Pięknie zrobiło się wokół. Zima przypomniała sobie o swojej powinności i w końcu hojnie sypnęła śniegiem. W weekend biegałam więc z aparatem w ręku, polując na pierwsze w tym roku białe, śnieżne kadry i po raz kolejny przekonując się, że najładniejsza pogoda, najładniejsze słońce i najładniejsze światło jest wtedy, kiedy siedzę zamknięta w pracy. Cóż, taka już ironia losu. Jedno jest pewne, że po spacerze w mrozie, najlepiej smakuje talerz gorącej, kremowej zupy - białej, a jakże!
Jeżeli lubicie zupy z pora, polecam Wam wersję z wkładką, w postaci mięciutkich, rozpływających się w ustach kluseczek ziemniaczano-serowych z dodatkiem szczypiorku. Całość jest bardzo smaczna, delikatna, ale też bardzo treściwa - w sam raz na mroźną zimę. Biało za oknem, biało na talerzu - jest pięknie :)
Zupa z pora z ziemniaczano-serowymi kluseczkami:
(wg The Australian Women's Weekly "Soups")
zupa -
3 duże pory,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
600 g ziemniaków,
50 g masła,
750 ml bulionu warzywnego,
1,5 l wody,
125 ml śmietanki kremowej,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
sól i pieprz
kluseczki -
400 g ziemniaków,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
20 g startego parmezanu (może być inny twardy ser),
1 jajko,
150 g mąki + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
20 g masła,
2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
Przygotować zupę - masło rozpuścić w garnku, dodać posiekaną cebulę, czosnek i białe części pora. Dusić, aż pory i cebula będą miękkie. Dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki i bulion warzywny. Wszystko zalać wodą i gotować na małym ogniu 25 minut.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, zmiksować zupę blenderem i doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Ziemniaki pokroić w małą kostkę i ugotować. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodać masło i kwaśną śmietanę i utłuc na puree. Ostudzić.
Do ostudzonych ziemniaków dodać ser, lekko rozmieszane jajko, mąkę z proszkiem i szczypiorek. Szybko wymieszać na gładkie ciasto (będzie przypominało ciasto na kopytka).
Dwiema łyżkami formować małe kluski i wrzucać do gotującej się na małym ogniu zupy. Gotować kolejne 10 minut. Dodać śmietankę kremówkę. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o ja cie ale dobra :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak apetycznie, że zgłodniałem...
OdpowiedzUsuńCzy lubie? I to jeszcze jak! Ba, ja zupy z pora uwielbiam! Cos mi sie zdaje, ze bede musiala przetestowac te wersje, i to juz niedlugo. A kiedy to zrobie, dam znac, jak smakowala :)
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuńjuż nawet nie myślę o smaku, bo wygląd podziwiam i podziwiam
OdpowiedzUsuńtaką zupę serwują w restauracji, w której pracuję tylko bez klusek :) też zrobiłam i jest pyszna!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, piękne zdjęcia:-)
OdpowiedzUsuńMyslę,że by mi posmakowała. Wygląda super!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i zimowa atmosfera. Choć wolę wiosnę, to muszę przyznać, że tak biało to też wygląda ładnie :)
Pozdrawiam.
Nie wiem czy zupy z pora lubię, ale generalnie zupy w zimę - jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńrobiłam zupę z pora, mąż się zachwycał, ja nie do końca:) ale Twoja tak pysznie wygląda że nie wiem czy zrobię jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuńRzadko komentuję, ale ta zupa mnie wprost do tego zmusza. Jest absolutnie cudowna!
OdpowiedzUsuńZimowa taka :) serowe kluseczki kuszą niesamowicie.
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglada,tez bym zjadala,szczegolnie,ze za oknem zima.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Kalejdoskop Renaty
Zupa wygląda wspaniale i na pewno też tak smakuje. Muszę spróbować ją zrobić.
OdpowiedzUsuństrasznie lubie ta zupe ;)
OdpowiedzUsuńsmaczna zupa, na te zimowe, mroźne dni..w sam raz:)
OdpowiedzUsuńОчень вкусный суп.Приготовила,понравился.Спасибо за рецепт
OdpowiedzUsuń