Placki drożdżowe z truskawkami i kremem bazyliowym

22 czerwca 2008

placki drożdżowe z truskawkami i kremem bazyliowym

Próbowaliście kiedyś bazylii na słodko? :) Moja bazylia, posiana na początku maja, rozrosła się już pięknie, więc używam jej do czego się tylko da.

Zielone pesto, sałatki, kanapki, koktajle zdążyłam już przerobić w mojej letniej kuchni, w najróżniejszych kombinacjach, a teraz, zainspirowana blogiem B Comme Bon postanowiłam spróbować jak smakuje bita śmietana o smaku bazyliowym w połączeniu z drożdżowymi placuszkami z truskawkami. Bo krem bazyliowy, zaproponowany przez autorkę bloga, to nic innego jak świeże listki bazylii posiekane w blenderze i ubite z lekko osłodzoną kremową śmietanką. Muszę przyznać, że połączenie truskawki + bazylia jest rewelacyjne! Jak się okazuje również w tej nietypowej wersji deserowej.

placki drożdżowe z truskawkami i kremem bazyliowym

Placki drożdżowe z truskawkami i kremem bazyliowym:

drożdżowe placuszki:
250 g mąki,
3 jajka,

4 łyżki cukru
500 ml mleka,
50 g stopionego masła,

szczypta soli,
pół opakowania suszonych drożdży lub 15 g drożdży świeżych


krem bazyliowy:

500 ml śmietanki kremowej,
4 łyżki cukru,
pęczek świeżej bazylii

około 1/2 kg truskawek

Wymieszać mąkę, cukier i drożdże. Dodać jajka i zmiksować. Stopniowo dodawać mleko i na koniec stopione masło. Zmiksować dokładnie i zostawić ciasto na około pół godziny.
Smażyć placuszki na patelni z odrobiną oleju.


W czasie, kiedy ciasto na placki odpoczywa, robimy krem - do miski blendera wlewamy schłodzoną śmietankę, cukier i liście bazylii. Miksujemy aż śmietana zgęstnieje.
Ciepłe placki podajemy z pokrojonymi truskawkami i kremem.



9 komentarzy

  1. Rzeczywiście nietypowe połączenie... I mówię nawet nie o bazylii z truskawkami, co o bazylii ze słodką śmietanką. Ciekawe... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak nietypowo
    Ale np ja robiłam zupę z lawendą i to nie na słodko ,całkiem przyzwoicie smakowało
    Ja mam tylko jedno pytanie Komarko -czy tak wieczorem wolno zamieszczać takie śliczne zdjęcia?!

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć połączenie bazylii na słodko jest nietypowe to jednak tak zachęcające, ze bym od razu zajadla chyba wszystko ;) Uwielbiam bazylię,truskawki, placuszki i sobie myśle, ze to połączenie super smakuje.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Komarko znowu wspaniałe zdjęcia i w ogóle piękny blog ! ;-)
    Zaglądam do Ciebie często, ale komentarzy nie dawałam, bo konta nie było, ale teraz już jest. Jest nawet i blog, gdzie znajdujesz się w moich zakładkach.
    Robiłam Twój torcik rabarbarowy - świetny, orzeźwiający smak :))

    Pozdrawiam,
    Ola.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysl na bardzo oryginalny deser ! Musze sprobowac !

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot - dzięki :) Ale w moim przypadku to zawsze będzie wieczorem - czy to brzydkie czy ładne zdjęcia. Bo ja jestem nocne zwierzę! ;))

    Olu, witaj! :) Bardzo mi miło :) Oczywiście będę do Ciebie zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  7. Komarko, w przepisie jest cukier ale w spisie skladnikow nie moge go znalezc i nie wiem ile dodac? Chcialam zrobic te pysznosci na Dzien Matki, ale jestem zagubiona:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście cukier gdzieś się zapodział :) Już poprawiam - 4 łyżki cukru do ciasta na placki.

      Usuń
  8. Zrobione, zjedzone. Bardzo dobre polaczenie, bazylia nadaje temu daniu ciekawy posmaczek...:)

    OdpowiedzUsuń