Klasyka kuchni francuskiej - kaczka pieczona w pomarańczach. O tej porze roku, kiedy sezon na cytrusy w pełni, warto przygotować ją na niedzielny lub proszony obiad i zabłysnąć przed rodziną i gośćmi. Bo kaczka wygląda i smakuje spektakularnie - lśniąca i rumiana dzięki karmelowo-imbirowo-pomarańczowej glazurze, nadziewana cząstkami pomarańczy i cebuli i pachnąca mieszanką aromatycznego kuminu i majeranku.
Teraz, kiedy z cytrusach można przebierać jak w ulęgałkach, do nadziania kaczki i sosu, oprócz zwykłych pomarańczy, można wykorzystać wyjątkowo soczyste pomarańcze czerwone, a nawet mandarynki. Najważniejsze, to natrzeć kaczkę przyprawami i zamarynować dzień wcześniej, żeby mięso zdążyło przejść wszystkimi aromatami marynaty.
Kaczka z pomarańczami:
1 kaczka pekińska,
2-3 pomarańcze,
3 łyżeczki ziaren kuminu,
3 łyżeczki suszonego majeranku,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz
sos pomarańczowy -
1/2 szklanki soku pomarańczowego,
1/4 szklanki cukru brązowego,
2 łyżki białego octu winnego,
2 łyżki posiekanego drobno korzenia imbiru,
1/4 tłuszczu wytopionego z kaczki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zamarynować kaczkę wieczorem, dzień przed pieczeniem.
W miseczce wymieszać przyprawy i zioła - kumin, tymianek i majeranek.
Umytą kaczkę wysuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć od wewnątrz i zewnątrz solą, pieprzem i mieszanką przypraw i ziół.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i dobrze wyszorować. Pokroić razem ze skórką w ósemki. Cebulę obrać i również pokroić w cząstki. Mieszanką pomarańczy i cebuli nafaszerować kaczkę, skropić olejem, związać nogi, zamykając nadzienie w środku. Wykałaczką nakłuć skórę kaczki na piersi i udach. Zamarynowaną i nafaszerowaną kaczkę przykryć folią i odstawić do lodówki na noc.
Godzinę przed pieczeniem wyjąć kaczkę z lodówki i przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Piec kaczkę 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 stopni i piec kolejne 1,5 godziny.
Przed końcem pieczenia ostrożnie odcedzić prawie cały tłuszcz wytopiony z kaczki.
Przygotowań sos - cukier brązowy przesypać do rondla z grubym dnem i podgrzewając skarmelizować. Ostrożnie wlać sok pomarańczowy i mieszać, aż karmel ponownie rozpuści się w soku. Dodać ocet winny, imbir i 1/4 tłuszczu wytopionego z kaczki. Gotować wszystko kilka minut, aż sos lekko zredukuje się. Dodać mąkę ziemniaczaną, przesiewając ją przez sitko do sosu i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia, kiedy sos zgęstnieje. Jeżeli w sosie zostały grudki, przetrzeć całość przez sitko.
Połową sosu polać kaczkę i piec 10 minut. Po tym czasie ponownie polać kaczkę pozostałym sosem pomarańczowym i zostawić kaczkę w piecu na kolejne 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robiłam już wiele podejść do kaczki, może ta będzie idealna 😉
OdpowiedzUsuńMam taką nadzieję! :D Lubię też taką klasyczną po polsku - z jabłkami i majerankiem, ale ta przebija tamtą cudowną mieszanką aromatów :)
UsuńKaczka w pomarańczach to jedno z lepszych dań, takie wyrafinowane i zdecydowanie na wyjątkowe okazje. Próbowałaś kiedyś zrobić kaczkę z grilla? Jeżeli nie to koniecznie spróbuj, to soczyste kacze mięso z delikatnym aromatem grilla smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńCzy kaczka ma być odkryta?
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis na kaczuszkę zawsze do niego wracam
OdpowiedzUsuń