Dla niektórych ludzi gotowanie i "stanie przy garach" jest prawdziwym utrapieniem i robią to tylko i wyłącznie bo muszą, a najczęściej unikają jak mogą - stąd ogromna popularność gotowych półproduktów i jedzenia typu fast food. Ja w kuchni odpoczywam i wszelkiego rodzaju "pichcenie" jest dla mnie najlepszym relaksem. W tygodniu rzadko mam na to czas, ale kiedy przychodzi weekend, cieszę się już na samą myśl spędzenia dnia na wypróbowywaniu przepisów, które mam w głowie od dawna.
Co może działać bardziej relaksacyjnie po pracowitym i ciężkim tygodniu od zapachu drożdżowego ciasta? :) Chociaż makowiec kojarzy się z Bożym Narodzeniem, to ta rustykalna drożdżowa plecionka, którą znalazłam w Kuchni Żydowskiej z serii Z Kuchennej Półeczki, wydała mi się bardzo wiosenna i odpowiednia jako rozgrzewka przed szaleństwem wypieków wielkanocnych. Ale najbardziej zainteresowało mnie nadzienie, które oprócz maku zawiera suszone śliwki i śmietanę. Dzięki temu środek jest wilgotny, nie za słodki i dobrze "trzyma się" ciasta. Świetnie pasuje też pomarańczowy lukier, który wieńczy dzieło.
Plecionka z makiem i suszonymi śliwkami:
Ciasto -
1 łyżka suszonych drożdży,
55 g cukru,
4 łyżki ciepłej wody,
4 łyżki ciepłego mleka,
4 łyżki miękkiego masła,
1 jajko,
pół łyżeczki soli,
400 g mąki
Nadzienie -
175 g maku,
115 g śliwek suszonych,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
55 g miałkiego cukru,
1 łyżka miodu,
pół łyżeczki cynamonu
Lukier -
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy,
225 cukru pudru
Drożdże i cukier zalać ciepłą wodą, wymieszać i zostawić na 5-7 minut. Dodać sól, ciepłe mleko i masło i wymieszać mikserem. Dodawać stopniowo mąkę i zagniatać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Mak sparzyć i lekko utrzeć. Dodać posiekane śliwki, miód, cukier, śmietanę, cynamon i wszystko utrzeć na jednolitą masę.
Ciasto drożdżowe jeszcze raz delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blachy. Nadzienie rozłożyć na środku i zrobić 8-10 ukośnych nacięć na cieście po obu stronach nadzienia. Składać na zmianę paski z jednej i drugiej strony tworząc plecionkę. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, po czym posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.
Ucierać cukier puder z sokiem z pomarańczy i skórką aż powstanie lukier - posmarować upieczone ciasto.
Piękna!!! Rzeczywiście, pomimo maku, jakoś tak wiosennie wygląda. Tak się zastanawiam, czy smak śliwek jest rzeczywiście wyczuwalny, czy raczej dodaje się je bardziej po to, żeby masa była wilgotna?
OdpowiedzUsuńale to musi być pyszne! a ja się zastanawiam nad utylizacją puszki z nadzieniem makowym...
OdpowiedzUsuńPrzepiękna!!! Musi byc smakowita! :) Mniam. Slinka leci :)
OdpowiedzUsuńajajaj!! A do mnie puszka maku przyleci samolotem z Polski na Wielkanoc...z przyjaciolka. Moze troche w innej kolejnosci, haha...a moze nie??:))
OdpowiedzUsuńpiękne! i jak dużo maku, marzenie :))
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe zdjęcia. Niesamowicie smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPrześliczne i mój ulubiony mak ,i jeszcze śliwki suszone,pomarańcza.....
OdpowiedzUsuńKomarko Twoje zdjęcia bardzo działają na mój apetyt -po prostu od razu jestem głodna!
Karolciu - śliwek w nadzieniu, tak samo jak śmietany, prawie nie czuć. Wszystko jest razem utarte i jednak mak dominuje. Przede wszystkim masa jest przyjemnie wilgotna i aromatyczna.
OdpowiedzUsuńMargot dziękuję :) Jeżeli fotki tak działają, to właśnie największy komplement ;)
Smakowitości...
OdpowiedzUsuńWow wow wow! Fantastyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPrzez te zdjęcia z baziami już czuję śwęta :) i zaczynam żałować, że nie spędzę ich w domu :P ale zawsze mam szansę na makowca ;):D
OdpowiedzUsuńKomarko, pyszna! :)
OdpowiedzUsuńhttp://fabrykasmaku.blox.pl/2011/04/Plecionka-z-makiem-i-suszonymi-sliwkami.html
jakie powinna mieć rozmiary forma do pieczenia?
OdpowiedzUsuńPiekłam ją bez formy, na dużej płaskiej blasze, tej która jest na wyposażeniu piekarnika. Ale możesz też upiec ją w formie keksowej - wtedy będzie bardziej okrągła. Jeżeli masz niewielką, krótką formę keksową, z tej proporcji na pewno wyjdą dwie plecionki.
Usuń