Plecionka z makiem i suszonymi śliwkami

3 marca 2008

drożdżowa plecionka z makiem i suszonymi śliwkami

Dla niektórych ludzi gotowanie i "stanie przy garach" jest prawdziwym utrapieniem i robią to tylko i wyłącznie bo muszą, a najczęściej unikają jak mogą - stąd ogromna popularność gotowych półproduktów i jedzenia typu fast food. Ja w kuchni odpoczywam i wszelkiego rodzaju "pichcenie" jest dla mnie najlepszym relaksem. W tygodniu rzadko mam na to czas, ale kiedy przychodzi weekend, cieszę się już na samą myśl spędzenia dnia na wypróbowywaniu przepisów, które mam w głowie od dawna.

drożdżowa plecionka z makiem i suszonymi śliwkami

Co może działać bardziej relaksacyjnie po pracowitym i ciężkim tygodniu od zapachu drożdżowego ciasta? :) Chociaż makowiec kojarzy się z Bożym Narodzeniem, to ta rustykalna drożdżowa plecionka, którą znalazłam w Kuchni Żydowskiej z serii Z Kuchennej Półeczki, wydała mi się bardzo wiosenna i odpowiednia jako rozgrzewka przed szaleństwem wypieków wielkanocnych. Ale najbardziej zainteresowało mnie nadzienie, które oprócz maku zawiera suszone śliwki i śmietanę. Dzięki temu środek jest wilgotny, nie za słodki i dobrze "trzyma się" ciasta. Świetnie pasuje też pomarańczowy lukier, który wieńczy dzieło.

drożdżowa plecionka z makiem i suszonymi śliwkami

Plecionka z makiem i suszonymi śliwkami:

Ciasto -
1 łyżka suszonych drożdży,
55 g cukru,
4 łyżki ciepłej wody,
4 łyżki ciepłego mleka,
4 łyżki miękkiego masła,
1 jajko,
pół łyżeczki soli,
400 g mąki

Nadzienie -
175 g maku,
115 g śliwek suszonych,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
55 g miałkiego cukru,
1 łyżka miodu,
pół łyżeczki cynamonu

Lukier -
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy,
225 cukru pudru

Drożdże i cukier zalać ciepłą wodą, wymieszać i zostawić na 5-7 minut. Dodać sól, ciepłe mleko i masło i wymieszać mikserem. Dodawać stopniowo mąkę i zagniatać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Mak sparzyć i lekko utrzeć. Dodać posiekane śliwki, miód, cukier, śmietanę, cynamon i wszystko utrzeć na jednolitą masę.

Ciasto drożdżowe jeszcze raz delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blachy. Nadzienie rozłożyć na środku i zrobić 8-10 ukośnych nacięć na cieście po obu stronach nadzienia. Składać na zmianę paski z jednej i drugiej strony tworząc plecionkę. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, po czym posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.

Ucierać cukier puder z sokiem z pomarańczy i skórką aż powstanie lukier - posmarować upieczone ciasto.

14 komentarzy

  1. Piękna!!! Rzeczywiście, pomimo maku, jakoś tak wiosennie wygląda. Tak się zastanawiam, czy smak śliwek jest rzeczywiście wyczuwalny, czy raczej dodaje się je bardziej po to, żeby masa była wilgotna?

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to musi być pyszne! a ja się zastanawiam nad utylizacją puszki z nadzieniem makowym...

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna!!! Musi byc smakowita! :) Mniam. Slinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ajajaj!! A do mnie puszka maku przyleci samolotem z Polski na Wielkanoc...z przyjaciolka. Moze troche w innej kolejnosci, haha...a moze nie??:))

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne! i jak dużo maku, marzenie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie wspaniałe zdjęcia. Niesamowicie smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczne i mój ulubiony mak ,i jeszcze śliwki suszone,pomarańcza.....
    Komarko Twoje zdjęcia bardzo działają na mój apetyt -po prostu od razu jestem głodna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Karolciu - śliwek w nadzieniu, tak samo jak śmietany, prawie nie czuć. Wszystko jest razem utarte i jednak mak dominuje. Przede wszystkim masa jest przyjemnie wilgotna i aromatyczna.

    Margot dziękuję :) Jeżeli fotki tak działają, to właśnie największy komplement ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowitości...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow wow wow! Fantastyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przez te zdjęcia z baziami już czuję śwęta :) i zaczynam żałować, że nie spędzę ich w domu :P ale zawsze mam szansę na makowca ;):D

    OdpowiedzUsuń
  12. Komarko, pyszna! :)

    http://fabrykasmaku.blox.pl/2011/04/Plecionka-z-makiem-i-suszonymi-sliwkami.html

    OdpowiedzUsuń
  13. jakie powinna mieć rozmiary forma do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam ją bez formy, na dużej płaskiej blasze, tej która jest na wyposażeniu piekarnika. Ale możesz też upiec ją w formie keksowej - wtedy będzie bardziej okrągła. Jeżeli masz niewielką, krótką formę keksową, z tej proporcji na pewno wyjdą dwie plecionki.

      Usuń