KarmeLove'y konkurs

2 października 2014


Dla tych, którzy z tęsknoty za latem szukają słodkiego pocieszenia, dla tych, którzy kochają czekoladę i karmel i dla tych, dla których zmiana pory roku jest okazją do zmiany dekoracji swojego wnętrza - konkurs!

Całkiem niedawno Wedel objawił światu swój nowy przysmak - pełną karmelową czekoladę i jej cztery odsłony. Zasady konkursu są takie - zaproponujcie przepis na deser z wykorzystaniem jednej z czekolad KarmeLove - karmelowej pełnej, karmelowej z wafelkami, karmelowej z solonymi orzeszkami lub piankami Ptasie Mleczko® KarmeLove.
Przepisy wraz z kontaktowym adresem e-mail wklejajcie proszę w komentarz pod konkursowym wpisem, a ja wybiorę trzy najciekawsze, w tym jeden zwycięski. Konkursowe propozycje można składać do przyszłego piątku 10 października włącznie.

Trzy przepisy zostaną nagrodzone:
I miejsce - kartą podarunkową o wartości 300 zł do sieci Home&You + zestawem słodyczy KarmeLove
II i III miejsce - zestawami słodyczy KarmeLove

Powodzenia! :)




56 komentarzy

  1. Najprostszy przepis świata, ale już wypróbowany, bo tej czekoladzie nie da się oprzeć ;)

    Składniki:
    duże jabłko, koniecznie kwaskowe o wyraźnym aromacie (nie jakiś ziemniak, który udaje, że jest jabłkiem!)
    migdały (ilość zależna od upodobań ;) )
    łyżeczka soku z cytryny
    cynamon (od szczypty do łyżeczki, wolność wyboru :) )
    czekolada karmelowa (polecam użyć dwóch - orzechowej i z wafelkami :) )

    Jabłku odcinamy ogonek razem z kawałkiem czubka (żeby posiadało taką radosną czapeczkę) i wydrążamy ze środka gniazdo nasienne. W środek wsypujemy poszatkowane migdały, cynamon, sok z cytryny (znaczy sok wlewamy, bo go nie wsypiemy ;D) i 3 kosteczki czekolady (ja bym tutaj wybrała tę z orzechami).
    Oddajemy jabłku jego czapeczkę i wstawiamy do piekarnika, żeby się spiekło. Na 180 stopni. Pilnujemy, żeby się nie rozpadło. Zazwyczaj wystarcza 10 minut, ale jak boicie się, że do tego czasu jabłko w postaci półpłynnej ucieknie Wam chyłkiem z piekarnika przez wcześniej przez Was nieodkryte szczeliny, to sprawdzajcie co jakiś czas delikatnie patyczkiem, czy już ma ochotę spłynąć, czy jeszcze dzielnie się trzyma.

    Po tym czasie wyjmujemy jabłuszko z piekarnika i studzimy na talerzyku, a w tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy 4-5 kostek czekolady (ta z wafelkami jest idealna) i polewamy nią jabłko. Czapeczkę też, nie może być gorsza. Jemy widelcem :)

    Smacznego :)

    justyna.pruszynska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wybieram karmelową z orzeszkami solonymi (jak dla mnie najlepsza z nowości :)

    Czekoladowe trufle z solonymi orzeszkami
    • Tabliczka czekolady Karmelove z orzeszkami solonymi
    • 100g mascarpone
    • Szczypta soli
    • Łyżeczka soku cytrynowego

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestygnięcia. W misie miksera ubij mascarpone z sokiem cytrynowym i szczyptą soli. Miksuj, dolewając partiami rozpuszczoną czekoladę. Powstałą masę wstaw do lodówki i pozostaw ją do czasu, aż będzie twarda. Następnie za pomocą łyżeczki formuj z niej niewielkie kuli. Ponownie odstaw je do schłodzenia :)
    Smacznego :)

    zielona.kuchnia92@gmail.com

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W związku z tym, ze pod koniec bieżącego miesiąca obchodzimy lub przynajmniej ''obbpiekamy'' tak zwane Halloween to proponuję deser właśnie w tej konwencji utrzymany. Nie ukrywam, ze mając taki zestaw czekolad sama bym go przyrządziła.
    Biszkopt czekoladowy:
    -2 jajka duże
    -3 łyżki cukru (60 g)
    -1 łyżka kakao
    -1 łyzka mąki pszennej tortowej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyzki masła (rozpuszczone i przestudzone)
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijając, a następnie żółtka. Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki, kakao i proszek, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy rozpuszczone masło. Pieczemy w niewielkiej formie wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Studzimy. Następnie rozcieramy w palcach na okruszki.

    Krem karmelov'y:
    -tabliczka czekolady karmelLOVE pełnej
    -szklanka śmietany kremówki
    Pół szklanki kremówki dobrze schłodzić. W pozostałej rozpuścić czekoladę, a następnie wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno a następnie dodawać stopniowo śmietankę z czekoladą i dalej ubijać. (Sposób jest przeze mnie sprawdzony i jest to największy kompromis między 'puchatością' śmietanki i dobrze rozpuszczoną czekoladą.)

    Dodatkowo:
    -kilka czekoladowych kruchych ciasteczek
    -2 - 3 kostki czekolady karmelLOVE
    -1/2 słoiczka dżemu wiśniowego lub malinowego

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do dużej strzykawki lub foliowego woreczka z odciętym rogiem (otwór musi być na prawdę niewielki). Na ciastku rysujemy czekoladą krzyż lub ''RIP''. Wkładamy na pół godziny do lodówki, w tym czasie powinno stwardnieć.

    Szklanki/miseczki/słoiczki wypełniamy deserem. Na dnie kładziemy warstwę biszkoptowych okruszków, następnie umieszczamy dżem (polecam taki o kwaskowatym smaku), warstwę kremu (nakładamy szprycą lub przy pomocy woreczka z obciętym rogiem), następnie warstwę dżemu, który spokojnie może nam trochę spłynąć tworząc krwawy efekt. Teraz wkładamy nasze ''tabliczki'', mogą się nieco przekrzywić, efekt będzie bardziej realistyczny, dynamiczny. Nagrobek przysypujemy okruszkami. Myślę, że z podanej ilości składników w zależności od wysokości deserów powinno wyjść około 5 porcji. Krem nie jest utrwalany żelatyną, dlatego deser nie nadaje się do przechowywania nawet w lodówce.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja proponuję tartę sernikową na orzechowym spodzie z polevą karmelove z solonymi orzeszkami :)

    Spód to orzeszki ziemne, pokruszone z ciasteczkami digestive i masłem. Masa serowa - twaróg, śmietanka 30%, mąka, cukier, odrobina wanilii. 15 minut w piekarniku i po wystygnięciu tartę polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą Karmelove z solonymi orzeszkami, dodatkowo dekorując ją garstką solonych orzeszków.
    Pozdrawiam!

    kathe1987@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja proponuję przepis z użyciem czekolady KarmeLove z wafelkami. Zrobić kakaowy spód z chrupkami, tzn. pokruszone kakaowe ciasteczka rozmieszać z roztopionym masłem i dodac płatki cornflakes. Na wierzch wylać puszystą, delikatną masę waniliową. Do serka typu Philadelphia dodać wanilię. Na wierzch wylać polewę z roztopionej czekolady KarmeLove w kąpieli wodnej i wymieszanej z kremówką (nie ubijać). Voilà ;) Mój mail: patrycjagrzybowska95@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  6. A według mnie to Mus Karmelowy z wafelkami, albo gorąca czekolada karmelowa z wafelkami, uczta dla podniebienia i duszy :)
    Mus Karmelowy z wafelkami :)
    Przepis:
    Składniki:

    2 tabliczki czekolady - Karmelowa z wafelkami
    4 łyżki - wody
    2 łyżki - masła
    4 - jajka
    3 łyżki - cukru pudru
    śmietanka 30-36 %
    szczypta soli

    Opis przygotowania

    W garnku podgrzać wodę, dodać kawałki czekolady. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. Dodać masło i dobrze wymieszać.

    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać lekko ostudzoną masę karmelową, mieszać, aż będzie jednolita

    Śmietanę ubić na sztywny krem, a białka na sztywną pianę, dodając do niej szczyptę soli i łyżkę cukru pudru. Stopniowo wmieszać do masy jajeczno-czekoladowej ubitą śmietanę (mniej więcej 6 łyżek), następnie pianę z białek. Przelać szklanek, lub pucharków i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

    Podawać udekorowane bitą śmietaną i delikatnie pokruszoną czekoladą Karmelową :)

    Oraz gorąca karmelowa czekolada z kawałkami wafelków na chłodne, jesienne dni :)

    Składniki, 2 - 4 porcje:

    • 250 ml mleka
    • 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    50 g gorzkiej czekolady

    Dodatki (opcjonalnie):

    • bita śmietana (śmietana kremowa 30% ubita z cukrem pudrem)

    Oraz przygotowanie:
    Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier puder, podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając (nie zagotowywać). Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Zagotować. Na koniec można masę zmiksować. Masa powinna wyjść brązowa i gładka.
    Podawać w małych filiżankach. Udekorować bitą śmietaną, lub innym wybranym składnikiem, zależy jaki kto lubi.


