Placki bananowe

15 marca 2008

najlepsze placki bananowe

Zaczęło się od Fetti i jej bananowego songu na patelni w Galerii Potraw :) Uwielbiam banany w każdej postaci, a że nie jadłam ich jeszcze w postaci placków, przepis wypróbowałam przy pierwszej nadarzającej się okazji. Placki są naprawdę pyszne - o bardzo delikatnej konsystencji i subtelnej bananowej słodkości. Mnie najbardziej smakują z jogurtem bałkańskim lub nisko słodzonym dżemem.

Powiem z sekrecie, że nawet ci, co zdecydowanie nie przepadają za bananami, przyznają, że placki są nie tylko zjadliwe, ale też bardzo smaczne :) Dziękuję Fetti :)

najlepsze placki bananowe

Placki bananowe:

kiść bananów (4-5 sztuk),
1 jajko,
około pół szklanki mleka,
około pół szklanki mąki,
szczypta soli

Zmiksować jajko ze szczyptą soli, dodać rozgniecione banany. Dodać mleko i mąkę. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Smażyć placki na rozgrzanym oleju.

28 komentarzy

  1. Jakie one sliczne. Na pewno smakowite, tak wygladają,cudnie ! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem co jutro bedzie na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Komarko ,jak ty to robisz ,że nagle ,po obejrzeniu zdjęć placków z bananów ,stają sie one(placki) największym marzeniem .
    Własnie zjadamy .

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba je widziałam na fotoforum, nie pamiętam, ale wydaje mi się, że Twoje tam były :) Cudne, a ja sięod nich zbieram i zbieram... Jak do batoników bounty - ale wreszcie się wyzbierałam. Takie przypominajki jak ta tylko mnie motywują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot - to chyba nie moja zasługa, tylko przepisu, bo ja też marzyłam obsesyjnie o tych plackach, zanim je zrobiłam, kiedy tylko pojawiły się w Galerii Potraw ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Ja również robię często takie placuszki. Z kwaśną śmietaną i jagodami w komplecie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No,no bardzo fajne.Podobają mi się.Chyba się skuszę na nie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja dziś zrobiłam placki :)i muszę przyznać są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis! Zwłaszcza na dni kiedy już pustawo w lodówce. ;) Mało składników a efekt pyszny.

    I dziś przy przygotowaniu placuszków odkryłam, że prościej robi się papkę z bananów jeśli przed rozgniataniem widelcem nie pokroi się ich na plasterki! Eureka ;D

    Pozdrawiam
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  11. Wczoraj wlasnie zrobilam te placuszki. Sa naprawde pyszne. Nawet moj maly roczny Synek zajadal az mu sie uszy trzesly :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. mi niestety nie smakowały...:( ale proste do zrobienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ech Komarko:)Czesto zagladam do Twojego bloga,ale akurat do plackow bananowych dopiero dzis:)Hihi-wlasciwie to Kasiowi-Bzdeta-Wons nalezy dziekowac:)To jego przepis:)
    A wogole to ja sie tak nie bawie-ogladajac Twoje zdjecia sie nabawilam kompleksow i juz:PP
    to ja Fetti-cos mnie nie chce system zalogowac:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Fetti droga, jak miło Cię gościć! :) Nawet nie wiedziałam czyj to pierwotny przepis, bo dla mnie placki bananowe to zawsze placki Fetti! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/sniadania/placki_bananowe - tu widziałam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzięki za info. Przepis bym przeżyła, ale oczywiście wzięty w pakiecie ze zdjęciem :( Ręce opadają...

    OdpowiedzUsuń
  17. Placki są przepyszne,zrobiłam je dzisiaj,są rewelacyjne,Jedynie dodałam trochę cukru białego i waniliowego.Podałam je jak na zdjęciu z bitą śmietaną.Tylko jak uzyskałaś taki piękny kolor???Bo mi wyszły trochę jak naleśniki...Dzięki za świetny przepis!!!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Cieszę się, że smakowały :) Rzeczywiście są bardzo proste i pyszne przy tym. A z tym kolorem to nie mam pojęcia :) Może dlatego, że smażyłam prawie na suchej patelni?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Komarko dzisiaj zrobiłam placuszki- świetne, wszystkie zniknęły z prędkością światła;DD

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie je smażę, a pierwszy "test" mam za sobą - PYSZNE :) dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja się cieszę, że smakowało! To niezawodny przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. no to ja też spróbuję :) kupiłam 18 kg bananów - po tygodniu muszę się uwijać z ich jedzeniem bo mi jeszcze została połowa :) więc liczę na super placki :D

    OdpowiedzUsuń
  23. a przepraszam na ile porcji ten przepis jest :)?

    OdpowiedzUsuń
  24. Karolino, myślę, że dwie osoby na pewno się najedzą :) Jeżeli dla większej rodziny, to polecam podwójną porcję, bo będą krzyczeć o jeszcze ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Proste i pyszne, czego chcieć więcej ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mam opytanie . czy mam cłe jajko zmiksować z sola czy tylko białko a moze samo żółtko ?

    OdpowiedzUsuń
  27. Próbowałam dziś zrobić placuszki, w smaku bardzo dobre natomiast w wyglądzie znacznie odbiegają od Twoich... :( przypalone, ciężko było mi je odwrócić, żeby się nie rozlały... gdzie popełniłam błąd ??

    OdpowiedzUsuń