Sporo kontrowersji wzbudził ostatnio wpis o ogórkach małosolnych z miodem. W takim razie dorzucam jeszcze do pieca, polecając Wam dzisiaj sernik z pieprzem cayenne :)
Jesteśmy przyzwyczajeni do pewnych smaków i połączeń smakowych, ukształtowanych w dzieciństwie i trudno wyobrazić sobie naruszenia tego bezpiecznego i znajomego dla naszych kubków smakowych środowiska. Od czasu, kiedy jedzenie świadomie stało się ważną częścią mojego życia, staram się walczyć z przyzwyczajeniami, otwierając się na na różne smaki, próbując na nowo tych potraw, których w dzieciństwie z uporem maniaka z góry oznaczałam etykietką "nie lubię!" i poznając te nieznane mi wcześniej. Takim sposobem znienawidzone wcześniej pierogi ruskie i brukselka, teraz stały się dla mnie rarytasem. I chociaż nadal nie znoszę wątróbki (z wyjątkiem kurzej w postaci pâté ;)) i flaczków, bo po kolejnej, świadomej próbie, nadal mi nie smakują, to zupełnie nie szokuje mnie już widok Szkota, polewającego obficie syropem klonowym swoją śniadaniową grzankę z jajkiem i bekonem, czy przygotowywanie sosu na bazie czekolady do mięsa. Kiedyś czekolada lub karmel z solą budziły sensację - dzisiaj są przysmakiem znanym nie tylko koneserom. Jestem ciekawa smaków i połączeń smakowych, które na pozór mogą wydawać się kulinarną perwersją lub zachcianką kobiety w odmiennym stanie. Sernik z porzeczkami doprawiony ostrą papryczką? Nie, nie zwariowałam - jest pyszny! :)
W przepisie Edwarda Lee, sernik składa się z połączenia świeżego sera koziego z serkiem śmietankowym. Bardzo chciałabym spróbować tej oryginalnej wersji, ale z braku koziego twarogu pod ręką, żeby nie przegapić sezonu porzeczkowego, upiekłam tymczasem sernik klasyczny z tradycyjnego sera z mleka krowiego. Zapewniam Was, że pieprz kajeński wspaniale podbija smak sera i kwaśnych porzeczek, ale nie przytłacza ostrością. Wielbicielom słodszych serników polecam dodanie większej ilości cukru, ponieważ w tej wersji ciasto jest delikatnie słodkie.
Sernik z czerwoną porzeczką i pieprzem cayenne:
2 szklanki zmielonych ciastek imbirowych (lub zwykłych herbatników wymieszanych z pół łyżeczki mielonego imbiru),
2 1⁄2 łyżki cukru,
5 łyżek stopionego masła
masa sernikowa -
340 g trzykrotnie zmielonego twarogu,
230 g serka śmietankowego,
1⁄2 szklanki maślanki,
1⁄2 szklanki cukru,
4 jajka,
1 łyżeczka mąki,
sok i skórka otarta z połowy cytryny,
1 szklanka czerwonych porzeczek,
1⁄2 łyżeczki pieprzu cayenne
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zmielone ciastka wymieszać z cukrem i stopionym masłem. Masą wykleić spód i boki wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 23 cm. Tortownicę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Temperaturę piekarnika zredukować do 160 stopni.
W międzyczasie przygotować masę sernikową. Twaróg i serek śmietankowy zmiksować na puszysty krem. Dodać maślankę i cukier, cały czas miksując dodawać do jednym jajku. Na końcu dodać mąkę, sok i skórkę cytrynową oraz połowę porzeczek. Wszystko dokładnie wymieszać i masę wlać na podpieczony kruchy spód, posypać resztą porzeczek i oprószyć spód pieprzem kajeńskim.
Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do naczynia, które należy napełnić wrzącą wodą, aby sięgała 1/3 wysokości tortownicy. Piec około godziny i 15 minut. Wystudzony sernik schłodzić w lodówce.
Cudny kij w mrowisko :D
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie!:D O ile wierzę, że ogórki z miodem mogą nie być przekonujące o tyle słodkie z ostrym jak najbardziej :) Będzie na weekend!
OdpowiedzUsuńByło super, dziękuję za przepis i zapisuję go w swoim przepiśniku! :) Faktycznie dałam odrobinę więcej cukru, bo u nas lubią słodkie - prze-py-szny! :D
UsuńTrzeba próbować nowych smaków, to w kuchni jest właśnie takie cudowne; )
OdpowiedzUsuńOgórki małosolne ze świeżym miodem? Jestem przekonana, że to pyszne połączenie, chociaż jeszcze nie próbowałam, ale pasują mi do siebie te smaki.
OdpowiedzUsuńPieprzem posypać podpieczony spód, a na to wylać masę, tak?
Pieprzem posypać należy wylaną na spód masę serową. Te czerwone plamki na wierzchu sernika na zdjęciu to właśnie pieprz kajeński :)
UsuńWow, jakie cudowne połączenie! ; )
OdpowiedzUsuńZ pewnością taki sernik musiał być pyszny!
Wygląda cudownie!
Bardzo fajny sernik,jednak w połączeniu z pieprzem to wyzwanie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
O tak, ale to wyzwanie warte podjęcia! :)
UsuńBardzo lubię słodycze i słodkie wypieki z pieprzem, chili i solą morską :). Ten sernik musi być wspaniały :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie :) Sernik prezentuje się zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam nowe połączenia smaków, nie stronię od nich, wręcz przeciwnie - szukam i wypróbowuję :) Czekolada z chilli to już znany klasyk, który zawsze sprawia, że serce szybciej mi bije ;) Dlatego jestem pewna, że i w tym serniku bym się zakochała :)
Choć ogórki z miodem to chyba jednak nie dla mnie... ;)
eksperymenty w kuchni to coś co lubię;)
OdpowiedzUsuńa ten sernik aż się prosi o zrobienie
prezentuje się wyśmienicie
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków...;-)
OdpowiedzUsuńZdjęcia zachwycają. Uwielbiam serniki, ten koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie: ser, pieprz i porzeczki. Zapisuję na liście "to do" :)
OdpowiedzUsuń