    A więc smacznego, niech wasze kubki smakowe szaleją :D, bo moje właśnie to robią jak myślę o Karmelowej czekoladzie z wafelkami <3




    anita_smolarska@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś na jesienne wieczory - czekolada Caliente :)

    Składniki:
    -tabliczka czekolady karmelowa pełna Wedel
    -ok 400 ml zimnego mleka (najlepiej 2%)
    -3 kopiaste łyżeczki skrobi kukurydzianej
    -troszkę wody mineralnej
    -szczypta cynamonu

    Wykonanie:
    Skrobie kukurydzianą rozrobić w 3-4 łyżeczkach wody, tak aby nie było grudek.
    Do garnuszka wrzucić połamaną czekoladę, dolać mleko i rozrobioną skrobię. Następnie podgrzewać ok 5 minut na małym ogniu. Cały czas mieszać i nie doprowadzić do wrzenia tzn gdy pojawią się pierwsze bąbelki to zdjąć i dalej mieszać np rózgą aż czekolada zgęstnieje lepiej. Następnie przekładamy krem i możemy na koniec posypać cynamonem.
    Pychota :):) Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój przepis jest co prawda dość nietypowy- ale gwarantuję, że robi furrorę wsród wszystkich czekoladoholikow i nie tylko. Najlepsze w nim jest to, ze mozna go modyfikować po prostu przez zmianę smaku wybranej przez nas czekolady. W ten sposób powstają różnorakie wariacje. Ze względu na ciekawe połączenia w nowych propozycjach Wedla szczególnie pasują one do tego przepsisu.

    Chleb czekoladowy

    Składniki:
    - 1 tabliczka czekolady- wybrałam karmelową z solonymi orzeszkami
    - 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży
    - 2 szklanki maki pszennej z czubkiem
    - 1/4 szklanki cukru
    - 3 czubate łyżki kakao
    - 1 jajko

    Wykonanie:
    Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Po ostygnięciu wlewamy roztwór do maki wymieszanej z kakao i startą czekolada. Formujemy ciasto w kulę i zostawiamy na 20 min w lodowce.
    Po tym czasie ponownie formujemy ciasto i przekładamy na średniej wielkości blachę do keksa/ chleba.
    Smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy do wyrośnięcia na ok pol godziny.
    Pieczemy chleb w 190* przez 30 minut.
    Po tym czasie czekamy, az w pełni ostygnie i rozkoszujemy sie wspaniałym smakiem. Moim zdaniem chlebek idealnie komponuje sie z kawą bez cukru.

    Polecam!

    Jowita0011@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja polecam proste w przygotowaniu, ale najpyszniejsze muffinki na świecie, z wykorzystaniem czekolady karmelowej z solonymi orzeszkami. :) Są idealne na chłodne, jesienne dni pod kocykiem, z kubkiem gorącej herbaty.


    Składniki na około 12 muffinek:
    * 1 tabliczka czekolady karmelowej WEDEL z solonymi orzeszkami
    * 2 szklanki mąki
    * szklanka świeżych malin
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    * pół łyżeczki proszku do pieczenia
    * 2 jajka
    * 1 szklanka maślanki
    * 2/3 szklanki cukru
    * pół szklanki oleju

    Składniki na polewę:
    * 1 tabliczka czekolady pełnej karmelowej
    * około 12 malin do dekoracji

    Ponadto:
    *12 kolorowych papilotek

    Przygotowanie:
    W jednym naczyniu mieszam składniki suche wraz z posiekaną na kawałeczki czekoladą, w drugim naczyniu mieszam składniki mokre. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam do połączenia składników. Piekarnik nastawiam na temperaturę 200 stopni, wykładam formę kolorowymi papilotkami. Do każdej papilotki wlewam ciasto, około 1/2 wysokości, na środek wciskam po jednej malinie. Piekę przez około 20 minut.

    W tym czasie przygotowuję polewę. Czekoladę siekam na kawałeczki i roztapiam w kąpieli wodnej. Upieczone, przestudzone muffinki polewam czekoladą. Na każdą muffinkę kładę po jednej malinie.


    Smacznego! :)


    alicjaasworek@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Crème brûlée z czekoladą karmelową, malinami i jeżynami

    Składniki:
    400 ml śmietanki 30%
    4 żółtka
    60 g cukru
    100 g czekolady Wedel KarmelLOVE karmelowej
    maliny
    jeżyny
    płatki migdałowe

    Delikatnie podgrzewam śmietanę z połamaną czekoladą Wedel KarmelLOVE karmelową do czasu, aż czekolada się rozpuści.
    W osobnym garnku ubijam żółtka z cukrem. Następnie powoli i stopniowo wlewam masę śmietanowo-czekoladową do żółtek, stale mieszając.
    W żaroodpornym naczyniu ustawiam kokilki, do których wlewam przygotowaną masę, po czym napełniam naczynie żaroodporne gorącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiam naczynie do piekarnika rozgrzanego do 150°C i piekę przez 30-35 minut.
    Po wyjęciu z pieca studzę i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Po schłodzeniu posypuję wierzch cienką warstwą cukru i karmelizuję przy pomocy palnika.*
    Gotowy crème brûlée posypuję malinami, jeżynami i płatkami migdałowymi, ewentualnie przyozdabiam kleksem bitej śmietany.

    W wersji alternatywnej można zapiec wspomniane owoce pod crème brûlée – sposób przygotowania jest taki sam, przy czym owoce zalewamy kremem już na etapie zapiekania masy. Gorąco polecam – maliny i jagody nabierają wtedy wyjątkowego aromatu i jeszcze lepiej przełamują słodycz krem:)

    *jeżeli nie posiadamy specjalnego palnika, możemy wstawić krem na najwyższy poziom piekarnika i przy włączonej opcji „grill” karmelizować cukier przez ok. 3-5 minut.

    Pozdrawiam serdecznie:)
    Agnieszka

    marmar785@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja zaproponuję coś lżejszego:
    czekoladę pełną rozpuszczamy i wylewamy na spód szklaneczki. Na wierzch dajemy pudding z nasion chia na mleku sojowym, do którego można dodać kostkę czekolady, żeby też nabtał smaku. A na sam koniec posypać płatkami migdałowymi i dodać ulubione owoce :)

    easiertorun(at)wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja bym ją po prostu zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto marchewkowe z polewą z czekolady karmelovej z solonymi orzechami <3 o omg jak dobrze!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. A moze czekolada w wersji lekko wytrawnej?
    Moja propozycja : DRESSING Z BIALEJ CZEKOLADY

    skladniki:
    pol tabliczki (50 g) KarmeLova z orzeszkami
    50 ml wody
    2-3 lyzeczki chrzanu
    50 ml oliwy
    sol, pieprz do smaku

    Wykonanie:
    1.Czekolade rozpuszczamy z woda
    2.laczymy lekko ostudzona czekolade z chrzanem (+ew.smietana, jezeli cenimy delikatniejszy smak)
    3.ciagle mieszajac dodajemy po lyzeczce oliwy- do uzyskania pozadanej, niezbyt gestej konsystencji
    4. Doprawiamy sola/pieprzem wedlug wlasnego uznania

    Idealny do wzbogacenia smaku prostych polaczen salatkowych: losos + mix salat

    Pozdrawiam,
    anna.plechawska@gmail.com

    ps. wybaczcie brak polskich znakow

    OdpowiedzUsuń
  15. Kamelowe makaroniki

    Składniki:

    3 białka
    250 g cukru pudru
    110 g migdałów mielonych

    Masa:

    Śmietankowe ptasie mleczko Wedel 100 g
    Karmelowa czekolada Wedel 100 g

    Przepis:

    Migdały przesiać przez sitko z 200 g cukru pudru.

    Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 50 g cukru pudru i dalej ubijać. Do masy dodać cukier puder z migdałami, wymieszać.

    Masę nakładać na blachę pokrytą papierem do pieczenia, używając rękawa cukierniczego, w kółka o średnicy około 2,5 cm, z 1,5 cm odstępami. Odstawić surowe makaroniki na pół godziny do przeschnięcia.

    Piekarnik nagrzać do 150ºC.

    Wstawiać do piekarnika blachy pojedynczo i piec około 10 minut. Uważać, by makaroniki nie zbrązowiały. Upieczone odstawić do ostudzenia.

