Rozpoczął się też sezon na młodą kapustę i dzisiaj polecam bardzo wiosenną zupę gulaszową z młodej kapusty ze schabem, fasolką i pokrzywą. Nawet dla tych, którzy za młodą kapustą do tej pory nie przepadli :)
Sama jestem dobrym przykładem, bo nigdy nie przepadałam za młodą kapustą w wersji gotowanej. Do dziś nie bardzo lubię bigosików ze słodkiej kapusty, duszonej z koperkiem ani słodkich kapuśniaków - dla mnie są za mdłe, za mało wyraziste w smaku. Może dlatego, że przez lata wyostrzył mi się smak i wolę wszystko bardziej pikantne. Ta zupa gulaszowa z młodej kapusty jest inna. Podpatrzyłam ją u Karola Okrasy, który swoim sposobem złamał klasyczny przepis na (mdłą) młodą kapustę i bardzo dobrze! Moim własnym sposobem tylko trochę ją odtłuściłam (z dodatkowej porcji słoniny), doprawiłam solidnie ostrą papryką i jestem zachwycona :) Bo w końcu znalazłam sposób na młodą kapustę, która naprawdę mi smakuje.
Zupa gulaszowa ma tę zaletę, że może być jednogarnkowym obiadem dwudaniowym w jednym. Z dodatkiem chudego schabu, podsmażonego boczku i fasolki, to konkretne treściwe danie, a jednocześnie bardzo wiosenne z młodą kapustą, a że ciągle mamy maj, dodatkowo koniecznie z garścią majowej pokrzywy . I co najważniejsze - jest pikantna i charakterna w smaku!
Zupa gulaszowa z młodej kapusty ze schabem i pokrzywą:
(wg Karola Okrasy)
500 g chudego schabu,
200 g wędzonego boczku,
1 główka młodej kapusty,
3 pietruszki korzeniowe,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 szklanka ugotowanej fasoli białej lub czerwonej (może być z puszki),
garść młodej pokrzywy,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku (jeżeli lubisz mniej pikantne dania, dodaj 1/2 łyżeczki),
1 łyżeczka mąki,
pieprz młotkowany lub świeżo mielony,
sól
W dużym garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz i powstaną skwarki, dodać pokrojony w dużą kostkę schab. Obsmażyć z każdej strony, a kiedy mięso zrobi się białe, dodać posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę pietruszkę. Mieszając podsmażyć wszystko i dodać oba rodzaje papryki. Oprószyć wszystko mąką, doprawić solą i pieprzem i zalać wodą. Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
Dodać grubo poszatkowaną kapustę i pokrzywę. Gotować jeszcze około 10 minut.
Podawać z ugotowanymi oddzielnie młodymi ziemniakami z koperkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
gdzie sie nie ruszę, tam kapusta ;) ale nie przeszkadza mi to zupełnie! uwielbiam ją!
OdpowiedzUsuńJeszcze chwila, a będzie tak samo z truskawkami :D
UsuńMocno czuć w tej zupie kapustę? Bo nienawidzę wszelkich kapuśniaków:(
OdpowiedzUsuńMłoda kapusta jest bardzo delikatna i nie czuć jej aż tak bardzo, jak np. kiszoną. Ja też nie przepadam za kapuśniakami, a ta zupa bardzo mi smakuje :)
UsuńZapisuje do wyprobowania:)
OdpowiedzUsuńU wielbiam kapusciane zupy ! Z pokrzywa to moze byc problem ;)
OdpowiedzUsuńPyszna ta zupka 😍
OdpowiedzUsuń