Sernik cynamonowy z jabłkami

16 września 2012

jesienny sernik cynamonowy z duszonymi jabłkami

Jak co roku, powtarzam, jak bardzo nie lubię nadchodzącej jesieni i jak co roku, za chwilę zaprzeczam sama sobie :) Z jednej strony krótkie szare dni, przeraźliwe chłody, wiatry i szarugi, które mój ciepłolubny organizm znosi z trudem, a z drugiej - długie wieczory z książką, ulubioną jesienną muzyką i grzanym winem, pora dyniowych szaleństw, czekolady i korzennych aromatów, które ubóstwiam. Zauważyłam całkiem niedawno, że najciekawsze sernikowe smaki, do których wracam często później, również odkrywam jesienią.

Do mocno korzennego sernika dyniowego, soczystego sernika śliwkowego, dorzucam dziś cynamonowy, któremu szczególnie do twarzy w koronie z jesiennych jabłek :) Dodatkową rekomendacją niech będzie to, że piekłam go już kilkakrotnie, ale dopiero teraz doczekał się uwiecznienia i publikacji, a dzieje się tak tylko w przypadku wypieków wyjątkowych, które znikają szybciej, niż zdąży zapalić się w mojej głowie "blogowa" lampka ;)

jesienny sernik cynamonowy z duszonymi jabłkami

Sernik cynamonowy z jabłkami:

spód -
120 g herbatników kakaowych,
4 łyżki stopionego masła,
szczypta cynamonu

masa serowa - 
500 g twarogu mielonego,
250 g kremowego serka śmietankowego,
1/2 szklanki drobnego cukru brązowego,
1/3 szklanki cukru białego,
3 jajka,
3/4 szklanki kwaśnej śmietany,
1/3 szklanki śmietanki kremowej,
2 łyżeczki cynamonu

jabłka -
3 jabłka (najlepiej jesienne, kwaskowate, np. szara reneta),
sok z połowy cytryny,
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru brązowego,
1 łyżeczka cynamonu

Herbatniki zmielić lub drobno rozkruszyć, wymieszać z cynamonem i stopionym masłem. Masą wyłożyć spód i boki tortownicy ( średnica ok. 21 cm), wysmarowanej masłem. Schłodzić w lodówce.

Twaróg miksować kilka minut z śmietankowym serkiem, aż masa będzie jednolita i kremowa. Następnie dodać cukier brązowy i biały, wymieszany z cynamonem. Ciągle miksując, dodawać po jednym jajku. Na końcu wmieszać śmietanę kwaśną i kremową.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiec schłodzony spód ciasteczkowy (ok. 10 minut). Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, wyjąć tortownicę ze spodem, po czym owinąć ją szczelnie folią aluminiową. Masę serową wylać na spód i tortownicę z sernikiem umieścić na głębokiej blasze. Blachę napełnić gotującą się wodą do połowy wysokości tortownicy z sernikiem. Piec w kąpieli wodnej 55 minut.
Upieczony sernik ostudzić w tortownicy i dobrze schłodzić.

Obrane jabłka pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennym i każdą ćwiartkę pokroić na kolejne 3-4 plasterki. Każdy plasterek skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
Na rozgrzanej patelni stopić masło, rozłożyć plasterki jabłek i oprószyć je cukrem brązowym i cynamonem (najlepiej robić to partiami, aby wszystkie plasterki były usmażone równomiernie). Dusić na małym ogniu z obu stron, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają swój kształt.
Usmażone plasterki jabłka rozłożyć na serniku. Polać powstałym na patelni i pozostałym sosem.

jesienny sernik cynamonowy z duszonymi jabłkami
jesienny sernik cynamonowy z duszonymi jabłkami

81 komentarzy

  1. Komarko, cudowny serniczek ! Wprost napatrzeć się nie mogę na tego "kwiatuszka" na wierzchu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczny ! Jeśli tak samo pieści podniebienie jak cieszy oko - to po prostu ideał : ) Baaardzo lubię Twoje, do perfekcji, dopracowane wypieki i "klimatyczne" zdjęcia.
    A sernik muszę wypróbować, choć unikam pieczenia w kąpieli wodnej. Pozdrawiam - Dorota : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dorotko :) A do pieczenia w kąpieli wodnej, szczególnie serników, zachęcam bardzo - to 100% sposób na uniknięcie sernika przepieczonego i suchego. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Cynamon....hmm,jesień idzie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ta jabłkowa "korona" wygląda wspaniale! jak róża :) przepięknie ułożone jabłka, a sernik musi smakować wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny ! Pyszne cynamonowe smaki, zapewne smakuje wspaniale ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łałłł... Wygląda rewelacyjnie! :}

    OdpowiedzUsuń
  7. genialnie wygląda! ale teraz tak sobie pomyślałam, że to idealne ciasto dla mojego męża, bo on uwielbia jabłecznik i sernik, a to jest sprytne połączenie tych dwóch :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację! :D Nie pomyślałam o tym, ale faktycznie, to jak sernik i jabłecznik w jednym :)))