    W tym czasie w kąpieli wodnej topimy ptasie mleczko oraz połamaną w kostkę czekoladę. Gdy stanie się płynna, odstawiamy na bok i czekamy, aż odstygnie i trochę zgęstnieje, by można było ją nabierać. Następnie łyżeczką lub rękawem cukierniczym nakładamy masę na jednen makaronikowy krążek, a drugim krążkiem przykrywamy, lekko dociskamy i smacznego!

    allenee1991 [at] gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Czekolada KarmeLove z solonymi orzeszkami a zupa dyniowa

    200 g dynii
    150 ml bulionu drobiowego
    30 g masła
    ser feta do pokruszenia wg uznania-ja daję bardzo dużo, bo uwielbiam
    100 g czekolady z solonymi orzeszkami
    ząbek czosnku
    pieprz czarny, tymianek do smaku

    W garnku rozpuścić masło, dodać ząbek czosnku,dodać pokrojoną w kostkę dynię i dusić do miękkości. Dodać bulion i gotować ok. 8 minut. Następnie zupę zmiksować i dodać czekoladę z solonymi orzeszkami. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, doprowadzić zupę do wrzenia. Podawać w ulubionych miseczkach, posypać pokruszoną fetą i posypać tymiankiem.
    Mój mail:alicjamo@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Wiem, że miał być deser, ale nie mogłam oprzeć się skojarzeniu karmelu, solonych orzeszków i kurczaka. A oto przepis:
    • 2 duże filety z kurczaka
    • 20 dkg orzeszków ziemnych
    • 5 dkg szalotek
    • 4 ząbki czosnku
    • kawałek świeżego imbiru
    • 2 papryczki chili
    • sok z jednej cytryny
    • pół tabliczki karmelowej czekolady z solonymi orzeszkami
    • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
    • olej
    • sól
    Orzeszki, szalotki, imbir i czosnek obrać i posiekać. Papryczki wypestkować i posiekać. Z cytryny wycisnąć sok. Szalotki zrumienić na oleju. Osobno na oleju podsmażyć orzeszki. Dodać szalotkę, czosnek, chili, sos sojowy, sok z cytryny i 500 ml wody. Gotować 30 minut, zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do pozostałych składników sosu, dosolić do smaku. Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć. Podawać z karmelowo-orzeszkowym sosem na ugotowanym na sypko ryżu.
    A na deser czekolada w czystej postaci

    agats@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja na przekór zimnej pogodzie proponuję deser na zimno! A dokładnie mrożone lody jogurtowe z niespodzianką z karmeLOVEGO mleczka od Wedla ;)
    Składniki:
    •250 jogurtu naturalnego typu greckiego
    •10 sztuk ptasiego mleczka KARMELOVE
    •1 laska wanilii
    •Duża garść mrożonych jeżyn
    •Duża garść mrożonych malin

    Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii. Owoce lekko rozmrażamy i dodajemy do jogurtu aby fajnie się zafarbował i zdobył owocowo-kwaskowy smak. Foremki na lody wypełniamy w połowie jogurtem, a do środka wkładamy po 1 kostce ptasiego mleczka. Na koniec dolewamy troszeczkę jogurtu i wbijamy patyczek. Całość mrozimy przez całą noc. Następnego dnia wystarczy wyjąć lody z foremek i smacznego! :)
    Pozdrawiam,
    Natalie

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Proponuje coś bardzo szybkiego na nagły "atak na lodówkę" ! :)

    Przygotować patyczki jak do szaszłyków.

    Owoce większe pokroić na mniejsze kawałki np. jabłka (obrane ze skórki), śliwki przekroić na połówki, kawałki melona (pycha!), gruszki również obrane. Latem w sezonie można korzystać z truskawek, ja niestety nie zdążyłam.

    Czekoladę karmelową pełną rozpuścić na parze.

    Owoce nadziewać na patyczki i maczać w czekoladzie, a następnie obtaczać albo w kokosie albo w orzeszkach albo w migdałach. Dodam, że prażony kokos najlepiej mi się w smaku komponował.

    Poczekać aż czekolada zastygnie i zajadać.

    Smacznego!



    daria_iciek@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Moim ulubionym deserem jest bez wątpienia Lava Cake. Przygotowuję go zawsze gdy chcę zrobić coś spektakularnego, co zaskoczy moich gości :) (lub ukochaną osobę). Zazwyczaj do jego przygotowania sięgałam po tabliczkę mlecznej i gorzkiej czekolady. Ostatnio jednak, zapragnęłam odmiany i przygotowałam go z dodatkiem najnowszej czekolady od Wedla. To był strzał w dziesiątkę! Muszę przyznać, że podbił moje (nasze) kubki smakowe

    Składniki (na 4 kokilki):

    100 g czekolady Wedel KarmelLove karmelowej
    100 g masła + łyżka do wysmarowania kokilek
    2 jajka
    2 żółtka
    50 g cukru
    wanilia
    100 g mąki
    1 łyżeczka esencji migdałowej lub waniliowej
    1 łyżka kakao
    4 łyżeczki cukru pudru

    Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Kokilki smaruję masłem, wsypuję po łyżeczce cukru pudru, który dokładnie rozprowadzam po dnie i ściankach naczynia. Wstawiam kokilki do lodówki. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, dodaję pokrojone w kostkę masło i mieszam całość (na zwartą masę). Odstawiam do ostygnięcia. Jajka oraz dodatkowe żółtka ubijam z cukrem aż do całkowitego połączenia składników, dodaję prawdziwą wanilię, mąkę i ubijam jeszcze chwilę. Dodaję esencję migdałową (waniliową) oraz masę czekoladową. Mieszam bardzo dokładnie. Masę rozlewam do ochłodzonych foremek i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Wypeik jest gotowy w momencie kiedy jego powierzchnia zaczyna być sprężysta ale nie zrumieniona. Po wyjęciu z piekarnika, z wierzchu całość posypuję kakao i często dodaję listek świeżej mięty do dekoracji.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Dorota M.
    dorota.mly@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Opakowanie ptasiego mleczka to i bez specjalnego przepisu można spustoszyć w pojedynkę :)

    Ja zaproponuję JESIENNE CIASTO PISTACJOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

    -5 jajek
    -75 g cukru
    -200 g białej czekolady KARMElova
    -150 g pistacji (zmielonych)
    -200 g słodkich śliwek węgierek
    -do dekoraqcji : cukier brązowy, śliwki

    1.żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy żółtka z cukrem. Białka ubijamy na sztywno.
    2.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy w chłodnym miejscu do wystudzenia
    3.Do żółtek dodajemy ostudzoną czekoladę i pistacje. Mieszamy (mikser na średnich obrotach)
    4.Dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy pozbawione skórek śliwki (pokrojone w paski, kostkę- jak kto lubi)
    5.Przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy 1 h w temp 180 C (piekarnik wcześniej nagrzewamy)
    6.przed podaniem posypujemy brązowym cukrem, dekorujemy węgierkami
    7.Konsumujemy z apetytem :)

    zielonaona30@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  22. A ja zdecydowałabym się na Caramel shortbread zwane po polsku ciastem milionera. W nieco odmienionej – jeszcze bardziej karmelowej wersji. Wykorzystałabym wszystkie 3 karmeLove czekolady Wedla, bo próbowałam i wiem, że na to zasługują :) Na początek zagniatamy kruche ciasto wg sprawdzonego przepisu ( u mnie jest to szklanka mąki, 3/4 kostki masła, żółtko, 1/3 szklanki cukru) dodatkowo do zagniecionego już ciasta dodajemy posiekaną na drobne kawałki Karmelovą z wafelkami. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce min. 20 minut. Piekarnik Nagrzewamy do 180 stopni. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i układamy w lekko natłuszczonej formie. Pieczemy 20-25 minut. Po ostudzeniu kruchego i barrrrdzo chrupiącego spodu smarujemy go masą kajmakową (może być smakowa, wg uznania, ja wolę wersję bez dodatków). Z racji tego, że jestem łasuchem, zużywam na ciasto 1,5 puszki, a resztę podjadam z gorzką kawą ;) I teraz nasza „wisienka na torcie” czyli rozpuszczanie czekolady ( proponuję dwie z orzeszkami i jedną karmelovą ) w kąpieli wodnej. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła dla uzyskania kremowej konsystencji. Masę rozsmarowuję równomiernie na całej powierzchni, dodatkowo posypuję delikatnie grubymi kryształkami soli ( aby cieszyło oko polecam sól himalajską która fajnie komponuje się z kolorem karmelu ). Niecierpliwie czekamy do zastygnięcia – najlepiej w lodówce. Tak pyszne karmelowe ciasto milionera konsumujemy w przyjemnym towarzystwie. A gdy się skończy… zawsze jest ptasie mleczko :) Smacznego! P.S. Nie wspominajmy o kaloriach, jeden kawałek to jak godzina spędzona w raju!
    Pozdrawiam smacznie,
    DD
    dagus90@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Najprostszy deser na świecie: rozpakowujemy czekoladę i pałaszujemy :)

    A tak na poważnie, to polecam sernik potrójnie czekoladowy:

