Roladki drobiowe z ziołami i cytryną i sałatka ryżowa z tuńczykiem w cytrynowych koszyczkach
4 czerwca 2011
Kolejnym owocem z letniej gamy smaków Smako-Łyka Żywiec Zdrój, który był dla mnie inspiracją do kulinarnej zabawy, jest cytryna. Wystarczy o niej pomyśleć, a ślinianki same zaczynają pracować ze wzmożoną siłą. Jest chyba jedynym owocem, który trudno przełknąć na surowo, bez dodatków (chociaż znam paru amatorów, którzy potrafią zjeść cytrynę bez mrugnięcia okiem :)), ale bez niego świat smaków byłby mdły i nudny, bo swoim wyrazistym charakterem potrafi podkręcić smak nawet najbardziej pozbawionej wyrazu potrawy. Latem korzystamy z jej orzeźwiającej mocy, a zimą rozgrzewamy zmarznięte gardła, aplikując sobie wraz z herbatą potężną dawkę dobroczynnej witaminy C. Przyjęcie na cytrynową nutę? Proszę bardzo :)
Żółta, błyszcząca i okrągła cytryna jest tak samo wdzięcznym materiałem w kuchni jak jabłko. Wydrążona i nacięta dekoracyjnie w ząbki, staje się pachnącym koszyczkiem, w którym można podać indywidualną porcję sałatki na przystawkę. Ja podałam tak sałatkę z ryżem i tuńczykiem, bo nie od dziś wiadomo, że ryba kocha cytrynę i nawzajem :) Jako danie główne proponuję roladki drobiowe ze spiralką świeżych ziół w przekroju, duszone w cytrynowym bulionie. Oprócz atrakcyjnego wyglądu mają jeszcze jedną zaletę - smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno, na letniej kanapce lub w tortilli, więc za jednym zamachem można zrobić obiad i pyszną, domową wędlinę. Ucztę kończę cytrusowymi naleśnikami Suzette - gdzie cytryna spotyka się z pomarańczą w karmelowym sosie, aby efektownie zapłonąć na talerzu na zakończenie przyjęcia :) Smacznego!
Roladki drobiowe z ziołami i cytryną:
2 filety z piersi kurczaka,
2 łyżki masła,
pęczek natki pietruszki,
pęczek świeżej bazylii,
pęczek świeżego tymianku,
200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
1 cebula,
1 cytryna,
sól, pieprz
Filety z kurczaka oczyścić i podzielić na podłużne kawałki (jeżeli płaty są grube – przeciąć wzdłuż na pół). Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i lekko rozbić.
Zioła posiekać, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z miękkim masłem. Każdy z płatów kurczaka posmarować masłem ziołowym i zwinąć w roladkę, spinając wykałaczkami.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać gorący bulion oraz sparzoną i wyszorowaną cytrynę, pokrojoną w cienkie plasterki. Do wywaru włożyć roladki i dusić pod przykrywką około 20 minut.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem w cytrynowych koszyczkach:
100 g ryżu,
1 jajko ugotowane na twardo,
½ puszki tuńczyka w sosie własnym,
1 dojrzały pomidor,
1/3 szklanki czarnych oliwek,
mały pęczek szczypiorku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
½ łyżki soku z cytryny
szczypta soli i czarnego pieprzu,
4 duże cytryny
Ugotowany na sypko i ostudzony ryż wymieszać z pokrojonym w kostkę jajkiem i pomidorem, kawałkami tuńczyka, pokrojonym oliwkami i posiekanym szczypiorkiem.
Przygotować sos winegret mieszając oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Sałatkę wymieszać delikatnie z sosem, doprawić do smaku.
Cytryny sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Każdą przekroić wzdłuż do połowy z każdej strony, zostawiając pasek na rączkę koszyczka. Delikatnie wydrążyć cytryny łyżką, zostawiając tylko skórkę. Koszyczki napełnić sałatką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To dla mnie roladka a na deser crepe suzette poprosze!! :)
OdpowiedzUsuńTe roladki wyglądają bardzo smakowicie! i my tez poprosimy przepis na te naleśniki! Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę cały zestaw:) Pysznie:)
OdpowiedzUsuńRoladki świetne, ale sałatka zupełnie mnie oczarowała!
OdpowiedzUsuńjak żółto!
OdpowiedzUsuńenergetyzujący kolor.
i ja poproszę na naleśnik recepturę xd
a roladki...obłęd!
cytrusowe szaleństwo.
Komarko, wszystko mega apetycznie się prezentuje! :) Moje ślinianki pracują jak szalone. :D Cytrynowe roladki chętnie przygotuję. Uściski. :*
OdpowiedzUsuńPięknie się to wszystko prezentuje.
OdpowiedzUsuńSuper ! Biorę wszystko :)
OdpowiedzUsuńJak bosko i jakie kolory piękne! Cudowne kwiatki ,pyszne jedzenie i Twoje zdjęcia, jestem w siódmym niebie:)
OdpowiedzUsuńUsciski:*
Ale żółciutko.
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się twoje zdjęcia.
bardzo lubie miesko z cytrynami,dodaja mu lekkosci i orzezwienia,tak,ze wierze,ze bylo pyszne,tez tak oblednie wyglada :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Te koszyczki wyglądają niezwykle uroczo :). A kurczak koniecznie do przetestowania - to mówi kurczakomaniaczka :D
OdpowiedzUsuńAle śliczne i pomysłowe!
OdpowiedzUsuńSzczególnie te koszyczki. Kojarzy się niesamowicie letnio i pozytywnie, tyle dobrych emocji.. Ja dodałabym odrobinkę marynowanych cytryn.
Poproszę to samo co Arek :)
OdpowiedzUsuńCytryna jest jednym z produktów, których NIGDY nie brakuje w mojej lodówce.
Ale cytrynowe orzeźwienie! Przepisy idealne na upał, ja poproszę deser:)
OdpowiedzUsuńboskie poprostu boskie.
OdpowiedzUsuńcudne te koszyczki i jakie kolory!
OdpowiedzUsuńdzieki za pomysl!
pozdrawiam!