Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie, co to będzie...
Z każdym dniem za oknem robi się ciemniej, kiedy wstaję rano i kiedy wracam do domu po dniu pracy. Wieczorem stawiam na parapecie cynamonowe świeczki, a do poduszki czytam Opowieści Niesamowite Edgara Allana Poe. Lubię mroczne, tajemnicze klimaty, horrory i opowieści grozy, szczególnie o tej porze roku. Dynie pasują do nich jak ulał, nawet kiedy nie szczerzą kłów w postaci halloweenowego Jacka'O'Lantern.
Zawsze chciałam wypróbować pieczoną w całości dynię, wypełnioną jakimś smakowitym farszem. I oto nadarzyła się okazja, kiedy w końcu doczekałam się odpowiednio niewielkich, kształtnych, "jednoosobowych" Hokkaido, którym doprawdy trudno się oprzeć :) Aż żal kroić je na kawałki i dlatego do pieczenia w całości nadają się idealnie, nie tracąc nic ze swojej urody :) Nadziałam je mocno aromatycznym, marokańskim kuskusem z bakłażanem, który pięknie komponował się smakowo ze słodkawym pieczonym miąższem dyni. Do całości pasuje soczysta sałata lub jogurtowy sos. I oczywiście cynamonowa świeczka :)
Pieczona dynia nadziewana kuskusem:
4 małe dynie (np. Hokkaido)
nadzienie -
1 łyżeczka proszku curry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
1 łyżka oliwy,
2 średnie bakłażany,
1 pomidor,
1 cebula,
1 marchew,
1 łyżeczka startego, świeżego korzenia imbiru,
1 duży ząbek czosnku,
1 szklanka soku pomarańczowego,
1/2 szklanki soku pomidorowego,
1/2 szklanki wody,
1 szklanka kuskusu
Dynie przekroić w 2/3 wysokości i wyjąć ze środka luźny miąższ z pestkami. Od środka posmarować dynie oliwą, oprószyć lekko solą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut (czas pieczenia zależy od rodzaju i wielkości dyni - najlepiej sprawdzić patyczkiem lub widelcem, czy miąższ jest miękki).
Curry, kumin, cynamon, sól i pieprz wymieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, po czym dodać przyprawy. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, dodać pokrojone w kostkę bakłażan i marchewkę. Smażyć, do czasu aż bakłażan lekko zbrązowieje, po czym dodać posiekane cebulę i czosnek. Kiedy cebula zmięknie, dodać pomidor pokrojony w kostkę i wszystko smażyć na niewielkim ogniu 3-4 minuty. Dodać sok pomarańczowy, pomidorowy i wodę i kiedy zagotują się, dusić wszystko kolejne 3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z surowym kuskusem.
Podpieczone dynie wypełnić nadzieniem z kuskusem, ponownie wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
Cudownie wygląda nadziana dynia. Jak mi się uda upolować jakieś ładne małe egzemplarze to spróbuję też zrobić. Aż poczułam zapach tego dania...
OdpowiedzUsuńja u kuzyneczki to bym głodna nie chodziła:)))
OdpowiedzUsuńŚliczne to na dokładkę jest
Takie pyszne nadzienie i to jeszcze w dyńce! Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj jadłam na obiad moją pierwszą faszerowaną dynię. W prawdzie nie piekłam hokkaido, nie faszerowałam jej też takimi cudami jak Twoja, ale smakowała wybornie. Muszę się teraz przymierzyć do Hokkaido właśnie i tak cudownego nadzienia.
OdpowiedzUsuńMniaaam! Pysznie wyglądają:) A te nastrojowe zdjęcia - jak dla mnie rewelacja:) bardzo mi sie podobają:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia. Wspaniały klimat. Po prostu chce sie zasiąść przy stole:).
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dynię Komarko.
Serdeczności:*
przesliczne foteczki!!!!! niezwykle apetycznie to i zapraszajaco wyglada :)
OdpowiedzUsuńniedawno robilam podobnie,tylko z quinoa :)
Pozdrawiam :)
Pyszny pomysł na dynię- ja niestety natrafiam na same wielgachne
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kuskus, z chęcią spróbowałabym tak pięknie przyrządzonej dyni :)
OdpowiedzUsuńurocze zdjecia:) sa takie cieple i przytulne:) a danie bardzo ciekawe i smaczne:)
OdpowiedzUsuńKusząca ta Twoja nadziewana dynia, Komarko :)
OdpowiedzUsuńPięknie to wszystko wygląda :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Jestem zachwycona! Różne faszerowane warzywa widziałam, a także różne pomysły na dynię, ale takiej faszerowanej kuskusem dyni jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy. Myślę, że kiedyś któryś z pewnością wykorzystam. :) K.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia i stylizacja! :)
OdpowiedzUsuńvery interesting recipe feel free my blog here
OdpowiedzUsuńFor more