,
4 żółtka (jedno białko zachowujemy do smarowania ciasta, resztę np. mrozimy na pavlową ;)),
1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant,
30 g (ok. 2 łyżki) miękkiego masła,
70 g (1/3 szklanki) cukru,
szczypta soli,
200 g (ok. szklanki) kremu czekoladowego lub Nutelli

Podgrzane mleko wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i dwiema łyżeczkami mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

Resztę mąki przesiać do miski i wymieszać z solą. Żółta utrzeć z resztą cukru na jasny krem.

Zrobić zagłębienie w mące i w środek wlać mleko z drożdżami, dodać utarte żółtka i miękkie masło. Wszystko wymieszać łyżką, po czy dobrze wyrobić ręką, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i lśniące.
Uformować kulę, przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść przez chwilę i podzielić na 4 równe części.
Pierwszą część rozwałkować cienko na okrąg wielkości foremki, w której będzie pieczona strucla (u mnie forma do tarty z wyjmowanym spodem o średnicy 28 cm). Ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozsmarować na nim 1/3 kremu czekoladowego. Podobnie rozwałkować kolejną część ciasta, przykryć nią spód z kremem i ponownie rozsmarować 1/3 kremu. W taki sam sposób rozwałkować i ułożyć dwie pozostałe porcje ciasta.
Odciąć dookoła niepotrzebne części ciasta, które wychodzą poza spód formy. Używając małej szklanki lub kubka zaznaczyć okręgiem środek ciasta. Ostrym nożem naciąć ciasto na 16 równych części, zostawiając zaznaczony wcześniej środek. Biorąc w obie ręce po dwie, leżące obok siebie części ciasta, skręcić je dwukrotnie w przeciwne strony, układając końce obok siebie. Tak samo ułożyć pozostałe, nacięte części. W ten sposób powstanie gwiazda :) Końce ciasta delikatnie zawinąć pod spód.
Posmarować wierzch pozostałym białkiem.

Piec około 15-20 minut (najpierw sam spód, a po 10 minutach również wierzch), aż ciasto zrobi się rumiane.

Instrukcję składania gwiazdy krok po kroku z filmem znajdziecie na stronie Handimania

strucla gwiazda z kremem czekoladowym
strucla gwiazda z kremem czekoladowym

30 komentarzy

  1. Ostatnio robilam i wyszla mega ale wlasnie myslalm o wersji makowej w sam raz na Bozonarodzeniowy stol i utwierdzilas nie w tym przekonaiu. Taka wlasnie bedzie :). Ach te Twoje zdjecia, aż zrobilam sie glodna

    OdpowiedzUsuń
  2. ..a ja myślę, że byłoby wspaniałe z nadzieniem w stylu skandynawskim, tj. cynamon, kardamon i cukier :) Muszę wypróbować! Przesyłam pozdrowienia z Krakowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak - też byłoby świetne! Tylko musi być duuużo cynamonu, że nadzienie ładnie kontrastowało z ciastem :) A ja pozdrawiam z Warmii! ;)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to śliczna rzecz , Komarko piękna tobie wyszła

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest przepiękna :) Zrobię koniecznie! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja myślę o jednej warstwie czekoladowej a jednej marcepanowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Jeszcze bardziej świąteczna w smaku będzie :)

      Usuń
  7. Jakie cudo. Masz ogromny talent. Zdjęcia jak zwykle zachwycają. Pozdrawiam serdecznie Marta

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tę gwiazdę.. Wygląda bosko i wspaniale smakuje.
    Ja robiłam z marmoladą różaną.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, pamiętam ją i u Ciebie! :) Twoja była bardzo wiosenna z tą różą :)

      Usuń
  9. Ojoj, ale piekne!!! Nigdy nie robilam takowej i w święta się przymierzam, w końcu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny wypiek, po prostu; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż żal ja kroić i jeść.. pięknie wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie trzeba jej kroić - to jest strucla do odrywania ;) I na szczęście łatwo można zrobić powtórkę :)

      Usuń
  12. Wygląda fenomenalnie, cudna ozdoba świątecznego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda pysznie, a do tego rewelacyjnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowna! Od kilku dni już myślę o zrobieniu podobnej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Też mam zamiar zrobić Gwiazdę na Gwiazdkę ale moja będzie makowa i troszkę inaczej powywijana :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapraszam na candy! http://atlassmakow.blogspot.com/2014/12/candy.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Ile to będzie zwykłych drożdży? Jak to przeliczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tę proporcję wystarczy ok. 15 g drożdży świeżych.

      Usuń
  18. Upiekłam dzisiaj z jedną warstwą makową , a drugą z ciemnej czekolady z fruktozą. Wyszło piękne( takie swojskie) i przepyszne. Piekę też Twój sernik czekoladowy z wiśniami (zamiast czereśni), okrzyknięte zostało najlepszym ciastem na świecie :).
    Pozdrawiam i najlepszego w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że przepisy trafiły do gustu Twojego i rodzinki :) Pozdrawiam i również życzę wszystkiego co najlepsze w 2015! :)

      Usuń
  19. A możnaby zrobić z warstwą gęstych powideł czy madmolady?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej - można zrobić z każdym gęstym i niewodnistym nadzieniem, które da się rozsmarować :)

      Usuń
  20. I czy można wyrobić ją mikserem z hakami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli Twój mikser daje radę ze standardowym ciastem drożdżowym, to oczywiście poradzi sobie i z tym.

      Usuń