Chleb z pokrzywą

28 kwietnia 2016

chleb pszenny razowy z pokrzywą

Każdej wiosny zachęcam do jedzenia młodej pokrzywy dla wzmocnienia osłabionego po zimie organizmu (doskonale leczy tzw. zmęczenie wiosenne). Teraz, na przełomie kwietnia i maja jest najlepsza, najbardziej soczysta i ma najwięcej dobroczynnych dla nas związków i witamin (dokładnie o jej wszystkich właściwościach leczniczych przeczytasz tutaj). Jeżeli nie jesteś "chwastożercą" z natury i jedzenie dań z pokrzywy, takich jak pokrzywowy makaron czy pyszne pierożki ravioli z pokrzywą, wydaje Ci się średniowieczną torturą, wystarczy wyrobić w sobie nawyk dorzucania jej do tego wszystkiego, co jest miłe dla podniebienia, a gdzie pokrzywa nie będzie szczególnie nachalna, ani dominująca w smaku. Kilka listków do zupy, do sałatki, do sosu, do chleba... Właśnie do chleba z pokrzywą przekonywać dziś będę :)

Pokrzywa sparzona wrzątkiem, przestaje parzyć w palce

Najsmaczniejsze i najdelikatniejsze są najmłodsze części pokrzywy, dlatego warto zbierać same czubki rośliny z małymi i ciemnozielonymi listkami. Najlepiej zbierać je w kuchennej, gumowej lub foliowej rękawiczce, jeżeli boisz się poparzeń (bardzo zdrowych dla skóry skądinąd ;)), ale przyniesione do domu, bardzo łatwo ujarzmić, wrzucając niepokorną zieleninę na sekundę do gotującej się wody lub po prostu przelewając wrzątkiem z czajnika.

Takie zblanszowane liście pokrzywy można dodać do każdego pieczywa. Ja wybrałam prosty chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej. Można go upiec na samych drożdżach lub z dodatkiem zakwasu. Taki chleb ma delikatną skórkę, a pokrzywa w połączeniu z mąką razową nadaje mu lekko orzechowy posmak. Polecam gorąco na wiosenne śniadania :)

chleb pszenny razowy z pokrzywą

chleb z pokrzywą

Chleb z pokrzywą:

270 g mąki pszennej razowej,
330 g mąki pszennej chlebowej,
10 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka zakwasu suszonego (opcjonalnie),
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka miodu,
1,5 łyżeczki soli,
100 ml oliwy z oliwek,
400 ml ciepłej wody
garść młodej pokrzywy (ok. 70 g)

Drożdże z łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki chlebowej rozpuścić w połowie ciepłej wody w misce i odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.

Resztę mąki wymieszać z solą i suszonym zakwasem, jeżeli jest używany.
Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodać miód, składniki suche i zagniatać dodając resztę wody i na końcu oliwę. Dobrze wyrobić ciasto (około 10 minut), uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

W tym czasie pokrzywę sparzyć wrzątkiem i oddzielić liście od twardych łodyg (zostawić kilka ładnych listków do dekoracji na wierzch). Dokładnie odcisnąć wodę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, dodać sparzoną pokrzywę i jeszcze raz zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę.

Przygotować dwa koszyki do wyrastania chleba lub dwie foremki keksowe.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować chleby. Przełożyć do koszyków lub foremek, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny (aż ciasto podejdzie do brzegów foremek).

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni - jeżeli pieczesz na kamieniu - rozgrzać razem z kamieniem.

Wyrośnięte chleby posmarować po wierzchu odrobiną oliwy, ozdobić listkami pokrzywy i przełożyć na kamień (jeżeli są bochenkowe) lub w foremkach do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec chleby około 25 minut, aż staną się rumiane.

chleb pszenny razowy z pokrzywą

chleb pszenny razowy z pokrzywą

8 komentarzy

  1. Po prostu cudo! Jestem pod wielkim wrażeniem pomysłu i wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam już tyle twoich przepisów, że skuszę się na chlebek. Oczywiście wszystkie potrawy mogę nazwać kulinarnym sukcesem. Dzięki Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam już tyle twoich przepisów, że skuszę się na chlebek. Oczywiście wszystkie potrawy mogę nazwać kulinarnym sukcesem. Dzięki Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on pięknie wygląda!
    Chyba czas się wybrać po pokrzywy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie jutro wybieram się na pokrzywowy zniwa

    OdpowiedzUsuń
  6. O tej porze roku, we wszystkich daniach ze szpinakiem , pokrzywa jest zamiennikiem . Chleb mnie zaciekawił.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja czasem dodaje do chleba suszona pokrzywe, tez dobrze smakuje ��

    Serdecznosci, Joanna

    OdpowiedzUsuń