Jajecznica z rabarbarem

2 czerwca 2008

jajecznica z rabarbarem i grzankami

Prawdziwe kulinarne szaleństwo! :) Niestety nie mojego pomysłu, ale odkąd znalazłam przepis w "Jajkach" M. Roux, wiedziałam ze muszę go wypróbować. Chociaż stać mnie na szaleństwa (nie tylko kulinarne ;)) w granicach zdrowego rozsądku, to nie wiem czy miałabym tyle odwagi, żeby samej połączyć tak różne składniki jak jajka i rabarbar w zwykłej jajecznicy. Ale że bardzo lubię jajecznicę i często przyrządzam ją na różne sposoby (ze szczypiorkiem, cebulką, pomidorami, papryką, rzodkiewką itd.), postanowiłam zaufać mistrzowi kuchni i tym razem dodać do niej rabarbar :)

Jak na tak nieoczekiwane połączenie składników, śniadanko było naprawdę pyszne! :) Smakowało trochę jak jajecznica z pomidorami - kwaskowaty rabarbar wbrew pozorom bardzo pasuje do aksamitnych jajek z dodatkiem śmietanki. Do tego chrupiące grzanki.. Chyba rozpocznę nową własną tradycję - inaugurację sezonu rabarbarowego taką właśnie jajecznicą, lub tez jego zamknięcie ;)

jajecznica z rabarbarem i grzankami


Jajecznica z rabarbarem:
(podaję oryginalny przepis na 4 porcje)

200 g bardzo kruchego, młodego rabarbaru,
100 g cukru,
2 kromki białego chleba,
100 g topionego masła,
80 g masła,
8 roztrzepanych jajek,
4 łyżki śmietany,
sól i świeżo zmielony pieprz

Rabarbar obrać, 2/3 pokroić w drobną kostkę, resztę w paseczki wielkości dużej zapałki. Około 100 ml wody zagotować z cukrem. Wrzucić rabarbar pokrojony w paseczki i gotować 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową. Do gotującego się syropu wrzucić resztę rabarbaru i gotować ok. 1 minuty. Wyjąć i odsączyć.

Chleb pokroić na duże kostki i obsmażyć na rozgrzanym topionym maśle aż się zarumienią. Grzanki odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych (ja użyłam tostów pokrojonych w kostkę, unikając tym samym dodatkowego smażenia).

Masło roztopić na patelni lub w rondlu, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Pod koniec dodać śmietanę i rabarbarowe kostki, doprawić solą i pieprzem. Gotową jajecznicę posypać rabarbarem pokrojonym w zapałki i grzankami.

9 komentarzy

  1. u mnie taki połączeniem jest sałatka między innymi z truskawkami i majonezem
    ale jest rewaluacyjna

    OdpowiedzUsuń
  2. Lukrecjo, możesz podać przepis na tę sałatkę? :) Sezon truskawkowy się zaczyna - bardzo chętnie wypróbuję (uwielbiam majonez! :)).

    OdpowiedzUsuń
  3. jasne
    pokrojone truskawki
    młoda kapusta
    poszatkowana
    orzeszki ziemne solone
    łyżka musztardy i majonez
    jeść natychmiast bo truskawki puszczają sok
    (sałatka jest bardzo syta)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki! Brzmi bardzo zachęcająco. Jak tylko truskawki dojrzeją na krzaczkach, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jajecznica z rabarbarem, wow ! :) jeszcze nie probowalam takiego cudenka. Ciekawa jestem jak smakuje. My co niedziele jemy jajecznice ze wszelkimi pysznymi dodatkami jak: papryka, kielbaska, pomidorek, szczypiorek, cebulka, pieczarki. Z rabarbarem jeszcze nigdy nie jadlam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. gratuluje odwagi. ja rzadko mieszam az tak bardzo. chyba ze mnie jakas kulinarna tradycjonalistka... :-(

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda i wierze, że wspaniale smakuje!
    Korci mnie, aby samej się o tym przekonać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow ,piękna ta jajecznica
    Też sie na ta jajecznice czaje od czasu kupna ,,Jajek"

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiliśmy dzisiaj na śniadanie i nam smakowało. Ciekawy przepis: polecamy!

    OdpowiedzUsuń