Ciasto na kwaśnej śmietanie z owocami lata

4 sierpnia 2013


Nie pamiętam już kiedy lato tak rozpieszczało nas pogodą. Deszczowy i dość przygnębiający zwykle lipiec, zamienił się w prawdziwie wakacyjny miesiąc z tropikalną pogodą, która (wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują) rozgościła się u nas na dłużej. Ogarnięta rozkosznym, letnim rozleniwieniem uciekam z kuchni do ogrodu i chłonę ciepło i spokój oraz witaminy prosto z krzaczków. 

Część ich zbieram i na szybko piekę proste ciasto na kwaśnej śmietanie, takie które nie wymaga marnowania cennego, letniego czasu. Można wykorzystać do niego każde owoce, ale najlepiej smakują kwaskowate, jagodowe - porzeczki, jagody, maliny, agrest. Jeszcze tylko łyk zimnej lemoniady albo wody sodowej z sokiem z kwiatów bzu czarnego i cytryną i oprócz błękitnego nieba...

ciasto na kwaśnej śmietanie z letnimi owocami

Ciasto na kwaśnej śmietanie z owocami lata:

200 g mąki,
200 g kwaśnej śmietany,
150 g cukru,
2 jajka,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z połowy cytryny,
szczypta soli,
ok. 150 g owoców jagodowych
cukier puder

Jajka utrzeć z cukrem na puszysty, jasny krem. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i skórką otartą z cytryny. Dodać do masy śmietanowo-jajecznej i wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Foremkę do mini-keksów wysmarować masłem i wypełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć umyte i odszypułkowane owoce. Piec około 30 minut, aż ciasto urośnie i będzie sprężyste.

Ostudzone mini-keksy oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto można też upiec w tortownicy o średnicy około 21 cm.

ciasto na kwaśnej śmietanie z letnimi owocami
ciasto na kwaśnej śmietanie z letnimi owocami

28 komentarzy

  1. Wspaniałe ciasto z letnimi owocami. Coś cudnego!
    A lato naprawdę mamy piękne, z czego się bardzo cieszę i oby tak dalej .
    Uściski Agnieszko:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko :) Mam nadzieję, że taka pogoda utrzyma się przynajmniej do końca sierpnia !

      Usuń
  2. Jaka ciekawą masz formę do pieczenia! Ciasto wygląda diablo smacznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam takie foremki na wyjeździe, ale niestety za drogie:(
    Twoje wyglądają przesmacznie.
    Sama zastanawiam się nad wprowadzeniem wypieków na mojego bloga:)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, ja swoją foremkę kupiłam w Lidlu, kiedyś przed świętami i nie była droga :) Lidl powtarza takie akcje, więc trzeba polować ;)

      Usuń
  4. Ciastka rzeczywiście bardzo apetyczne! Ale - czy na jednym ze zdjęć (pięknych, jak zawsze!) widzę świdośliwę? To rzadki gość w naszych ogrodach! A Ty masz (i ja też:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to świdośliwa :) Mam w ogrodzie dwa pokaźne już krzaki. Świdośliwowe jagódki też wylądowały w tym cieście :)

      Usuń
  5. proste, urokliwe i smaczne! :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. KAMA i

    Wtam;) widzę,że w tym cieście brak masła,oleju. Pewnie śmietana zastępuje te tłuszcze? Czy ciasto jest wilgotne? A śmietana 12 czy 18?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jedyny tłuszcz w tym cieście to śmietana. Może być 12 albo 18 - aby była kwaśna. Ciasto jest lekkie i lekko wilgotne - idealne do owoców :)

      Usuń
  7. Jak słodko wyglądają te malutkie ciastka ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna forma!
    Ciacha wyglądają przepysznie! :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda niesamowicie... i podbijam pytanie - czy to ciasto, jest lekkie czy raczej to jedno z tych mokrych i nieco cięższych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto lekko wilgotne,coś pomiędzy biszkoptem a ciastem ucieranym :) Raczej puchate takie ;)

      Usuń
  10. Ja tez nie pamietam tak dlugiego i cieplego lata na Wyspach...
    A ciasto wyglada wspaniale i bardzo, ale to bardzo letnio.

    OdpowiedzUsuń
  11. ojacie ale super foremka! zdradź sklep!

    OdpowiedzUsuń
  12. cudne te małe foremeczki są!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zaczęłam prowadzić bloga. Zapraszam do wypowiedzenia się na temat twojej osobistej 'odskoczni'. Podsumuję wszystkie komentarze w kolejnym wpisie ;)
    Tutaj będę z kolei chętnie zaglądać, bo lubię eksperymentować w kuchni;) http://giczalke.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały przepis. Ciasto nieco przypomina muffinki: i w smaku, i w łatwości przygotowania. Kwaskowe owoce lata proponowane przez Ciebie zastąpiłam śliwkami a skórkę cytrynową sokiem z cytryny. Wyszły lekko wilgotne keksiki z owocami, mięciutkie i pachnące. Przepis umieszczę na swoim blogu opatrzony fotorelacją, oczywiście podając Ciebie jako autorkę i link do Twojego bloga. Dziękuję za przepis i pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że ciasto jest tak samo "łatwe w obsłudze" jak mufiny :) Cieszę się, że smakuje :) Też piekłam je już z różnymi owocami i zawsze wychodzi. Z niecierpliwością czekam na Twój wpis :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Już jest. Jeszcze raz dziękuję za przepis i pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Miałam dzisiaj robić lody z owocami lata, w końcu zrezygnowałam i teraz te owoce za mną chodzą! :D
    lave-vaisselle

    OdpowiedzUsuń
  17. W zimie zachciało mi się lata, a że znalazłam zamrożone borówki to szybko zrobiłam to ciasto. Wyszło pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń