Truskawkowy zawrót głowy! Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym z czarnym pieprzem i babeczki kardamonowe z truskawkami
13 czerwca 2011
Tak się cieszę, że już są :) Te wyczekane, wyśnione, czerwone, pachnące i słodkie. Pierwsze oczywiście z własnej grządki, chociaż w tym roku musiałam po części złamać tradycję i spróbować truskawek dużo dużo wcześniej, przygotowując zestaw truskawkowych dań inspirowanych kolejnym smakiem Smako-Łyka Żywiec Zdrój. Cieszę się, że jego publikacja w jeszcze ciepłym, nowym numerze Gali nastąpiła właśnie teraz, kiedy z dnia na dzień truskawek na grządce pojawia się więcej. Bo kwietniowe truskawki mimo, że pięknie i kusząco wyglądały, nie miały tego smaku, na który warto czekać cały rok.
Truskawkowy sezon jest tak krótki, że póki trwa, trzeba wycisnąć z niego cały potencjał. Próbowaliście kiedyś truskawek w połączeniu z mięsem? :) Jeżeli nie, to spróbujcie koniecznie, bo truskawkowy sos z pieprzem cudownie ożywia smak polędwiczek. Do świeżej, ulubionej sałaty też dorzućcie kilka pokrojonych w plasterki truskawek, skrapiając wszystko sosem balsamicznym. Do deserów truskawkowych nie trzeba przekonywać chyba nikogo :) W moim przypadku najpierw to truskawki saute, zjadane łapczywie prosto z durszlaka. Później truskawki ze śmietaną (rozciapciane widelcem ;)), truskawkowe koktajle, truskawki z galaretką i lodami. Kiedy już nasycę się ich świeżym smakiem rzucam się w wir truskawkowych wypieków. Babeczki z truskawką w środku i twarożkowymi czapeczkami są fajnym pomysłem, szczególnie na letni piknik. Cieszę się, że to dopiero początek truskawkowego sezonu :)
Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym z czarnym pieprzem:
2 polędwiczki wieprzowe,
150 g truskawek,
sok z połowy cytryny,
50 g cukru brązowego,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
sól,
Polędwiczki w całości natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym ogniu z każdej strony, po czym dusić pod przykryciem do miękkości.
Przygotować sos truskawkowy – truskawki dusić w rondelku do miękkości. Przetrzeć przez gęste sitko i truskawkową pulpę przełożyć z powrotem do garnuszka. Dodać sok z cytryny, cukier, masło i gotować na wolnym ogniu około 5-7 minut. Na końcu dodać pieprz, wymieszać.
Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, podawać polane sosem truskawkowym.
Sałata z truskawkami i sosem balsamicznym:
mieszanka ulubionych sałat,
1 szklanka świeżych truskawek,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu balsamicznego,
sól i świeżo zmielony pieprz,
1 łyżka płatków migdałowych
Oliwę wymieszać dokładnie z octem balsamicznym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Truskawki pokroić w plasterki i wymieszać z umytą i osuszoną sałatą. Przed podaniem sałatę polać sosem balsamicznym i posypać płatkami migdałowymi.
Babeczki kardamonowe z truskawkami:
180 g mąki,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g masła,
100 ml mleka,
120 g cukru,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
½ łyżeczki mielonego kardamonu,
16 truskawek,
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i kardamonem. Masło stopić i ostudzić. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać. Dodać masło i na końcu mleko i wymieszać do połączenia się składników. Foremki do babeczek wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. W środek ciasta każdej babeczki włożyć całą truskawkę. Rozgrzać piekarnik do 20 stopni i piec około 20 minut do zarumienienia się babeczek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Truuskawki my love! A polędwiczki z truskawkami to połączenie na które sama nigdy bym nie wpadła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Te babeczki są przeurocze (od toppingu po papilotki):)
OdpowiedzUsuńNaprawdę truskawkowy zawrót głowy! Wspaniałości Komarko, a zdjęcia cudowne! Te kolory, zachwycające.
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki, lubimy je w każdej chyba postaci.
Polędwiczki z truskawkami - swietny pomysł.
Pozdrowienia:)
Jak tylko zobaczyłam truskawkowe muffinki to aż uśmiechnęłam do siebie- bo wyglądają super!:)
OdpowiedzUsuńJa również przeżywam nieopisaną radość z truskawkowego sezonu w pełni. Tym bardziej, że w tym roku są wyjątkowo słodkie:)
OdpowiedzUsuńPorywam wszystko i uciekam... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa ile jaj w przypadku babeczek? bo jakoś dopatrzyć nie mogę a mam dziś gości :)
OdpowiedzUsuńja jako ,ze jestem fajna babeczka to poproszę te fajne babeczki z kardamonem i truskawkami , mniam :D
OdpowiedzUsuńo rety, rety!
OdpowiedzUsuńjak tu u Ciebie szalenie truskawkowo!
i jak pysznie! z klasą. z gracją, na wesoło i z niebywale wyszukanymi smakami.
jestem pod wrażeniem!
Nie ma nic lepszego od truskawki! Nie uwzględniając jabłek ;)
OdpowiedzUsuńPróbowałam z mięsem i jestem zachwycona.
Pozdrawiam ciepło :)
Z tego posta wynika, że truskawki skracają listę składników każdego dania w jakim się pojawią:) To mi się bardzo podoba, a połączenie z kardamonem z tych babeczkach..koniecznie do wypróbowania! Piękne są:)
OdpowiedzUsuńOjejku jakie cudowne przepisy, musze nabyc truskawy, te poledwiczki pachna cudnie nawet z monitora, a kardamon..... moj ukochany musi wysmienicie smakowac w takim polaczeniu
OdpowiedzUsuńale cudnie:) i mega truskawkowo:)
OdpowiedzUsuńKomarko, Ty się cieszysz, że już są, a mnie straszą, że dżemy trzeba robić, bo już się kończą... ;-)
OdpowiedzUsuńTruskawkowy zawrót głowy:) Ja poproszę babeczkę z kardamonem i truskawką :))
OdpowiedzUsuńZdjęcie muffinek mnie urzekło :)
OdpowiedzUsuńAleż tutaj u Ciebie truskawkowych inspiracji! Pycha wszystki wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńtruskawki z miesem to dla mnie nowosc. a babeczki sa boskie.
OdpowiedzUsuńJak nie lubię Gali tak sobie kupię dla Twojego wpisu :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak wyszła całość :)))
:*
Przypraw_mnie, dla mnie to też całkiem nowe odkrycie, ale warte wypróbowania. Oczywiście jeżeli lubisz połączenie mięsa i owoców, bo nie każdy takie toleruje :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJust-great-food, dziękuję w imieniu babeczek ;))
Majanko, ja chyba też lubię je w każdej postaci, ale najbardziej zdecydowanie na surowo, prosto z krzaczka :)
Doctor, one mają trochę inną konsystencję niż mufinki, ponieważ są ucierane i przez to bardziej biszkoptowe. Ale pod względem urody nie ustępują mufinkom ;))
Aniu, to prawda - ciepły czerwiec dobrze im zrobił :)
Kamilo, a proszę bardzo :D Pozdrawiam!
Olgo, uciekły gdzieś te jajka chyba przy ładowaniu ;) Dwa są potrzebne - już poprawiłam :)
Margot, wysyłam do Ciebie cały babeczkowy komplecik :))
Karmel-itko, dziękuję :)
Praline, mnie też to połączenie bardzo przypadło do gustu :)
Mar, bo truskawki nie potrzebują skomplikowanej obróbki. Zagłuszenie ich naturalnego smaku byłoby zbrodnią! :)
OdpowiedzUsuńdagetART, w takim razie już życzę Ci wyśmienitego, truskawkowego obiadu :))
Aga, strawberry fields forever! :D
Kubełku_Smakowy, bo u mnie na dalekiej północy wszystko zawsze pojawia się później :)
Żeniu, proszę się częstować :)
Evitoo, Atinko, dziękuję :)
Bernadetko, to połączenie z mięsem polecam do wypróbowania, bo warto :)
Pola, :*
Ooooo, KOmarko, jakie fajne! Te polędwiczki szczególnie do mnie przemawiają, bo szukam przepisów na wykorzystanie truskawek w wersji wytrawnej. Świetne.
OdpowiedzUsuńNo i tonacja kolorystyczno-smakowa świetnie zgrana, w każdym poście.
Komarko, same pyszne odkrycia dla mnie - polędwiczki w sosie truskawkowym to niezaprzeczalny hit! :) zdjęcia zachwycają :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się przepis na muffiny. Na wierzchu gotowa bita śmietana czy jakiś krem? Serdecznie pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńNa wierzchu był twarożek śmietankowy utarty z odrobiną masła i cukru - podobny do kremu do ciasta marchewkowego. Ale bita śmietanka też może oczywiście być :) Pozdrawiam!
Usuń