    Spód
    150 g ciastek korzennych wymieszanych z rozpuszczonym masłem (50 g)
    Masa serowa
    1 kg sera z wiaderka
    150 g cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    150 ml kwaśnej śmietany
    100 g czekolady KarmelLove
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej

    Wszystkie składniki poza czekoladą wymieszać na gładką masę i podzielić na trzy części. W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady, lekko przestudzone wymieszać z masą serową. Dno tortownicy wyłożyć papierem, wyłożyć masę ciasteczkową i schłodzić w lodówce. Na schłodzony spód ostrożnie wykładać masy serowe tak, aby się nie wymieszały. Piec w temperaturze 180C przez 15 minut, następnie ok 60 minut w temperaturze 150C.
    Smacznego!

    mkospin@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  24. KarmeLOVE na kanapkach

    3 kromki chleba na zakwasie
    5 plastrów sera camembert
    2 figi, pokrojone w plastry
    6 kostek czekolady karmelowej z solonymi orzeszkami ziemnymi

    Na chlebie układamy ser, figi i posypujemy kanapki posiekaną czekoladą. Wkładamy całość do piekarnika i zapiekamy w 180*C do momentu aż ser i czekolada się rozpuszczą. Podajemy jeszcze gorące. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. KarmeLOVE blondie

    tabliczka czekolady karmelowej
    tabliczka czekolady karmelowej z wafelkami
    125g masła
    100g cukru brązowego
    100g mąki pszennej
    2 jajka
    2-3 garści malin (idealnie przełamują słodycz ciasta :))

    W garnuszku rozpuszczamy czekoladę, masło i 50g cukru. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy pozostały cukier i ubijamy całość mikserem do momentu utrzymania jasnej, puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy wcześniej rozpuszczoną czekoladę. Na koniec partiami przesiewamy mąkę i miksujemy krótko, do połączenia składników. Formę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu rozsypujemy maliny. Pieczemy ok. 30 minut w 180*C. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Gorąca czekolada Karmelowa z chrupkim akcentem

    125ml śmietany 30%
    250 ml mleka
    tabliczka czekolady karmelowej z wafelkami
    ew. do podania bita śmietana lub spienione mleko

    W garnuszku umieszczamy śmietankę, mleko i połamaną na kawałki czekoladę - zagotowujemy całość. Rozlewamy napój do filiżanek. Można podać dodatkowo z bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Czekolada karmelowa z solonymi orzechami to była miłość od pierwszego wejrzenia. Słono-słodkie to mój zestaw idealny. Ostatnio wykombinowałam, że do moich ukochanych muffinek kawowych, idealną polewą będzie polewa z owej czekolady wedlowskiej. Dzięki temu uzyskałam wszystko to, co lubię najbardziej: smak kawy, smak słodki i smak słony (że o chrupiących orzeszkach nie wspomnę).
    Przepis:
    110g mąki pszennej
    110g miękkiego masła
    90g cukru trzcinowego
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Na polewę: tabliczka czekolady Wedla karmelowej z solonymi orzeszkami + 2 łyżki śmietany 30%

    Przygotowanie:
    - mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem
    - w osobnej misce miksuję miękkie masło z jajkami
    - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewam odrobiną gorącej wody (tylko tyle, żeby się rozpuściła) i przelewam ją do masy z jajkami
    - mokre składniki przelewam do suchych, wszystko dokładnie mieszam i przelewam do papilotek (powinno zapełnić się 8-10 foremek)
    - piekę 20 min. w temp. 180 stopni C.
    - po upieczeniu odstawiam do ostygnięcia
    - następnie przygotowuję polewę: do rondelka wrzucam połamaną na kawałki czekoladę i śmietanę. Na malutkim ogniu rozpuszczam całość, mieszam aż się połączy i polewam muffinki.
    Gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Tarta z kremem z czekolady karmelowej z borówkami

    Składniki na ciasto:
    350 g mąki
    140 g drobnego cukru do wypieków
    175 g masła
    1 jajko
    szczypta soli

    Składniki na krem:
    250 g mascarpone (1 op.)
    200 ml śmietany 30%
    125 g czekolady karmelowej WEDEL karmelLOVE

    Oraz:

    300 g borówek (ew. zamiast tego np. jagody lub maliny)

    Sposób przygotowania
    Do przesianej mąki z solą dodajemy cukier, a następnie pokrojone na kawałki schłodzone masło i całość siekamy nożem. Dodajemy jajko i zagniatamy wszystkie składniki, formując kulkę. Owijamy ją folią i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do foremki, odcinając wystające, niepotrzebne brzegi wałkiem. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni. Pieczemy do zarumienienia.
    Czekoladę karmelową WEDEL karmelLOVE roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę, delikatnie dodajemy do niej mascarpone oraz ¾ ostudzonej czekolady. Krem wykładamy na wystudzone wcześniej ciasto, a na wierzchu układamy borówki (lub ewentualnie np. jagody lub maliny). Całość polewamy strużkami pozostałą czekoladą. Tarte wkładamy na kilka godzin do lodówki, by krem odpowiednio stężał.

    Pozdrawiam:)
    bjoziaa@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam,
    proponuję przepis na kruche ciasteczka z żurawiną i czekoladą KarmeLovą z Wedla. Uwielbiam to połączenie;)
    Składniki:
    150g mąki
    100g masła
    50-100g brązowego cukru (koniecznie!!!)
    1 jajko
    2 łyżki cukru waniliowego
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    czekolada KarmeLova z orzechami
    70-100g suszonej żurawiny
    50-100g płatków owsianych (opcjonalnie)
    Masło ubijać z cukrami (brązowy i waniliowy) do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać jajko i ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, żurawinę(i płatki jeśli używamy), mix i gotowe. Formować kulki, spłaszczać na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170-180*C na 13-15 minut.
    Smacznego
    Pozdrawiam
    MickeyBravo@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  30. Bezy z dodatkiem czekolady KarmeLove, przykryte waniliową bitą śmietaną, posypane podprażonymi płatkami migdałów... Niebiański deser!

    Składniki na bezowe gniazdka:
    3 duże białka
    190 g drobnego cukru
    szczypta soli
    50 g czekolady KarmeLove karmelowej

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści. Prawidłowo ubita piana powinna być bardzo sztywna, lśniąca i gładka.
    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać po dużej łyżce masy bezowej. Rozprowadzać, formując okręgi. Każdy z nich udekorować kleksem czekolady i przemieszać wykałaczką, tworząc wzorki. Bezy piec w temp. 120 stopni przez ok. 1 godzinę, sprawdzając pod koniec pieczenia, czy są upieczone. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w suchym pomieszczeniu.

    Dodatkowo:
    250 ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    100 g płatków migdałowych

    Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, dodając cukier waniliowy. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, aż zaczną lekko brązowieć. Ostudzić.
    Bezy udekorować bitą śmietaną, posypać migdałami. Podawać najlepiej od razu.

    Pozdrawiam,
    Aneta
    planetasmaku@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Cześć,

    proponuję deser na zimno: Karmelove tiramisu :)

    330 ml śmietanki 30%
    250 g mascarpone
    tabliczka czekolady Kamellove pełnej
    80 g cukru
    opakowanie biszkoptów Lady Fingers
    30 ml rumu
    70 ml wody
    kakao do posypania

    1. Zrobić krem: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. W misce ubić śmietankę. Delikatnie dodać do niej mascarpone i cukier. Na końcu dodać roztopioną czekoladę i wymieszać.
    2. W głębokim talerzu wymieszać rum z wodą.
    3. Przygotować szklanki na deser: maczać biszkopty w rumie z wodą, ułożyć z nich dolną warstwę w szklaneczkach. Na biszkopty nałożyć krem i posypać kakaem. Następnie ułożyć drugą warstwę: namoczone biszkopty, krem i kakao.
    4. Deser można udekorować kawałkiem czekolady Kamelove oraz rurką waflową.

    Smacznego! :)

    Kasia
    kasiowe.smakolyki@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  32. tęskniąc za latem znalazłam pocieszenie w
    PTASIM MLECZKU ZATAPIANYM W KARMELOWYCH LODACH

    składniki:
    500 ml mleka
    500 ml śmietany 30-36%
    100 g cukru
    czekolada karmelowa pełna - 200 g
    pianki ptasie mleczko Karmelove - pół opakowania

    wykonanie:
    - Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier i połamaną czekoladę.
    - Wszystko podgrzać, od czasu do czasu mieszając, do rozpuszczenia składników.
    - Mieszankę wystudzić.
    - Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru, a następnie wymieszać z mlekiem i czekoladą.
    - Otrzymaną masę włożyć do zamrażalnika i co pół godziny - godzinę wyjmować aby wszystko zblenderować (zapobiegnie to utworzeniu się kryształków lodów, a otrzymane lody będą miały kremową konsystencję).
    - kiedy lody będą już prawie gotowe, ale jeszcze plastyczne - w pudełku / blaszce wyłożonym papierem ułożyć kawałki ptasiego mleczka w odstępach ok. 2 cm i wszystko zalać czekoladowo-karmelowymi lodami.
    - pozostawić do całkowitego zamrożenia.

    podawać z kawką :)

    ewelina
    ewelpog@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. SERNIK KARME-LOVE INSPIRACJE
    czyli SERNIK Z KARMELOWEJ CZEKOLADY polany sosem z czątkami skarmelizowanej pomarańczy :)

    Składniki na spód:
    125 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła,
    50 g jasnego brązowego cukru
    50 g zmielonych migdałów
    1 żółtko
    Wszystkie składniki wyrobić do otrzymania zwartej, gładkiej masy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 2 godziny.
    Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć schłodzonym ciastem. Piec w temp. 160ºC - ok. 20-25 min.

