To już za chwileczkę, już za momencik zasiądziemy do wielkanocnego śniadania i będziemy się cieszyć świąteczną atmosferą i wiosną. Mam nadzieję, że u Was wszystko już gotowe, pozmywane, pomalowane, poodkurzane, popieczone i ugotowane i zapięte na ostatni guzik przed Wielkanocą. U mnie już prawie wszystko gotowe (zostało mi nafaszerowanie jajek ;)), ale postanowiłam przysiąść na chwilkę w tym zabieganiu i pokazać mojego nowego mazurka :)
Mazurek z makowym spodem i kajmakiem na wierzchu ozdobiony odrobiną czekolady i karmelowym gniazdkiem (a przynajmniej miało być to gniazdko, tylko karmel nie chciał współpracować ;)). Szczerze mówiąc znudziły mi się trochę tradycyjne mazurkowe ozdoby i motywy i kiedy zobaczyłam mazurka makowego w książeczce Świąteczna Kuchnia, autorstwa pary fotografów Doroty i Bogdana Białych, tak urzekł mnie prostotą i oryginalnym wyglądem, że wiedziałam od razu, że "mazurkowa deska" pojawi się na pewno na moim wielkanocnym stole :)
Mazurek makowo-kajmakowy "deska":
ciasto -
20 dkg maku,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka bułki tartej,
10 dkg cukru,
3 jajka,
1/4 szklanki mleka,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
aromat migdałowy
do dekoracji -
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (dodałam całą - kajmaku nigdy nie za dużo ;)),
1/2 tabliczki ciemnej czekolady
Mak sparzyć, osączyć i zmielić trzykrotnie. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem makowym. Dodać sodę i aromat migdałowy. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka i gotować pod przykryciem 3 godziny. Schłodzić. Gotowy kajmak rozsmarować na spodzie makowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka namalować na kajmaku wzór deski.
Komarko jako wielbicielka kajmaku i kajmakowych mazurkow zycze Tobie duzo radosci, odpoczynku i przyjemnosci z degustowania swiatecznych pysznosci :))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam swiatecznie!
Polka
Komarko Twój mazurek jest niezwykle piękny!
OdpowiedzUsuń:)))
Wesołego Alleluja!:))
Komarko , piękny i oryginalny mazurek - i do tego z kajmakiem - pyszności !
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Ci życzę ! :)
Wow! Faktycznie bardzo ciekawie sie prezentuje! Slicznie to zrobilas Komarko :)
OdpowiedzUsuńWesolych Swiat dla Ciebie i Twoich bliskich! Pieknych i rodzinnych :)
Pozdrawiam!
Wielce oryginalny mazurek! Czuję się dopieszczona wizualnie! :)
OdpowiedzUsuńmasz naprawdę artystyczne zdolności!
OdpowiedzUsuńPrzepięknie ozdobiony, wygląda jak prawdziwa deska ;))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ale śliczny ten mazurek:)))))
OdpowiedzUsuńSpokojnych i radosnych Swiat!
OdpowiedzUsuńPiekna deska :D
Mazurek prezentuje się wspaniale! Co za efekt!
OdpowiedzUsuńwyglada swietnie! pozdrawiam poswiatecznie :-)
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Wygląda jak kłoda! Cudo!
OdpowiedzUsuńDzięki :) Muszę potwierdzić, że mazurek był bardzo smaczny pomimo swojego "drewnianego" wyglądu ;)
OdpowiedzUsuńCezoniu, bardzo trafny komplement ;D Normalnie bym się zmartwiła, gdyby ktoś powiedział, że mój wypiek wygląda jak kłoda, ale w tym wypadku to zaszczyt :D
Przejezdzalam szybko w dół i pomyslalam ze to male jajeczka ulozone na desce, az czytam mazurek... Coś wspanialego, pięknie wygląda po prostu CUDO!
OdpowiedzUsuńPIEKNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMazurki kajmakowe są zawsze dobre! Proponuję jeszcze jeden przepis. Smacznego.
OdpowiedzUsuńHej mam pytanie techniczne, jak sparzasz mak? ja znalazłam sparzanie maku bez odcedzania czyli Ty musisz robić inaczej... to co znalazałam "umieścić w garnku 500 g maku i zalać go 500 ml wrzącej wody (proporcje przykładowe). Następnie zalany wrzątkiem gotować 3 minuty ciągle mieszając. Po ugotowaniu należy odstawić mak na 4 godziny, aby wchłonął wodę" a jak w tym przypadku?
OdpowiedzUsuńWitaj,na jaki rozmiar blaszki jest ciasto
OdpowiedzUsuń?
20 x 30 cm :)
OdpowiedzUsuń