Zaczęło się od Fetti i jej bananowego songu na patelni w Galerii Potraw :) Uwielbiam banany w każdej postaci, a że nie jadłam ich jeszcze w postaci placków, przepis wypróbowałam przy pierwszej nadarzającej się okazji. Placki są naprawdę pyszne - o bardzo delikatnej konsystencji i subtelnej bananowej słodkości. Mnie najbardziej smakują z jogurtem bałkańskim lub nisko słodzonym dżemem.
Powiem z sekrecie, że nawet ci, co zdecydowanie nie przepadają za bananami, przyznają, że placki są nie tylko zjadliwe, ale też bardzo smaczne :) Dziękuję Fetti :)
Placki bananowe:
kiść bananów (4-5 sztuk),
1 jajko,
około pół szklanki mleka,
około pół szklanki mąki,
szczypta soli
Zmiksować jajko ze szczyptą soli, dodać rozgniecione banany. Dodać mleko i mąkę. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smażyć placki na rozgrzanym oleju.
Jakie one sliczne. Na pewno smakowite, tak wygladają,cudnie ! Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWiem co jutro bedzie na sniadanie :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam :-)
OdpowiedzUsuńKomarko ,jak ty to robisz ,że nagle ,po obejrzeniu zdjęć placków z bananów ,stają sie one(placki) największym marzeniem .
OdpowiedzUsuńWłasnie zjadamy .
Chyba je widziałam na fotoforum, nie pamiętam, ale wydaje mi się, że Twoje tam były :) Cudne, a ja sięod nich zbieram i zbieram... Jak do batoników bounty - ale wreszcie się wyzbierałam. Takie przypominajki jak ta tylko mnie motywują :)
OdpowiedzUsuńMargot - to chyba nie moja zasługa, tylko przepisu, bo ja też marzyłam obsesyjnie o tych plackach, zanim je zrobiłam, kiedy tylko pojawiły się w Galerii Potraw ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Ja również robię często takie placuszki. Z kwaśną śmietaną i jagodami w komplecie :)
OdpowiedzUsuńNo,no bardzo fajne.Podobają mi się.Chyba się skuszę na nie:)
OdpowiedzUsuńA ja dziś zrobiłam placki :)i muszę przyznać są pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! Zwłaszcza na dni kiedy już pustawo w lodówce. ;) Mało składników a efekt pyszny.
OdpowiedzUsuńI dziś przy przygotowaniu placuszków odkryłam, że prościej robi się papkę z bananów jeśli przed rozgniataniem widelcem nie pokroi się ich na plasterki! Eureka ;D
Pozdrawiam
Małgosia
Wczoraj wlasnie zrobilam te placuszki. Sa naprawde pyszne. Nawet moj maly roczny Synek zajadal az mu sie uszy trzesly :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmi niestety nie smakowały...:( ale proste do zrobienia. :)
OdpowiedzUsuńEch Komarko:)Czesto zagladam do Twojego bloga,ale akurat do plackow bananowych dopiero dzis:)Hihi-wlasciwie to Kasiowi-Bzdeta-Wons nalezy dziekowac:)To jego przepis:)
OdpowiedzUsuńA wogole to ja sie tak nie bawie-ogladajac Twoje zdjecia sie nabawilam kompleksow i juz:PP
to ja Fetti-cos mnie nie chce system zalogowac:D
Fetti droga, jak miło Cię gościć! :) Nawet nie wiedziałam czyj to pierwotny przepis, bo dla mnie placki bananowe to zawsze placki Fetti! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://www.mojegotowanie.pl/przepisy/sniadania/placki_bananowe - tu widziałam ten przepis
OdpowiedzUsuńDzięki za info. Przepis bym przeżyła, ale oczywiście wzięty w pakiecie ze zdjęciem :( Ręce opadają...
OdpowiedzUsuńPlacki są przepyszne,zrobiłam je dzisiaj,są rewelacyjne,Jedynie dodałam trochę cukru białego i waniliowego.Podałam je jak na zdjęciu z bitą śmietaną.Tylko jak uzyskałaś taki piękny kolor???Bo mi wyszły trochę jak naleśniki...Dzięki za świetny przepis!!!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :) Rzeczywiście są bardzo proste i pyszne przy tym. A z tym kolorem to nie mam pojęcia :) Może dlatego, że smażyłam prawie na suchej patelni?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Komarko dzisiaj zrobiłam placuszki- świetne, wszystkie zniknęły z prędkością światła;DD
OdpowiedzUsuńWłaśnie je smażę, a pierwszy "test" mam za sobą - PYSZNE :) dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńA ja się cieszę, że smakowało! To niezawodny przepis :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńno to ja też spróbuję :) kupiłam 18 kg bananów - po tygodniu muszę się uwijać z ich jedzeniem bo mi jeszcze została połowa :) więc liczę na super placki :D
OdpowiedzUsuńa przepraszam na ile porcji ten przepis jest :)?
OdpowiedzUsuńKarolino, myślę, że dwie osoby na pewno się najedzą :) Jeżeli dla większej rodziny, to polecam podwójną porcję, bo będą krzyczeć o jeszcze ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, czego chcieć więcej ? ;-)
OdpowiedzUsuńMam opytanie . czy mam cłe jajko zmiksować z sola czy tylko białko a moze samo żółtko ?
OdpowiedzUsuńPotrzebne jest całe jajko.
UsuńPróbowałam dziś zrobić placuszki, w smaku bardzo dobre natomiast w wyglądzie znacznie odbiegają od Twoich... :( przypalone, ciężko było mi je odwrócić, żeby się nie rozlały... gdzie popełniłam błąd ??
OdpowiedzUsuń