Bakłażan zapiekany z pomidorami

31 maja 2010

zapiekanka z bakłażana z pomidorami

W końcu pojawił się u nas już na dobre. Piękny, błyszczący, aksamitny w dotyku, elegancki, o ciemnofioletowej, wytwornej szacie. Pan Bakłażan lub pani Oberżyna - jak kto woli :) Cieszę się bardzo, kiedy pojawiają się późną wiosną na sklepowych półkach i zostają tam już do końca lata. Bo nie wyobrażam sobie letniego grillowania bez podsmażonych prawie na chrupiąco plastrów, ani dużego garnka ratatouille przynajmniej raz w tygodniu bez mięsistych, rozpływających się w ustach kostek ani letnich obiadów bez roladek, od których znów uzależni się cała rodzina. Bardzo lubię bakłażana :) A jeszcze bardziej lubię być zaskakiwana nowymi smakami z jego udziałem. 

Bakłażan na sposób orientalny? Jak najbardziej - w końcu wywodzi się z Indii. I chociaż do naszej kuchni docierają częściej przepisy na bakłażana na sposób śródziemnomorski (czym byłaby bez niego grecka moussaka?), to warto spróbować go w orientalnej otoczce aromatycznych przypraw. Trochę kuminu, papryczka chilli dla zaostrzenia smaku i słodkie rodzynki dla kontrastu, a to wszystko zapieczone w pomidorach. Dodatki - jakie sobie tylko życzycie, bo danie pasuje do prawie wszystkiego - u mnie z makaronem pappardelle, ale jeżeli miałoby być częścią hinduskiej uczty, polecam chlebki naan, czapati lub arabską pittę. Przepis z moich ulubionych Dań Jarskich i coś mi się wydaje, że będzie to poważny rywal roladek, o właściwościach uzależniających ;)

zapiekanka z bakłażana z pomidorami

Bakłażan zapiekany z pomidorami:

2 duże bakłażany,
1/4 szklanki oliwy z oliwek,
2 duże cebule,
1 łyżeczka kuminu,
1 szklanka białego wina,
ok. 500 g pomidorów z puszki,
2 ząbki czosnku,
2 czerwone chilli (lub łyżeczka chili w proszku),
1/2 szklanki rodzynków,
garść posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki,

Umyte bakłażany pokroić w poprzek na krążki o grubości ok. 2 cm. Grubo posolić każdy plaster i odstawić na 20 minut.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać posiekane cebule i smażyć na średnim ogniu, aż będą miękkie. Dodać kumin i smażyć mieszając 1 minutę. Dodać rozgniecione pomidory, wlać wino, zagotować i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać rozgnieciony czosnek, chilli i rodzynki. Gotować 5 minut, po czym zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Plastry bakłażana opłukać z soku i soli i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzać resztę oliwy i smażyć plastry bakłażana z obu stron na złoto (ok. 3-4 minuty). Najlepiej sprawdza się do tego patelnia grillowa - wtedy grillujemy plastry bakłażana bez tłuszczu.

W żaroodpornym naczyniu układać warstwy bakłażana i pomidorów, posypując posiekaną natką lub kolendrą. Zakończyć warstwą bakłażanów. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

Smakuje wspaniale z makaronem, ale też z chlebkiem pitta, naan lub zwykłą bagietką :)

[wydrukuj przepis]


21 komentarzy

  1. Jeśli chodzi o bakłażany, to ja jestem zawsze na tak, bardzo na tak! ostatnio najbardziej smakuje mi "kawior" z bakłażana i grillowany z kozim serem, ale Twoja wersja - mniam!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbima bakłażana w dobrym towarzystwie:) Zdecydowanie to danie wygląda wyśmienicie:) Przepis sobie zapisuje, napewno pomysł zabieram:)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię ten bakłażanowy kolor. albo oberżynowy jak kto woli :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeden z mich ulubionych warzywnych duetów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, połączenie bakłazana i pomidorów jest nadzwyczaj udane! Bardzo, bardzo lubię, mniam:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały sposób na pyszny obiad! zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma po prostu nic lepszego niż bakłażan, ten jego lekko zakurzony smak i to jak nasiąka sosem gdy się wcześniej ugrilluje...
    pyszności, zdecydowanie najlepsze warzywo lata,
    a z rodzynkami? ciekawe....

