Żurek z grzybami

24 marca 2013

wielkanocny żurek z suszonymi grzybami i kiełbasą

Coś mi się wydaje, że tegoroczna Wielkanoc będzie na gorąco :) Nie mam na myśli nagłego przypływu afrykańskiego powietrza i gorących frontów tuż znad równika, ale to, że na świątecznym stole królować będą dania ciepłe. Macie ochotę na zimne sałatki? Ja ani trochę. Czekam natomiast z niecierpliwością na pieczoną białą kiełbasę z chrupiącą skórką, w towarzystwie ostrego, świeżo tartego chrzanu ze śmietanką i kawał świątecznej pieczeni. Jestem przekonana, że jeszcze większym niż zwykle powodzeniem cieszyć się będzie rozgrzewający, wielkanocny żurek :)

wielkanocny żurek z suszonymi grzybami i kiełbasą

Żurek jest specjalnością mojej kuzynki Dziuuni w naszej rodzinie i to ona przygotowuje co roku na święta wielki gar tego specjału. Dlatego też zawsze korzystam z jej sprawdzonych rad, kiedy gotuję żurek sama. Podany przepis jest wersją podstawową, którą można modyfikować według swojego smaku i gustu na różne sposoby. Lubicie "konkretną", tłustszą zupę - oprócz kiełbasy dodajcie wędzony boczek a zamiast maślanki - tłustą śmietankę. Grzyby można pominąć (chociaż pasują tutaj wspaniale), a dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.

Mój żurek testowo ugotowałam z dodatkiem Przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis (bez glutaminianu sodu!), na którą składa się zestaw potrzebnych przypraw - pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, koperek, liście selera, pasternak, cebula i czosnek. Zakwas zrobiłam sama, co i Wam polecam - jeszcze zdążycie przed Wielkanocą!

wielkanocny żurek z suszonymi grzybami i kiełbasą

Żurek z grzybami:

zakwas żytni - 
10 łyżek mąki żytniej razowej,
500 ml ciepłej, przegotowanej wody,
1 ząbek czosnku,
2-3 ziarenka ziela angielskiego (lekko zgniecione),
1 listek laurowy

Wszystkie składniki wymieszać w szklanym naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 4-5 dni.

zupa - 
ok. 1,5 l bulionu,
200 g kiełbasy myśliwskiej,
kilka suszonych grzybów,
ok. 1 szklanka zakwasu żytniego,
1/3 szklanki maślanki lub śmietany
2 ziarenka ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
pieprz,
1 łyżka majeranku,
jajka ugotowane na twardo

Kiełbasę pokroić drobno i lekko podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka razem z grzybami i przyprawami i zalać bulionem. Gotować do czasu, aż grzyby będą miękkie, po czym wyjąć je, drobno pokroić i z powrotem dodać do zupy. Stopniowo dolewać wymieszany zakwas żytni, sprawdzając, czy żurek jest wystarczająco kwaśny. Zagotować i na koniec zabielić maślanką lub śmietaną, wymieszaną uprzednio z dużą szczyptą soli i zahartowaną gorącą zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz roztartym w rękach majerankiem. Podawać z pokrojonymi na ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo.

wielkanocny żurek z suszonymi grzybami i kiełbasą
wielkanocny żurek z suszonymi grzybami i kiełbasą
zdjęcie zrobione telefonem Nokia 808 Pure View

15 komentarzy

  1. I ja myślę, że tegoroczna Wielkanoc będzie na gorąco. Żurek to podstawa. Bez niego nie ma Świąt. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, chociaż przyznaję, że żurek chętniej jem na świąteczny obiad niż świąteczne śniadanie :) Pozdrawiam Lo!

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia, przepiękne i bardzo apetyczne!:)
    Żurek to podstawa świąt wielkanocnych. Ja swój zakwas nastawiam dziś, mam nadzieję,że nie będzie za późno. Robię zakwas z przepisu Liski już od kilku lat. :)
    Pozdrowienia i miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, zdąży się ukiścić na pewno - w końcu grzejniki cały czas pracują pełną parą, więc parę dni żurkowi wystarczy :))

      Usuń
  3. fajny żurek, z grzybami musi być bardzo aromatyczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, grzyby nadają mu cudownego aromatu - bardzo polecam wypróbowanie :)

      Usuń
  4. O tak, tez podejrzewam, ze wielkanoc uplynie pod znakiem rozgrzewajacych potraw ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Gorące dania + gorąca rodzinna atmosfera i będzie fajnie :)

      Usuń
  5. Taki cudowny, tradycyjny żur jest moim ulubionym przysmakiem na wielkanocnym stole ! I zakochałam się w tych zdjęciach !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny, tradycyjny, świąteczny żur. Też dodaje grzybów do żurku. Wpadnij do mnie, robiłam żur na wędzonce z lokalnej masarni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie Małgosiu :) Jeżeli na swojskiej wędzonce to już biegnę! :)

      Usuń
  7. Komarko, czy 1,5ml znaczy 1,5 l bulionu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak - oczywiście 1 i pół litra :) Już poprawiam ;)

      Usuń
  8. Absolutna wspaniałość 💛 Tylko taki żurek będę robić, jest idealny w smaku!

    OdpowiedzUsuń