Coś mi się wydaje, że tegoroczna Wielkanoc będzie na gorąco :) Nie mam na myśli nagłego przypływu afrykańskiego powietrza i gorących frontów tuż znad równika, ale to, że na świątecznym stole królować będą dania ciepłe. Macie ochotę na zimne sałatki? Ja ani trochę. Czekam natomiast z niecierpliwością na pieczoną białą kiełbasę z chrupiącą skórką, w towarzystwie ostrego, świeżo tartego chrzanu ze śmietanką i kawał świątecznej pieczeni. Jestem przekonana, że jeszcze większym niż zwykle powodzeniem cieszyć się będzie rozgrzewający, wielkanocny żurek :)
Żurek jest specjalnością mojej kuzynki Dziuuni w naszej rodzinie i to ona przygotowuje co roku na święta wielki gar tego specjału. Dlatego też zawsze korzystam z jej sprawdzonych rad, kiedy gotuję żurek sama. Podany przepis jest wersją podstawową, którą można modyfikować według swojego smaku i gustu na różne sposoby. Lubicie "konkretną", tłustszą zupę - oprócz kiełbasy dodajcie wędzony boczek a zamiast maślanki - tłustą śmietankę. Grzyby można pominąć (chociaż pasują tutaj wspaniale), a dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Mój żurek testowo ugotowałam z dodatkiem Przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis (bez glutaminianu sodu!), na którą składa się zestaw potrzebnych przypraw - pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, koperek, liście selera, pasternak, cebula i czosnek. Zakwas zrobiłam sama, co i Wam polecam - jeszcze zdążycie przed Wielkanocą!
Żurek z grzybami:
zakwas żytni -
10 łyżek mąki żytniej razowej,
500 ml ciepłej, przegotowanej wody,
1 ząbek czosnku,
2-3 ziarenka ziela angielskiego (lekko zgniecione),
1 listek laurowy
Wszystkie składniki wymieszać w szklanym naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 4-5 dni.
zupa -
ok. 1,5 l bulionu,
200 g kiełbasy myśliwskiej,
kilka suszonych grzybów,
ok. 1 szklanka zakwasu żytniego,
1/3 szklanki maślanki lub śmietany
2 ziarenka ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
pieprz,
1 łyżka majeranku,
jajka ugotowane na twardo
Kiełbasę pokroić drobno i lekko podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka razem z grzybami i przyprawami i zalać bulionem. Gotować do czasu, aż grzyby będą miękkie, po czym wyjąć je, drobno pokroić i z powrotem dodać do zupy. Stopniowo dolewać wymieszany zakwas żytni, sprawdzając, czy żurek jest wystarczająco kwaśny. Zagotować i na koniec zabielić maślanką lub śmietaną, wymieszaną uprzednio z dużą szczyptą soli i zahartowaną gorącą zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz roztartym w rękach majerankiem. Podawać z pokrojonymi na ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo.
zdjęcie zrobione telefonem Nokia 808 Pure View
I ja myślę, że tegoroczna Wielkanoc będzie na gorąco. Żurek to podstawa. Bez niego nie ma Świąt. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo prawda, chociaż przyznaję, że żurek chętniej jem na świąteczny obiad niż świąteczne śniadanie :) Pozdrawiam Lo!
UsuńPiękne zdjęcia, przepiękne i bardzo apetyczne!:)
OdpowiedzUsuńŻurek to podstawa świąt wielkanocnych. Ja swój zakwas nastawiam dziś, mam nadzieję,że nie będzie za późno. Robię zakwas z przepisu Liski już od kilku lat. :)
Pozdrowienia i miłego dnia :)
Majanko, zdąży się ukiścić na pewno - w końcu grzejniki cały czas pracują pełną parą, więc parę dni żurkowi wystarczy :))
Usuńfajny żurek, z grzybami musi być bardzo aromatyczny:)
OdpowiedzUsuńTak, grzyby nadają mu cudownego aromatu - bardzo polecam wypróbowanie :)
UsuńO tak, tez podejrzewam, ze wielkanoc uplynie pod znakiem rozgrzewajacych potraw ;)
OdpowiedzUsuń:)) Gorące dania + gorąca rodzinna atmosfera i będzie fajnie :)
UsuńTaki cudowny, tradycyjny żur jest moim ulubionym przysmakiem na wielkanocnym stole ! I zakochałam się w tych zdjęciach !:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam przedświątecznie :)
UsuńFantastyczny, tradycyjny, świąteczny żur. Też dodaje grzybów do żurku. Wpadnij do mnie, robiłam żur na wędzonce z lokalnej masarni ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie Małgosiu :) Jeżeli na swojskiej wędzonce to już biegnę! :)
UsuńKomarko, czy 1,5ml znaczy 1,5 l bulionu? :)
OdpowiedzUsuńTak, tak - oczywiście 1 i pół litra :) Już poprawiam ;)
UsuńAbsolutna wspaniałość 💛 Tylko taki żurek będę robić, jest idealny w smaku!
OdpowiedzUsuń