Grillowana cukinia marynowana w oliwie

10 sierpnia 2016

grillowana cukinia marynowana w oliwie z czosnkiem i tymiankiem

Są warzywa, którym nic tak dobrze nie robi, jak grillowanie :) Gotowane lub na surowo zwykle mdłe i bez wyrazu, charakteru i pełni smaku nabierają dopiero porządnie muśnięte ogniem. Na pierwszym miejscu w tym rankingu postawiłabym bakłażana, później cukinię, paprykę i dynię. Wszystkim, którzy dotąd z jakichś względów nie próbowali tych warzyw, nie lubią lub nie są do nich do końca przekonani, na dobry początek radzę spróbować ich w wersji grillowanej (lub smażonej na dużym ogniu, jak w wyśmienitej sałatce z patelni). A wszystkim już przekonanym, gorąco polecam na przekąskę smak letniej, grillowanej cukinii, zamknięty w oliwie.

Cukinia krojona jest w cieniutkie paski (najlepiej użyć do tego mandoliny) inaczej niż zwykle, bo nie w poprzek, ale wzdłuż. Ale uwaga - używamy tylko młodych cukinii, o długości nie większej niż 25 cm. Olbrzymie, przejrzałe i częściowo zdrewniałe cukinie nadają się po wydrążeniu co najwyżej do lecza lub innego warzywnego gulaszu, chociaż osobiście staram się unikać takich okazów jak ognia, bo cała esencja cukiniowego smaku znajduje się w cukiniach małych (im mniejsze tym lepsze!). Tej cukiniowej marynacie trzeba poświęcić trochę czasu, bo zajmuje go dość sporo grillowanie pojedynczych, cienkich pasków cukinii na patelni grillowej (lub też zwykłej, suchej na dużym ogniu). Ale cukinia podczas grillowania pachnie obłędnie, więc nie jest to nieprzyjemny czas :) Później wystarczy tylko przełożyć ją w słoiku plasterkami czosnku, gałązkami świeżego tymianku i wszystko zalać oliwą. Fantastyczna przekąska do kanapek, serów, wędlin i grzanek lub dodatek do makaronów!

grillowana cukinia marynowana w oliwie z czosnkiem i tymiankiem

grillowana cukinia marynowana w oliwie z czosnkiem i tymiankiem

Grillowana cukinia marynowana w oliwie:
(wg Larder Love

ok. 500 g cukinii,
2 ząbki czosnku,
sok wyciśnięty z 2 cytryn,
ok. 200 ml oliwy + 3 łyżki dodatkowo,
1 łyżka liści świeżego tymianku,
sól i pieprz

Cukinię pokroić w cienkie paski wzdłuż, najlepiej używając do tego mandoliny. Przełożyć do miski, skropić trzema łyżkami oliwy i oprószyć solą i pieprzem.

Rozgrzać mocno patelnię grillową. Grillować paski cukinii po około 2 minuty z każdej strony, po czym przełożyć do naczynia z sokiem z cytryn.

Czosnek posiekać w cienkie plasterki. Do wyparzonego słoika nakładać zgrillowaną i nasączoną sokiem z cytryny cukinię, przekładając ją plasterkami czosnku i tymiankiem. Po napełnieniu słoika, zalać wszystko oliwą - cukinia musi być całkowicie pokryta oliwą.

Cukinia jest gotowa do jedzenia po 2-3 dniach. Nie jest pasteryzowana, więc najlepiej trzymać ją w lodówce i zjeść w ciągu miesiąca.

grillowana cukinia marynowana w oliwie z czosnkiem i tymiankiem

grillowana cukinia marynowana w oliwie z czosnkiem i tymiankiem

9 komentarzy

  1. wspaniale, wygląda, może się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mandoliny się trochę boję, ale cukinia wygląda naprawdę zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się trochę boję mandoliny, bo nie raz zabawa z nią kończyła się skaleczeniem ;) Ale niczym innym tak idealnie cienko nie potrafię pokroić warzyw i owoców :)

      Usuń
    2. Krajalnica

      Usuń
  3. a da się ją pasteryzować, tak żeby starczyło na zimę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby wytrzymała dłużej, trzeba zalać ją gorącą oliwą albo olejem i zapasteryzować.

      Usuń
  4. Od kuzynki, żony Sycylijczyka wiem, że cukinię kroi się na plastry ok 1 cm, grilluje, ona traci wodę i staje się cieniutka,potem zalrewac oliwa z ziołami i małym dodatkiem octu ryzowego

    OdpowiedzUsuń