    Składniki na masę serową:
    0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    90 g drobnego cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    50 ml mleka
    250 g białej czekolady pełnej karmelowej, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej
    3 duże jajka - białka i żółtka osobno
    Wszystkie składniki za wyjątkiem białek zmiksować do połączenia.
    Dodać ubite na sztywną pianę białka. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na schłodzony spód. Piec w temp. 150ºC przez 60 - 75 minut.
    Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki na ok. 12 godzin.

    składniki na sos karmelowy:
    100 g czekolady karmelowej karmeLove,
    25 g masła
    W kąpieli wodnej rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę i całość podgrzać mieszając do roztopienia i połączenia się składników

    składniki na karmelizowane plasterki pomarańczy
    1 pomarańcza pokrojona w plasterki
    25 g cukru
    60 g cukru
    Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Plasterki pomarańczy smażyć ok. 10-15 minut, aż zaczną się karmelizować.Ostudzić

    Wystudzony sernik oblać polewą i udekolorwać skarmelizowanymi plasterkami pomarańczy

    mirek
    mirek-egon@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Kokosowa Nutella

    1 biała czekolada Karmellova
    250 ml śmietanki 30%
    pół szklanki wiórków kokosowych

    Podgrzewamy śmietankę, nastepnie dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu (cały czas mieszamy)

    Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy wiórki kokosowe, i odstawiamy do przestygnięcia.

    Na koniec przekładamy do słoiczka, wkładamy do lodówki na ok. 8h. Najlepiej zrobić krem wieczorem i zostawić na noc w lodówce ;)

    asiacabon@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Moja propozycja to "Kwadraciki z białej czekolady z jagodami" - bombka kaloryczna, idealna na długie, jesienne wieczory. Idealna z lampką białego, wytrawnego wina. Spożyta wraz z bliskimi, znajomymi i tymi kochanymi;)

    Składniki:

    500 g czekolady karmeLove z solonymi orzeszkami
    350 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    50 g masła
    150 g jagód
    olej kokosowy do wysmarowania formy

    Przygotowanie:

    Kwadratową blaszkę do pieczenia o boku 20 cm wykładamy folią aluminiową i smarujemy ją olejem kokosowym.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem i masłem.
    Powstałą masę studzimy około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
    Następnie przelewamy ją na blaszkę, posypujemy jagodami, wciskając je delikatnie w czekoladową masę.
    Blaszkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ładnych parę godzin (najlepiej na noc, ale wystarczy 5-6 godzin).
    Po tym czasie wyjmujemy naszą słodkość z lodówki, przekładamy na deseczkę i usuwamy folię aluminiową.
    Kroimy ją na kwadraciki ostrym nożem, maczając go w gorącej wodzie.
    Delektujemy się...

    Wiem, że kalorycznie. Ale nie zawsze i nie wszędzie. Od czasu do czasu. Każdy może mieć swoje małe grzeszki XD

    Smacznego.

    Gosia
    lalith@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  36. prosty, szybki i smaczny deser:
    BUDYŃ LOVE
    własnorecznie przyrządzony budyń na bazie czekolady karmelowej - PYCHA.

    Składniki na 2 porcje:
    - 250 ml pełnego mleka
    - 125 ml śmietany kremówki
    - łyżka cukru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 100 g czekolady KarmeLove - karmelowej pełnej
    - 2 łyżki gorącej wody
    - 2 żółtka
    W garnuszku podgrzać mleko razem z kremówką.
    W osobnej miseczce wymieszać cukier, mąkę ziemniaczaną, 2 łyżki gorącej wody oraz trochę podgrzanego mleka (tyle, by wymieszać wszystko na gładką pastę)

    Do mleka wlać gotową pastę i roztrzepane żółtko, wymieszać, podgrzewając.
    Podgrzewać dalej, cały czas mieszając, aż do otrzymania gęstego budyniu. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać i poczekać aż czekolada się rozpuści. Nalać do miseczek.
    Można na wierzch ułożyć maliny, wzbogacić sosem malinowym lub adwokatem lub czym kto lubi :)

    ewelina
    ewelpog@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  37. Strudel jabłkowy z pysznościami KarmeLove

    arkusz ciasta filo
    0,7 kg kwaśnych jabłek
    po pół tabliczki: karmelowej z wafelkami ikarmelowej z solonymi orzeszkami
    10 pianek Ptasie Mleczko® KarmeLove
    75g rodzynek
    3 łyżki rumu
    3 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    Łyżka cukru waniliowego
    200 ml śmietanki 30%
    100 ml mleka
    laska wanilii

    Przygotować sos waniliowy: Do garnka wlać śmietankę i mleko. Z laski wanilii wydrążyć ziarenka i dodać do garnuszka razem z cukrem waniliowym. Wszystko razem podgrzewać około 10 minut uważając żeby nie zagotować. Odstawić do lekkiego ostudzenia. W tym czasie dokładnie ubić żółtka z cukrem pudrem (około 7 minut ubijania). Połączyć z waniliowym musem, intensywnie mieszając. Ponownie podgrzać na bardzo małym gazie – absolutnie nie wolno zagotować! Zestawić z ognia jak będzie bardzo gorące i ostudzić.

    Rodzynki namoczyć w rumie. Zrobić zasmażkę: na 50g roztopionego masła przysmażyć bułkę tartą na złoty kolor i ostudzić. Jabłka umyć, obrać, usunąć środki i pokroić na małą kostkę. Czekolady i pianki pokroić w maleńką kostkę, Wszystko wymieszać razem.
    Ciasto posmarować pędzelkiem roztopionym masłem, układać farsz i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.

    Przełożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem. Piec około 35 minut w 180 stopniach, w połowie obracając.
    Wyjąć z piekarnika i odstawić na jakieś 20 minut, kroić w grube plastry, polewać sosem waniliowym i serwować. Jeśli strudel zostanie też na później to przechowywać w lodówce, ale podgrzać przed podaniem.

    katarzyna.gintrowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  38. Moja propozycja z wykorzystaniem czekolady karmelowej z solonymi orzeszkami.

    Małe tarty lub jedna duża tarta karmelowa z orzeszkami

    Przygotowanie:

    spód:
    - 200 g ciasteczek owsianych
    - 70 g masła

    Ciasteczka kruszymy w malakserze, dodajemy roztopione masło, mieszamy. Masę ciasteczkową wylepiamy okrągłą formę do tarty (lub tortownicę), wyłożoną papierem śniadaniowym. Formę ze spodem wkładamy do lodówki.

    masa serowo-czekoladowo-orzechowa:
    - opakowanie serka mascarpone
    - mały kubeczek śmietanki kremówki
    - łyżka masła orzechowego
    - czekolada karmeLove (z orzeszkami ziemnymi)

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy w niej masło orzechowe. Zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietankę i dodajemy mascarpone pod koniec. Ostudzoną czekoladę dodamy delikatnie, po łyżce do masy śmietankowej.

    Masę nakładamy na spód tarty (małych tart). Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    wierzch:
    - orzeszki ziemne
    - cukier (pół szklanki)

    Przygotowujemy karmel: cukier wsypujemy na patelnie i podgrzewamy, nie mieszając (jedynie poruszając patelnią), kiedy nabierze bursztynowego koloru, dodajemy do niego orzeszki i kiedy się połączą, zdejmujemy z gazu i z patelni do żaroodpornego naczynia, zimnego. oddzielamy orzeszki - tak, by każdy był oddzielnie. Kiedy karmel zastygnie układamy orzeszki na zastygłej masie czekoladowo-śmietankowo orzechowej.