      Usuń
  8. moja rodzina uwielbia sernki i ten z pewnością byśmy pokochali ,zapisuję do zeszytu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Komarko , Twój serniczek wygląda po prostu cudownie! Wspaniałe smaki - takie ,które kocham. Bo choć żal mi lata i za jesienią nie przepadam (owszem lubię taką złotą, z kolorowymi liśćmi, ciepłą i słoneczną), to akurat smak jabłkowo-cynamonowy jest moim smakiem.
    Może dlatego,że jesienią sie urodziłam? Najcudowniejsze z połączeń widzę właśnie na ekranie. W serniku -podejrzewam,że rewelacja!
    Piękne zdjęcia.
    Usciski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, my jesteśmy październikowe dziewczyny, więc dokładnie wiem o czym piszesz, bo mam dokładnie tak samo :D

      Usuń
  10. Twój serniczek jest po prostu obłędny!
    Z pewnością był pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeden z najpiękniejszych serników jakie kiedykolwiek widziałem...

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak sie robi taka jablkowa roze? Czy jest na to jakis specjalny patent? Poprosze o podpowiedz dla opornych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłkową różę robi się bardzo prosto, układając plasterki jabłek (właściwie półplasterki) obok siebie tak, aby jeden plasterek zachodził na drugi, zaczynając od brzegów ciasta i układając tak aż do środka. Im plasterki cieńsze, tym róża wyjdzie ładniejsza :)

      Usuń
  13. Piekny, uwielbiam ten motyw jablkowy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny sernik! Mniam!
    Nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award http://izyciezesmakiem.blogspot.com/ Zapraszam do zabawy.

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo apetyczny, generalnie nigdy nie łączyłam sernika jakoś z jabłkami, ale teraz, pędzę podejrzeć jeszcze wersję śliwkową ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapisałam, jest na mojej liście numer jeden do zrobienia :) Niesamowicie wygląda, pychota.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale pięknie wygląda ten serniczek, jestem zachwycona tą jabłkową różą. No nie mogę się wprost napatrzeć, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  18. a ja mam pytanie
    Jaki to jest kremowy serek śmietankowy?
    Czy chodzi o serek homogenizowany czy jakiś inny serek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremowy serek, to ten w typie serka Philadelphia do smarowania pieczywa. Nie jest homogenizowany, ale połączony ze śmietanką i stąd ta kremowa konsystencja. Zwykle kupuję serek Vitello naturalny z Biedronki, w kubeczkach 400 g.

      Usuń
  19. Piękny sernik, z pewnością będzie pyszny.
    Dziękujemy za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ślicznie kuszący. Zdjęcia zniewalające. Pyszność w pięknym stylu. Nie dziwię się, że szybko znikają.
    Pozdrawiam
    Anuszka

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaki śliczny ten sernik z tą koroną jabłkową!!! Ty to masz talent! Ciekawe, czy to trudno taką ułożyć, koniecznie muszę spróbować:)
    pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudo! Chyba najładniejszy sernik jaki widziałam :)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. pięknie wygląda i na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ten sernik to mistrzostwo! I te smaki!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Rewelacja :) narobiłam sobie ochoty na taki jabłkowy sernik, mimo, że w weekend miałam jabłka w 3 wydaniach ciast :D fajna ta jesień mimo wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak on cudnie wygląda, taka różyczka z jabłek na wierzchu. normalnie zakochałam się w nim patrząc na zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja bym nie jadła, tylko patrzyła ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Komarko... jesteś Artystką...

    Komarko błagam... ja nie mogę wpisać tych słów udowadniających, że nie jestem automatem:) błagam o uproszczenie, dobrze sobie radzę z odejmowaniem i dodawaniem, a nawet mnozeniem:) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja tam jesien nawet lubie, zwlaszcza w te dni, w ktore nie musze wychodzic z domu :)
    A sernik wyglada wspaniale. Tak jesiennie wlasnie.

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglada tak cudnie ,ze az szkoda jesc.
    milego tygodnia zycze :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ach, jest absolutnie zjawiskowy!!! Jeszcze nie piekłam sernika w kąpieli wodnej, ale chyba już czas!
    To ciekawe, ja tez jestem ciepłolubna, ale jesień uwielbiam!!! Za jej zapachy i kolory :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  32. Tak dawno nie robiłam sernika, a ten (prosty, a zachwycający) mnie bardzo mobilizuje. Jesieni nie lubię i zatoki mnie wtedy męczą. Już nawet bardziej zimę wolę. Jesień staram się polubić przez pryzmat jesiennych darów natury i może w końcu kupię sobie kalosze? Może pomoże :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  33. ta róża z jabłek piękna

    OdpowiedzUsuń
  34. Cudny! Z jabłkami jeszcze nie jadłam, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  35. zazdroszczę tak pięknego podania! :)

    OdpowiedzUsuń
  36. wygląda nieziemsko

    OdpowiedzUsuń
  37. Śliczna, bardzo pomysłowa dekoracja z jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Zazdroszczę Ci rajskich jabłuszek. Już wcześniej robiłaś z nich przetwory a ja nadal nie mogę na nie trafić. Sernik śliczny.