    OdpowiedzUsuń
  8. Bakłażana i ja uwielbiam. Może cos takiego zrobię z domową pastą, za którą ostatnio szaleje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. to jest warzywo-kamelon, swietnie dopasowuje sie do otoczenia :)
    Komarko, koniecznie zrob kiedys melanzane alla parmigiana! Pyyyyycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O, juz?!? U nas jeszcze nie ma... Tzn sa, ale 'tutejszych' jeszcze nie widzialam :/
    A polaczenie baklazana i pomidorow jest dla mnie polaczeniem idealnym :)

    Pozdrawiam Komarko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zdjęcia .
    przepis super

    OdpowiedzUsuń
  12. Anno-Mario, zachęciłaś mnie strasznie tym bakłażanem grillowanym z kozim serem... :) Wypróbuję przy najbliższym grillowaniu!

    Gosiu, a mi bakłażan nawet w samotności smakuje ;)) Ale fakt, że dobre towarzystwo wieńczy dzieło i smak :)

    Asiejko, a ja się zastanawiam, którą nazwę wolę bardziej - bakłażan czy oberżyna :) Obie ładne i jak zwykle nie mogę się zdecydować ;)

    Kasiek, Majanko, oj tak - pasują do siebie jak ulał. Pozdrawiam Was!

    Paulo, pyszny, letni obiad :) I do tego nawet na drugi dzień, po lekkim podgrzaniu danie nie traci nic ani na smaku ani na fasonie :)

    Retrose - dobrze powiedziane, faktycznie to taki zakurzony smak :) U mnie też razem z cukinią w czołówce warzywnych hitów lata. Koniecznie spróbuj z rodzynkami :)

    Gospodarna Narzeczono, tzn. z domowym makaronem? :) Za taki obiad to bym się pokroić dała! ;)

    Anoushko, to mi smaku i ochoty narobiłaś! Przepis już sobie znalazłam - będę robić, bo już mi się podoba :) Dzięki!

    Bea, tak u nas już! :) Już z Dziuunią zdążyłyśmy jednego zgrillować, zaliczyć roladki no i rzeczoną zapiekankę z pomidorami :) Pozdrawiam!

    Fuerto, dziękuję :) I polecam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja chyba wolę Pani Oberżyna bo mi się kojarzy z kobietą o pełnych kształtach, ale niezwykle zalotną i urokliwą :)
    Super przepis i muszę powiedzieć, że oberżyna to jedno z moich ulubionych warzyw!

    Całusy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Za bakłażana to oddam królestwo. Mogę jeść codziennie i nigdy nie mam dość.

    OdpowiedzUsuń
  15. Komarko zrobiłam Twoją szarlotkę z orzechami. Była pyyyyyszna :) Dziś opublikowałam ją na blogu, więc możesz zobaczyć efekt :)

    Pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pięknie i smakiem na pewno zachwyci wielbicieli tego warzywa!
    Ale do hinduskiej uczty arabskie chlebki... Może i smakiem pasują, regionem nie bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  17. Poleczko, prawda - kształtem to zdecydowanie pani Oberżyna ;)) Uściski!

    Lo, to podobnie jak ja :)

    Kasiu, już biegnę oglądać!

    My_sElf, to fakt, do ortodoksyjnej uczty hinduskiej może i nie pasuje, ale smakowo jak najbardziej :) A z tym regionem to nie do końca - bardzo dużo wpływów arabskich można znaleźć w kuchni Indii Północnych :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja wracam do pierogów z kaszą jaglaną. Są najwspanialsze pierogi świata. Ciasto co prawda robię z przepisu Trufli, ale nadzienie ! nikt się nie domyślił zawartości kaszy, a smakowo o całe niebo lepsze. Bardzo dziękuję za przepis w imieniu całej mojej rodziny:)))

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie dziś na obiad było. Pyyyyyyyyyyyyycha ^^

    OdpowiedzUsuń
  20. Antosiu, bardzo się cieszę, że rodzinka zadowolona :) Moja też pokochała te pierogi od razu. I to mnie motywuje to odkopywania i wypróbowywania innych starych i zapomnianych przepisów, bo większość z nich to prawdziwe hity :) Pozdrawiam!

    Anonimie, cieszę się, że danie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aaa, chyba takiego bakłażana poszukuję od roku!!
    Jadłam coś takiego na wakacjach i co niesamowite, smakował nawet mojemu tacie, który z warzyw najbardziej lubi schabowego...Muszę wypróbować i się przekonam, ale niech mnie, chyba go znalazłam! :D

    OdpowiedzUsuń