    Pozdrawiam,
    mollisia

    mollisia@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  39. W ramach słodkiego lenistwa na pobudzenie i spory zastrzyk energii z samego rana zaproponuję deser w wersji śniadaniowej, a mianowicie... TOSTY! Szybkie, proste i pyszne :)

    Kromkę chleba tostowego smarujemy sporą łyżką serka ricotty. Na serku układamy 3-4 plasterki gruszki, na której układamy 4 kostki czekolady KarmeLove - karmelowej z solonymi orzeszkami. Całość przykrywamy drugą kromką chleba tostowego i bęc! do opiekacza. A po chwili mega śniadanie (drugie śniadanie/podwieczorek/deser/przekąska) jest już gotowe :)

    nutkaslodyczy@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  40. deser karmeLOVE risotto:

    300 ml mleka
    15 g cukru
    25 g masła
    60 g ryżu
    100 g czekolady karmeLOVE - karmelowej z solonymi orzeszkami

    Masło roztopić w garnuszku, dodać ryż, cukier i mleko. Gotować, odparowując mleko aż do zredukowania mleka i uzyskania ryżu al dente w kremowym sosie mlecznym.
    Dodać czekoladę i szybko wymieszać.
    Risotto można wzbogacić garstką malin, jeśli lubicie :-)

    bardzo smacznego
    ewelina
    ewelpog@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  41. Pod warunkiem, że nie zjadłabym karmelowych czekolad tak po prostu :), zrobiłabym jeden z moich ulubionych deserów:

    GRUSZKI PIECZONE W SOLI Z SOSEM KARMELOWYM

    4 gruszki
    ok. 2 kg soli
    1 tabliczka czekolady KarmeLove z solonymi orzeszkami
    1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
    opcjonalnie szczypta gruboziarnistej soli morskiej

    Gruszki umyć, osuszyć. Przygotować głębokie naczynie do zapiekania i na dno wysypać warstwę soli tak, by tworzyła cienką warstwę. Ułożyć na niej gruszki zachowując między nimi odstępy i zasypać resztą soli - powinna je niemal całkowicie zakrywać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piec ok. 35-45 minut - do momentu aż zmiękną (można sprawdzać patyczkiem).
    W tym czasie przygotować sos: w kąpieli wodnej stopić połamaną na kawałki czekoladę KarmeLove z solonymi orzeszkami wymieszaną ze śmietaną kremówką. Mieszać aż powstanie gładki sos. Polać nim upieczone w soli gruszki i opcjonalnie posypać jeszcze z wierzchu kryształkami soli morskiej. Poezja!

    OdpowiedzUsuń
  42. Wybieram karmelovą ale pasuje również ta z orzeszkami..
    Przepis jest na prawdę dobry, robiłam go już kilkakrotnie. Najlepsze jest to, ze robi się go nie dłużej niż 1.15h :)

    Snickers (baton)
    Składniki:
    -300g czekoladowych groszków, lub tabliczki połamanej czekolady
    -64,5g czekolady karmelovej lub karmelovej z orzeszkami
    -150g gładkiego masła orzechowego
    -3 3/4 łyżek masła
    -3/4 kubka cukru
    -1/2 kubka mleka skondensowanego
    -120 g marshmallow fluff
    -kopiaty kubek słonych orzeszków ziemnych, posiekanych (w zależności od upodobań)
    -340g cukierków toffi (np. krówki)

    Wykonanie:

    Foremkę wyłóż szczelnie papierem do pieczenia, tak aby masa nie przebiła żadnej warstwy. Pozwoli to łatwiej usunąć batoniki Snickers kiedy będzie gotowy.
    Czas na warstwę czekoladową. Przygotować połowę czekolady mlecznej, połowę toffi oraz 49g masła orzechowego, umieścić to w garnuszku i podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i będzie jednolita masa. Wlać tak przygotowaną masę do przygotowanej foremki i umieścić w zamrażalniku, aż całkiem się zastygnie i będzie twarda (ok.15min).
    Czas na warstwę nugatu. Połączyć 3 łyżki masła, 3/4szklanki cukru oraz 1/4 szklanki mleka skondensowanego w małym garnuszku z grubym dnem.
    Podgrzewać, stale mieszając, aż cukier rozpuści się, a mikstura zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia, dodać 49g masła orzechowego, całe marshmallow fluff i wymieszać, aż składniki całkowicie się połączą. Niech lekko przestygnie (ok.2min).
    Wyjąć z zamrażalnika zastygniętą czekoladę, wylać na nią warstwę nugatu i wstawić ponownie do zamrażalnika (także na kilka chwil).
    Czas na warstwę z orzechami. Połączyć 1/4 mleka skondensowanego z ¾ łyżki masła oraz karmelki w małym garnku z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, tak aby karmelki połączyły się z masłem i cukrem. Uważaj żeby nie spalić karmelu! Wsyp orzeszki i wymieszaj. Pozostaw do nieznacznego ostudzenia i wylej na wyciągnięta z zamrażalki warstwę czekolady i nugatu. Wstawić do zamrażalnika.
    Teraz czas na warstwę czekolady. Pozostałą część czekolady wraz z pozostałą częścią czekolady toffi oraz masła orzechowego umieścić w garnuszku z grubym dnem i podgrzać, stale mieszając, aż składniki połączą się. Wlać na do naczynia z wcześniejszymi warstwami, równomiernie rozlać i wstawić do zamrażalnika, aby masy się zastygły.
    Gdy masy się zastygnąć pociąć na kawałki i wstawić ponownie na ok 1h do zamrażalnika lub po prostu lodówki.
    Jeśli chcemy aby boki były także z czekolady, roztopić więcej czekolady i zanurzać.

    e-mail: karolina.zel@gmail.com

    P.S. uzależnia.. :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Mam jeszcze jeden pomysł.. Tym razem na pewno sprawdzi się tylko karmelova z orzeszkami.. :)

    Dacquoise z orzeszkami
    Blaty z orzechowej bezy:
    -1 i 1/4 szklanki (180 g) solonych orzeszków ziemnych
    - 3/4 szklanki białego cukru
    - 6 dużych białek jaj (w temperaturze pokojowej)
    -1 łyżeczka octu jabłkowego
    - szczypta soli
    Mus z masła orzechowego:
    -1/2 szklanki masła orzechowego
    -1/4 szklanki brązowego cukru
    -1 szklanka zimnej śmietanki kremowej 30%
    -1 łyżka białego cukru
    -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
    Polewa czekoladowa:
    -1/4 szklanki białego cukru
    -1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%
    -200 g czekolady karmelowe z orzeszkami

    Przygotowanie:
    Blaty z orzechowej bezy:
    Piekarnik nagrzać do 130 stopni. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, narysować 3 prostokąty o wymiarach około 27 cm x 13 cm. Zmielić 1 szklankę zrumienionych orzeszków ziemnych z 1/4 szklanki cukru.
    Resztę orzeszków (1/4 szklanki) posiekać.
    Białka ubić na pianę razem z octem i solą. Cały czas miksując na dużych obrotach stopniowo dodawać pozostały cukier (1/2 szklanki).
    Miksować jeszcze kilka minut do czasu aż beza będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Delikatnie wymieszać szpatułką ze zmielonymi i posiekanymi orzeszkami.
    Wyłożyć na blaszkę po tyle samo masy na każdą bezę, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 1 i 1/2 godziny.
    Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce (nie zdejmować bezy z papieru).
    Mus z masła orzechowego:
    Zmiksować masło orzechowe z brązowym cukrem. Ciągle miksując dodawać stopniowo 1/2 szklanki śmietanki kremowej.
    W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę resztę (1/2 szklanki) zimnej śmietanki kremowej z cukrem i wanilią.
    Delikatnie wmieszać (w 3 partiach) ubitą śmietankę do masy z masła orzechowego. Mus wstawić do lodówki do schłodzenia.
    Polewa czekoladowa:
    W średnim garnku cukier połączyć z 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewać śmietankę kremową mieszając energicznie rózgą lub łyżką aż powstanie jednolita masa.
    Zagotować mieszając, następne odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i wymieszać do roztopienia.
    Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia na około 2 godziny.
    Wykończenie:
    Delikatnie odkleić bezę z papieru.
    Na 3 bezach rozsmarować po około 1/3 szklanki polewy czekoladowej, (ale tak by pozostało jeszcze polewy na jeden blat bezowy), odstawić na pół godziny do lodówki do zastygnięcia.
    Na talerzu ułożyć pierwszy posmarowany polewą blat, rozsmarować połowę musu, przykryć drugą posmarowaną bezą i posmarować resztą musu. Przykryć już ostatnią bezą, a następnie wstawić do lodówki.
    Resztę masy czekoladowej rozsmarować na wierzchu ciasta w dniu podania, aby polewa była świeża i błyszcząca. Przed rozsmarowaniem masy czekoladowej można ją podgrzać dodając 1 łyżkę śmietanki kremowej.
    Po rozsmarowaniu masy wstawić ciasto do lodówki do zastygnięcia na około 1 - 2 godziny. Na sam koniec posypać solą morską.