    OdpowiedzUsuń
  39. CUDO! Zaśliniłam klawiaturę.:-)))

    OdpowiedzUsuń
  40. az zaniemowilam jak zobaczylam ten sernik, jest przecudowny!!!

    OdpowiedzUsuń
  41. Pomysł z różą z jabłek trafiony, wygląda przepięknie:)
    Pozdrawiam
    springplate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  42. jak tu smacznie:)
    na pewno bede odwiedzala;)

    OdpowiedzUsuń
  43. o jejciu! cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  44. No właśnie, jest taki ładny, że szkoda byłoby mi go rozkroić :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Jabłka i cynamon to jedno z idealnych, ulubionych moich połączeń smakowych. Piękna ta jabłkowa dekoracja!

    OdpowiedzUsuń
  46. O Matko! I tyle w temacie :)

    OdpowiedzUsuń
  47. kocham serniki, jablka i cynamon, kocham Twoj wypiek ;))


    na dodatek wyglada oblednie ^^

    OdpowiedzUsuń
  48. Bardzo w moim stylu, uwielbiam wszelakie serniki i jesienne smaki.
    pozdrowienia serdeczne Komarko!

    OdpowiedzUsuń
  49. piękny sernik, a jeśli piękny to pewnie jest pyszny, musimy spróbować

    OdpowiedzUsuń
  50. Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być pyszny.. :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Komarko, Twój sernik to prawdziwe dzieło sztuki ! Pięknie się prezentuje z jabłkową dekoracją :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Coś pięknego! Na pewno spróbuję, góra jest niesamowita. Podziwiam pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam! Zrobił furorę i jest absolutnie przepyszny!!! Jabłka trochę mi się rozpadały, ale to dlatego, że naprawdę cienko je pokroiłam i musiałam wyczuć długość duszenia zanim osiągnęły idealną kruchość. Nie miały niestety tak pięknego, jasnego koloru, bo od duszenia na maśle i cukrze niektóre zbrązowiały nieregularnie. Ale i tak wyszło pięknie i za drugim razem będzie już bajecznie proste. Dziękuję za przepis! :) Kasia

      Usuń
    2. WOW...takie cudo - chyba byloby mi go zal jesc... :) Piekny Piekny Piekny... Aj lajk yt :)

      Usuń
  53. Upiekłam bo odkąd go zobaczyłam to nie mogłam się powstrzymać mąż zachwycony smakiem dla mnie numer jeden a ja jestem uzależniona od serników PYSZNY :))))

    OdpowiedzUsuń
  54. Wow.... nigdy bym nie pomyślała, że sernik może aż tak efektownie wyglądać - naprawdę coś niesamowitego. Będę musiała spróbować upiec coś podobnego. ;]

    OdpowiedzUsuń
  55. Uwielbiam serniki, a cynamon kocham, więc jak dla mnie przepis na 6-tkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  56. wow, pieknie udekorowalas ten sernik!

    OdpowiedzUsuń
  57. Zrobiłam ten sernik. Niestety wyszedł mi w konsystencji za rzadki i tak jakby był bez jajek - taki mażący się ser. Wszyscy się dziwili, że był pieczony, bo myśleli, że tężał tylko w lodówce. Czy wiadomo jaki błąd popełniłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, szczerze mówiąc to nie wiem :) Sernik ma konsystencję kremową (w typie serników amerykańskich), ale nie powinien rozpływać się i spokojnie powinien się dać pokroić, kiedy dobrze stężeje w chłodnym miejscu. Jeżeli wolisz bardziej zwartą i piankową konsystencję, spróbuj następnym razem dodać do masy serowej najpierw same żółtka, a na koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.

      Usuń
  58. Dzięki bardzo :) Szczerze to mój pierwszy sernik i nie wiedziałam, że ten właśnie jest w typie amerykańskim, bo nie znałam takiego - może w takim razie wyszedł taki jaki powinien ;) a ja chciałam właśnie taki bardziej zwarty i piankowy. W takim razie spróbuję następnym razem pójść za Twoją radą. Smak był przepyszny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Rano zrobiłem ten sernik jako prezent/tort na imieniny mojej mamy. Wszyscy się zachwycają jaki to zdolny ze mnie chłopak. Dzięki za pomoc (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję! Faktycznie zdolny z Ciebie chłopak! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  60. Ależ piękne ciasto! Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  61. Jak tu pięknie i smakowicie, dekoracja z jabłek wygląda cudownie. Uwielbiam serniki, cynamonowego jeszcze nie piekłam, najwyższy czas wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Nie chce sie wymadrzac ale nie ma zadnej roznicy pomiedzy brazowym a bialym cukrem po za ta marketingowa. Bialy cukier to.tez brazowy jest poprostu odbarwiony tak aby byl bialy. Wystsrvzy go podgrzac aby uzyskal z powrotem barwe brazowa.

    OdpowiedzUsuń