Chociaż dzisiaj daniem dnia powinny być chipsy, słone paluszki i inne drobne zakąski "pod piwo" i kibicowanie, ja kontynuuję weekend pod znakiem letniego grillowania ;)
Tym razem grillowa propozycja wegetariańska. Bardzo smaczna przekąska, którą można przygotować na dwa sposoby - z cukinią lub bakłażanem oraz z fetą rozgniecioną, wymieszaną z innymi składnikami nadzienia lub pokrojoną w kostki i panierowaną. W obu wersjach roladki smakują wybornie. Tym razem wypróbowaliśmy je też na gorąco - prosto z grilla i już ostygnięte - prawie na zimo. Te drugie były równie dobre, skąd wniosek, że można je przygotować wcześniej, by podawać razem z innymi daniami gorącymi, co w przypadku grillowania jest zawsze utrudnione.
Roladki cukiniowe z fetą:
1 duża cukinia,
ser feta,
listki świeżej mięty,
papryka chili - w proszku lub świeża,
sól i pieprz,
oliwa
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster posmarować oliwą, lekko posolić i grillować z obu stron.
Ser feta pokroić w kostkę.
Paprykę, pieprz, posiekaną miętę wymieszać. Kostki serowe posmarować oliwą i obtoczyć w panierce, po czym zawinąć w grillowany plaster cukinii i powstałą roladkę jeszcze raz grillować przez parę minut, aż ser zacznie się topić.
To chyba coś dla mnie. Wyglada bardzo pysznie,(ponętnie, chciałam napisać;))
OdpowiedzUsuńi dla mnie
OdpowiedzUsuńKomarko, boskie , po prostu boskie! Mniam, uwielbiam cukinię, a grillowane warzywa kojarza mi sie z Wlochami, ktore wspominam z sentymentem i tesknotą . Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzy następnym grillowaniu w składzie Komarka + Dziunia, proszona czy nie - przyjeżdżam!!! ;-))
OdpowiedzUsuńMałgosiu - ależ zapraszamy serdecznie! :-D Byłoby nam bardzo miło :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, jasne że zapraszamy :)))
OdpowiedzUsuńPS. Tam w środku był jeszcze czosnek ;)
mniam mniam mniam
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić bo mi się już zwykłe dnia z grilla znudziły