Paj agrestowy z bezą

15 lipca 2013

kruchy paj z agrestem i bezą

Nadmiar możliwości znów wystawia mój brak zdecydowania na ciężką próbę. Mimo że truskawki na moich ogrodowych grządkach są już tylko słodkim wspomnieniem, to nie dane mi było długo po nich rozpaczać, kiedy ogród dzień po dniu zaczyna być owocowym rogiem obfitości. Porzeczki czerwone i czarne, zielony i czerwony agrest, wiśnie, maliny i ostatnie (ale zawsze!) jagody kamczackie... Kiedy dorzuci się do tego dzikie czereśnie za płotem i rumieniące się już powoli papierówki, zaczynam być jak ten osiołek, któremu w żłoby dano.. :)

Postawiłam tym razem na wciąż niedoceniany, a coraz bardziej kręcący mnie swoją oryginalną urodą i smakiem agrest. Kwaskowaty smak potrzebuje przełamania czymś super słodkim, do czego najlepiej nadaje się beza. Agrestowy paj jest bardziej deserem niż rodzajem ciasta - kremowym, soczystym i wyrazistym w smaku. Deser pewniak na letnie przyjęcia, bo kto by tam nie lubił kruchej, słodkiej bezy z charakternym owocowym wnętrzem ;)

kruchy paj z agrestem i bezą

Paj agrestowy z bezą:
(wg Olive Magazine)

kruchy spód -

180 g mąki,
100 g zimnego masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 żółtko,
2 łyżki zimnej wody,
szczypta soli
nadzienie agrestowe - 
500 g agrestu (może być czerwony lub zielony),
60 g cukru,
3 żółtka,
2 łyżki syropu z kwiatów bzu czarnego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej,
75 g miękkiego masła,
200 ml wody
beza - 
3 białka (o temperaturze pokojowej),
175 g drobnego cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotować ciasto - mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. 
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować do wielkości formy i przełożyć, dociskając do dna i boków. Spód nakłuć kilkakrotnie widelcem. Piec około 20 minut, aż ciasto będzie rumiane i kruche. 

W międzyczasie przygotować nadzienie. Umyty i obrany z szypułek i ogonków agrest przełożyć do garnka, dodać cukier i wodę i gotować na małym ogniu 5 minut, aż agrest zmięknie. Odstawić z ognia i dodać syrop z kwiatów bzu. Odcedzić płyn i kilka łyżek wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wymieszać z resztą gorącego płynu, postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż masa zgęstnieje (powstanie kisiel :)). Ostudzić, po czym zmiksować z żółtkami i masłem i na koniec dodać agrest i wszystko wymieszać raz jeszcze łyżką.
Masę przełożyć na upieczony, kruchy spód.

Białka ubić na pianę. Ciągle miksując, dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko wymieszać. Masę bezową przełożyć na nadzienie agrestowe.

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni. Zapiekać paj około 40 minut, aż beza będzie lekko rumiana i krucha. Podawać po ostygnięciu.

kruchy paj z agrestem i bezą
kruchy paj z agrestem i bezą

22 komentarze

  1. Ależ to musi być pyszne ciasto! Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mamy za co kochać lato :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne cudeńko, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysl na agrest:))

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam ,ale boski! Ślicznie i pysznie wygląda.
    Agrest tez fajny:)
    Pozdrowienia serdeczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, by połączyć kruche ciasto, bezę i agrest! ;)
    Mam jednak pytanko - można czymś zastąpić syrop z kwiatów bzu czrnego? Albo wogole go pominąć?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić jakimś innym syropem owocowym, ale można też pominąć. Dodać wtedy jakieś 2 łyżki cukru więcej :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Fantastyczny taki paj! U mnie agrest dopiero dojrzewa.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Agrestu u mnie w ogole nie ma.... W Polsce moge Zrobic Tylko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne słodko-kwaśne połączenie :). Deser wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis. Ciasto wygląda wręcz cudnie, smakuje na pewno jeszcze lepiej ;)idealny na podwieczorek. A w roli słodkiej przekąski idealnie sprawdzają się chrupki FLIPS w wielu smakach i w 100% bez glutenu. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo, a paj to co to takiego :) Uwielbiam ciasta z bezą, mogłabym chrupać bez przerwy! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie tu u Ciebie:) i takie pyszności:)...zostaję na dłużej i na 100% skorzystam z kilku przepisów:)
    Pozdrawiam serdecznie:)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam. Wyszło przepyszne, nawet z zielonym agrestem! :)
    Uwielbiam blogi kulinarne, ale Twój jest zdecydowanie najlepszy. Trzymaj tak dalej! ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny blog. (:

    Obserwujemy? Zapraszam.
    fashionbyvera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Kwaśny agrest pod słodką bezą-idealne połączenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ekstra :) Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy można do bezy dodawać cukru pudru? Ja zawsze robiłam z cukrem pudrem ale nie wychodziła niestety taka jak powinna :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do bezy najlepszy jest drobny cukier kryształ. Z cukrem pudrem piana z białek jest mniej stabilna i dlatego beza może opadać, albo być miej krucha.

      Usuń