W Wielkiej Księdze Kucharskiej MAKARONY wygrzebałam przepis na pyszny kremowy i zawiesisty sos śmietanowo-paprykowy z pieczarkami i wieprzowymi polędwiczkami. A to wszystko w towarzystwie pappardelle z makiem. Dla mnie strzał w dziesiątkę! :)
Pappardelle z wieprzowiną, pieczarkami i makiem
250 g makaronu pappardelle,
20 g masła,
1,5 łyżki oleju,
1 cebula pokrojona w plasterki,
1 ząbek czosnku zmiażdżony,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta pieprzu cayenne,
250 g chudej wieprzowiny w cienkich plasterkach,
1 łyżka zielonej pietruszki, posiekanej,
1 łyżka porto lub innego wina,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
200 g kwaśnej śmietany,
150 g pieczarek,
2 łyżeczki ziaren maku
Ugotować makaron w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka.
Rozgrzać masło i pół łyżeczki oleju na patelni i powoli smażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek, paprykę, pieprz, wieprzowinę i pietruszkę natkę. Szybko obsmażyć na dużym ogniu, doprawić do smaku. Wlać wino, zagotować i mieszać 10 sekund. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Dodać pieczarki i dusić wszystko na wolnym ogniu.
Resztę oleju wymieszać z ciepłym makaronem i wymieszać z makiem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
20 g masła,
1,5 łyżki oleju,
1 cebula pokrojona w plasterki,
1 ząbek czosnku zmiażdżony,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta pieprzu cayenne,
250 g chudej wieprzowiny w cienkich plasterkach,
1 łyżka zielonej pietruszki, posiekanej,
1 łyżka porto lub innego wina,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
200 g kwaśnej śmietany,
150 g pieczarek,
2 łyżeczki ziaren maku
Ugotować makaron w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka.
Rozgrzać masło i pół łyżeczki oleju na patelni i powoli smażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek, paprykę, pieprz, wieprzowinę i pietruszkę natkę. Szybko obsmażyć na dużym ogniu, doprawić do smaku. Wlać wino, zagotować i mieszać 10 sekund. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Dodać pieczarki i dusić wszystko na wolnym ogniu.
Resztę oleju wymieszać z ciepłym makaronem i wymieszać z makiem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Własnie biorę się do robienia tego przepisu :) Zobaczymy jak wyjdzie, ale wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńUdało się, i było pyszne. delikatny smak. a makaron i mak to połączenie idealne. Pozdrawiam i polecam :)
OdpowiedzUsuńTo danie jest genialne! Bardzo przypomina mi Strogonova, którego robię podobnie.
OdpowiedzUsuń