    Ponownie mój e-mail: karolina.zel@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  44. Szalenie czekoladowa tarta z Baileysem

    180 g masła
    200 g brązowego cukru
    Torebka cukru waniliowego
    Tabliczka czekolady KarmeLove z wafelkami
    2 tabliczki czekolady KarmeLove pełnej
    1 łyżka miodu
    2 małe jajka
    60g zmielonych migdałów
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    190 ml mleka skondensowanego słodzonego
    70 ml Baileysa

    Składniki sypkie przesiać przez sitko i wymieszać. Pół kostki masła rozpuścić w garnku. Dodać brązowy cukier, cukier waniliowy, miód i połamaną na kosteczki czekoladę z wafelkami. Wszystko razem podgrzewać od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania jednolitej masy i zestawić z ognia.
    Jajka dokładnie ubijać około 8 minut, zmniejszyć obroty miksera do minimum i powoli wlewać przestudzoną masę czekoladową. Połączyć składniki mokre z suchymi. Mieszać jak najkrócej.
    Masę wylać do formy na tartę i piec 20 minut w 175 stopniach bez termoobiegu. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem – środek powinien być wciąż wilgotny, ale już nie płynny. Od razu wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc i dopiero wówczas przygotować mus z Baileysem: na garnku z gotującą się wodą umieścić miskę z czekoladami pełnymi KarmeLove i pozostałym masłem. Gdy masa będzie już płynna i jednolita dodawać mleko i likier wciąż mieszając. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji wylać masę bezpośrednio na czekoladowy spód i dokładnie schłodzić w lodówce. Moim zdaniem tarta jest najlepsza kolejnego dnia (2 dni po upieczeniu spodu. Baaaardzo polecam!

    katarzyna.gintrowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  45. LODY KARMELOWE Z BIAŁYM PIEPRZEM W RULONIE SEZAMOWYM Z SORBETEM BRZOSKWINIOWYM!

    Składniki:
    Rulony sezamowe:
    -pół szklanki sezamu
    -1 i 1/3szklanki cukru
    -130gmąki pszennej
    -4 łyżki płynnego masła
    -125ml świeżego soku pomarańczowego
    -2 łyżeczki soku z cytryny
    Sezam zemleć na mączkę i wymieszać z mąką pszenną i cukrem . Do mieszanki dodać masło, sok z cytryny i pomarańczy. Gotową masę odłożyć na godzinę.Wyłożyć blachy pergaminem. Po godzinie nakładać pasy masy sezamowej. Piec 10 minut w temp. 180 stopni C. Po wyjęciu gdy są jeszcze ciepłe owinąć na czymś ,aby powstał rulon np. butelka po winie. gdy ostygną zdjąć z butelki.

    Lody karmelowe:
    -500ml śmietany 30%
    -100 mlmleka
    1 czekolada karmelowa pełna Wedel
    -2 łyżki cukru
    -1 płaska łyżeczka białego pieprzu
    Śmietanę i mleko wlać do garnka . Dodać czekoladę, cukier i pieprz. Podgrzewć do czasu rozpuszczenia się czekolady.Wystudzić do temperatury lodówkowej. Schłodzoną mieszankę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować wedłóg instrukcji jej producenta.
    Lody można wykonać również bez maszyny- schłodzone składniki zmiksować,włożyć do zamrażalki. Miksować co 30 minut przez pierwsze 3 godziny. Zamrozić.

    Sorbet brzoskwiniowy:
    - puszka brzoskwiń w syropie
    -sok z 1 pomarańczy
    -2 łyżki soku z cytryny
    -pół szklanki syropu z brzoskwiń
    Wszystko zmiksować. Zamrozić.

    Sposób przygotowania:
    Na talerzu ułożyć rulon sezamowy. Do środka włożyć 2 gałki lodów karmelowych. Lody posypać rozdrobnionym sorbetem. Przyozdobić listkami mięty i kawałkami pomarańczy.
    Smacznego!
    Polecam, bo jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  46. foundue czekoladowe o smaku karmelowymL

    Składniki:
    2 tabliczki czekolady karmelowej pełnej Wedel
    200 g śmietany kremówki
    świeże owoce (np. banany, brzoskwinia, maliny ..)
    biszkopty, batoniki muesli, wafle
    kociołek do fondue lub ceramiczne naczynie wraz z podgrzewaczem
    patyczki do szaszłyków.

    Owoce umyć, oczyścić i pokroić na kawałki, układając je w kilku miseczkach. W pozostałych miseczkach poukładać biszkopty, batoniki, wafle.
    W rondelku zagotować wodę. Do rondelka włożyć kubek do którego wlać śmietankę i podgrzewać, stopniowo dodając połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Cały czas mieszać aż czekolada się rozpuści. Całość przelać do naczynia, które postawić na podgrzewaczu, aby czekolada nie zastygła.
    Nabijamy owoce na patyczki do szaszłyków, wafle i biszkopty bieżemy w rączki i maczamy w pysznym musie, delektując się i szukając ulubionych połączeń.

    Dla urozmaicenia smaku fondue do czekolady można dodać: sok pomarańczowy, brandy lub likier amaretto.

    PYCHA

    kurekmiroslaw@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  47. KarmeLove Lody z Orzeszkami - słodko słone

    Uwielbiam połączenie karmelu i soli, uwielbiam również połączenie gładkich lodów z czymś chrupiącym, dlatego przepis jest dla mnie oczywisty (i wypróbowany :)!) Ostatnie ciepłe dni jesienie to idealny czas na spróbowanie tych słodkości:

    Potrzebujemy:
    - dwóch tabliczek czekolady Karmelovej Wedel z orzeszkami (dwóch, bo jedną z pewnością zjemy przed zabraniem się do pracy a jedną wykorzystujemy do przepisu ;)
    - 750ml śmietanki kremówki
    - 2 jajka
    - 1/3 szklanki cukru
    - odrobina soli gruboziarnistej
    - mała garść orzeszków laskowych

    250 ml kremówki podgrzewamy na małym ogniu i rozpuszczamy w niej czekoladę. Białka oddzielamy od zółtek, Ucieramy żółtka z połową cukru i dodajemy do masy czekoladowej. Ubijamy pozostałe 500 ml kremówki. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając powoli resztę cukru (Uff... sporo tego ubijania!) Mieszamy delikatnie białka ze śmietanką. Łączmy obie masy (tę z żółtkami i tę z białkami) i wstawiamy do zamrażarki. Mieszamy co około dwie godziny. Po kilkunastu godzinach lody sa gotowe.

    Najlepsze jest ich podanie: nakładamy je do miseczek, posypujemy prażonymi (zmiażdżonymi wcześniej) orzeszkami laskowymi i posypujemy odrobiną gruboziarnistej soli. Smak jest niepowtarzalny, a to z pozoru dziwne połączenie genialne!

    Pozdrawiam i smacznego!

    Aga

    agnieszka.jaskiewicz1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  48. Gruszki z gorgonzolą, orzechami i czekoladą KarmelLOVE. :-)
    Składniki:
    4 gruszki
    garść orzechów włoskich
    100 g sera gorgonzola
    3 łyżki miodu
    1 tabliczka czekolady karmelLOVE
    sok z 1 pomarańczy
    sok z 1/2 cytryny
    150 ml białego wina
    skórka z 2 limonek
    1 łyżka oliwy
    szczypta cynamonu

    Przepis:
    Gruszki obieram, kroję na połówki i usuwam gniazda nasienne. Skrapiam sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię z oliwą i wkładam na nią gruszki. Lekko przyrumieniam z obu stron. Zdejmuję z patelni i przygotowuję sos: wlewam wino, sok z pomarańczy, miód, skórkę z limonki i cynamon. Redukuję sos.Gruszki przekładam do formy ceramicznej w miejsce gniazda nasiennego wkładam po kostce czekolady karmelLOVE i przykrywam serem gorgonzola. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut (do rozpuszczenia sera). Pod koniec pieczenia polewam gruszki sosem. Resztę czekolady karmelLOVE rozpuszczam w kąpieli wodnej i dekoruję nią gruszki przed podaniem.
    Smacznego! *.*

    Pozdrawiam,
    Marta Ostrowska
    marth.ostrowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  49. LODY KARMELOWE Z BIAŁYM PIEPRZEM W RULONIE SEZAMOWYM Z SORBETEM BRZOSKWINIOWYM!

    Składniki:
    Rulony sezamowe:
    -pół szklanki sezamu
    -1 i 1/3szklanki cukru
    -130gmąki pszennej
    -4 łyżki płynnego masła
    -125ml świeżego soku pomarańczowego
    -2 łyżeczki soku z cytryny
    Sezam zemleć na mączkę i wymieszać z mąką pszenną i cukrem . Do mieszanki dodać masło, sok z cytryny i pomarańczy. Gotową masę odłożyć na godzinę.Wyłożyć blachy pergaminem. Po godzinie nakładać pasy masy sezamowej. Piec 10 minut w temp. 180 stopni C. Po wyjęciu gdy są jeszcze ciepłe owinąć na czymś ,aby powstał rulon np. butelka po winie. gdy ostygną zdjąć z butelki.

