Ważna rzecz, to porządne odciśnięcie cukinii z nadmiaru wody - inaczej pulpeciki rozpadną się przy smażeniu i gotowaniu albo trzeba będzie dodać do nich tonę bułki tartej, żeby trzymały kształt. Cukinię najlepiej zetrzeć na tarce rano, w dzień przygotowania pulpecików na obiad i zostawić na durszlaku (można lekko oprószyć solą), aby odciekła. Później, przed dodaniem do reszty składników jeszcze raz trzeba odcisnąć ją w dłoniach.
Pulpeciki z cukinii i ricotty z makaronem:
(wg Diethood)
1 średniej wielkości cukinia (lub 2-3 małe),
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1/2 szklanki sera ricotta,
1/4 szklanki startego parmezanu,
1 jajko,
1 szklanka bułki tartej,
1/4 szklanki posiekanej bazylii,
po 1/2 łyżeczki tymianku i oregano,
1 łyżeczka soli,
pieprz,
olej do smażenia,
2-3 szklanki ulubionego sosu pomidorowego
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko oprószyć solą i odstawić.
Posiekaną drobno cebulę i czosnek zeszklić na patelni na małej ilości oleju.
W misce wymieszać ricottę, parmezan i jajko.
Cukinię dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i wymieszać z cebulą i czosnkiem. Dodać do serów wymieszanych z jajkiem. Dodać sól i pieprz do smaku oraz zioła. Na końcu dodać bułkę tartą i wymieszać wszystko dokładnie. Jeżeli masa jest za rzadka, dodać więcej bułki - musi być na tyle gęsta, aby można było ulepić z niej kulki.
Uformować niewielkie pulpeciki, obtaczając lekko w bułce tartej.
Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej (musi sięgać mniej więcej 2 cm). Wkładać pulpeciki i smażyć na średnim ogniu około 5 minut, aż będą rumiane z każdej strony. Wyjąć na papierowy ręcznik.
Na patelni podgrzać sos pomidorowy. Włożyć z powrotem pulpeciki i dusić na małym ogniu 4-5 minut.
Podawać z makaronem ugotowanym al dente.
Już wcześniej patrzyłam na ten oryginalny przepis, teraz mnie ostatecznie przekonałaś ;). Zastanawiam się tyko nad zamiennikiem ricotty.
OdpowiedzUsuńPolecam Ptasiu, bo baaardzo smaczne :) Myślę, że nasz śmietankowy twarożek gładki zamiast ricotty też dałby radę. Tylko musi być dosyć gęsty.
UsuńSuper, zapisuję sobie do wypróbowania! :-)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie podane, a przepis też super! :)
OdpowiedzUsuńCOOL :)
OdpowiedzUsuń