    Lody karmelowe:
    -500ml śmietany 30%
    -100 mlmleka
    1 czekolada karmelowa pełna Wedel
    -2 łyżki cukru
    -1 płaska łyżeczka białego pieprzu
    Śmietanę i mleko wlać do garnka . Dodać czekoladę, cukier i pieprz. Podgrzewć do czasu rozpuszczenia się czekolady.Wystudzić do temperatury lodówkowej. Schłodzoną mieszankę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować wedłóg instrukcji jej producenta.
    Lody można wykonać również bez maszyny- schłodzone składniki zmiksować,włożyć do zamrażalki. Miksować co 30 minut przez pierwsze 3 godziny. Zamrozić.

    Sorbet brzoskwiniowy:
    - puszka brzoskwiń w syropie
    -sok z 1 pomarańczy
    -2 łyżki soku z cytryny
    -pół szklanki syropu z brzoskwiń
    Wszystko zmiksować. Zamrozić.

    Sposób przygotowania:
    Na talerzu ułożyć rulon sezamowy. Do środka włożyć 2 gałki lodów karmelowych. Lody posypać rozdrobnionym sorbetem. Przyozdobić listkami mięty i kawałkami pomarańczy.
    Smacznego!
    Polecam, bo jest pyszne:)
    Mój e-mail bo zapomniałam w pierwszym komentarzu: paulina.mostowiak@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  50. CIASTO CHOCKO Z SŁODKO – OSSSTRYM AKCENTEM

    Składniki na tortownicę o średnicy 24cm:

    220g masła posiekanego
    220g drobnego cukru do wypieków
    2 tabliczki czekolady KarmeLove z solonymi orzeszkami
    1,5 łyżeczki chilli
    3 jajka
    170g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150g miksu różnych orzechów (ziemne, włoskie, laskowe) drobno posiekane
    2 szklanki mleka w proszku
    60ml wody
    małe opakowanie mascarpone

    150g masła i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać 120g cukru, chilli, roztrzepane widelcem jajka i mąkę. Krótko zmiksować i przelać do tortownicy (dno można wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach (bez termoobiegu) około 30 minut (ciasto powinno być w środku wciąż wilgotne, ale już nie płynne. Po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić i przekroić na dwa blaty.
    Uprażyć na złoto orzechy na suchej patelni. Przygotować masę do przełożenia ciasta chocko. Pozostały cukier (100g) rozpuścić w pozostałym maśle (70g) i gotować wolno aż do skarmelizowania się cukru. Trzeba dobrze wyczuć moment, w którym cukier jest już brązowy, ale jeszcze nie przypalony. Wlać wodę i energicznie wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Po chwili zdjąć z ognia. Odczekać kilka minut i połączyć na gładko z mlekiem w proszku. Następnie zmiksować z mascarpone.
    2/3 masy wyłożyć na blat ciasta chocko, przykryć drugim blatem i na wierzchu i bokach rozsmarować resztę masy. Wierzch obsypać obficie orzechowo (większe orzechy można pokroić na mniejsze części).
    Ciasto przechowywać w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  51. Tarta KarmeLove z advocatem, masą wiśniową i skarmelizowanymi orzechami

    180g mąki pszennej
    4 pełne łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    50 g masła
    25 g smalcu
    150g mascarpone
    275ml śmietany 36%
    100ml advocatu
    1,5 tabliczki czekolady pełnej KarmeLove
    200g wiśni
    100 g orzechów laskowych
    Pełna łyżka miodu

    Masło i smalec posiekać na drobne kawałki. Mąkę przesiać przez sitko. Mąkę, 2 łyżki cukru, sól i tłuszcze szybko zagnieść w jednolitą masę, dodając trochę wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok 45ml). Ciasto owinąć szczelnie folią kuchenną i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Po tym czasie ciastem wylepić dno formy do tarty natłuszczonej cienko masłem. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć (inną formą/ suchym grochem/ fasolą / ryżem / kulkami ceramicznymi). Wstawić znów do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piec w 200 stopniach około 15 minut, zdjąć obciążenie i piec aż do zarumienienia (max 15 minut). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. 75ml śmietany ubić na sztywno. Stopniowo dodawać mascarpone, a następnie likier bardzo delikatnie, krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera. Wisie wydrylować, pogotować ok 20 minut i zblendować. Wyłożyć na całkowicie wystudzony spód i przykryć masą czekoladową. Chłodzić w lodówce całą noc.
    Następnego dnia skarmelizować orzechy. Wysypać je równo na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 7-8 minut w 180 stopniach. Wyjąć z pieca i zdjąć z orzechów skórkę. Orzechy włożyć do garnka razem z miodem, zalać ok. 40ml wody. Gotować często mieszając aż powstanie gęsty syrop (można dolać więcej wody w razie potrzeby), a potem z masy zrobi się złocisty karmel. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    Ubić na sztywno resztę śmietany z dwoma łyżkami cukru pudru. Wyłożyć na zimną tartę, obsypać skarmelizowanymi orzechami.

    katarzyna.gintrowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  52. KARMELOVE RAFAELKI

    200 g czekolady KameLove z wafelkami
    50 g masła
    100 g wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia
    3/4 szklanki śmietanki 18%
    1 łyżka rumu
    migdały

    Czekoladę połamać na drobne kawałki. Śmietankę wymieszać z wiórkami i odstawić na 30 minut. Następnie podgrzewać stale mieszając ok. 10 minut (nie dopuścić do zagotowania!). Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i wymieszać. Masło utrzeć, dodać do niego masę i rum. Schłodzić w lodówce. Formować kulki, do środka każdej wkładając sparzony i obrany ze skórki migdał. Obtaczać w wiórkach. Schłodzić w lodówce kilka godzin
    Smacznego :-)

    margotavalois@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  53. Karmelova Panna Cotta

    400 ml śmietanki 30%
    100 ml mleka
    2 łyżeczki żelatyny w proszku
    100 gramów czekolady karmelovej pełnej
    pokruszone orzeszki ziemne
    różowa sól himalajska gruba lub sól w płatkach

    Śmietankę i mleko zagotować i gotować razem przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i energicznie rozmieszać rózgą do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dodać pokruszoną czekoladę i dalej mieszać do jej rozpuszczenia. Przelać do małych naczynek i wstawić do lodówki aż stężeje. Przed podaniem przybrać orzechami i solą. Jeśli ktoś woli to pokruszone orzechy można dodać do przestudzonej, lekko tężejącej masy i dopiero wtedy przelać do naczynek lub użyć czekolady karmelovej z solonymi orzeszkami. Proste i pyszne :)

    pozdrawiam
    maggha@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  54. A ja polecam lekki karmelowy deser z egzotyczną nutą – karmelLOVĄ panna cottę z salsą o smaku brzoskwini i marakui, do picia karmelLOVE mleko oraz karmelLOVY drink na imprezę.
    Panna cotta:
    - 3 łyżeczki żelatyny w proszku
    - 1 laska wanilii
    - 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki
    - 1 szklanka (250 ml) pełnotłustego (3,2%) mleka
    - 3 łyżki cukru
    - 1 czekolada karmelLova Wedel
    - 8 sztuk ptasiego mleczka karmelLove Wedel
    Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnuszka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier oraz ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać 1 czekoladę karmelLovą Wedel, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do jeszcze ciepłej masy dodać żelatynę (można wcześniej namoczyć, ale niekoniecznie). Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Gotową masę rozlać do 4 foremek. Do każdej foremki włożyć po 2 ptasie mleczka karmelLove. Wstawić na około 12 h do lodówki.
    Egzotyczna salsa:
    - 2 owoce marakui
    - 150 ml soku z marakui lub brzoskwini
    - 2 łyżki cukru
    - 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    - 2 brzoskwinie
    Owoce marakui przekroić na połówki i wydrążyć ze środka miąższ. Miąższ gotować chwilkę z sokiem z marakui lub brzoskwini i cukrem. Do gotującego soku dodać mąkę kukurydzianą rozmieszaną z odrobiną wody. Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć pestki. Połówki brzoskwini pokroić na małe kawałki i wymieszać z sosem z marakui. Odstawić do ostygnięcia.
    Salsę nałożyć na płaskie talerzyki. Foremki z panna cottą wstawić na chwilę do gorącej wody, następnie ostrożnie wyjąć z nich krem i ułożyć na talerzykach z salsą. Przed podaniem panna cottę udekorować płatkami startej karmelLovej czekolady.
    Do picia na nadchodzące jesienne popołudnia i w weekendy polecam domowe karmelLove mleko:
    - 2 łyżki wody
    - 2 łyżki cukru
    - 2 szklanki mleka
    - 1 karmelLova czekolada Wedel
    W rondelku zagotować wodę z cukrem. Do syropu dodać mleko, podgrzać i dodać 1 połamaną na kawałki czekoladę karmelLovą. Mieszać i podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady. Mleko podawać ciepłe lub schłodzone.
    KarmelLOVY drink:
    - 1 szklanka domowego mleka karmelLovego
    - 1 pokrojony na kawałki dojrzały banan
    - 2 łyżki białego rumu
    Mleko karmelLove zmiksować w blenderze razem z pokrojonym bananem. Dodać rum. Schłodzić.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń