Ciasteczka z wróżbą
Co roku, całkiem prywatnie, świętuję w mojej kuchni początek Chińskiego Nowego Roku. Mimo że nie mam żadnych chińskich korzeni, z podziwu i szacunku dla kultury Dalekiego Wschodu, z ciekawością śledzę zmieniające się cykle lunarnego kalendarza chińskiego i patronujące im znaki, a przy tej sposobności lubię upichcić coś specjalnego na tę okazję. W tamtym roku, z pomocą oryginalnych, starych, drewnianych foremek świętowałam ten czas pieczeniem ciastek księżycowych, w tym - ciasteczkami szczęścia własnej roboty. Nowy Chiński Rok - Rok Węża (mój rok! :)) rozpoczął się miesiąc temu (10 lutego), więc z małym poślizgiem, ale z wielką frajdą częstuję Was ciasteczkami z wróżbą :)Pochodzenie ciasteczek szczęścia nie jest pewne i podobno ich serwowanie w chińskich restauracjach jest znaną tradycją wszędzie, poza Chinami (mam wrażenie, że to podobna historia do naszych pierogów ruskich i ryby po grecku) :) Tak czy inaczej, do delikatnych, kruchych słodkości, skrywających tajemniczą sentencję w środku, zawsze miałam słabość i marzyły mi się takie własnej roboty. Udało się i po raz kolejny okazało, że nie taki diabeł straszny. Mimo to, zanim zabierzecie się za chińskie ciasteczka szczęścia - zarezerwujcie sobie sporo czasu i odkopcie w sobie pokłady cierpliwości (nie można piec na raz więcej niż 3-4 ciastka), przygotujcie się na lekko poparzone opuszki palców (ciastka muszą być składane błyskawicznie i na gorąco), nie przejmujcie się, kiedy pierwsze ciastka nie wyjdą albo wyjdą tak sobie - później nabiera się wprawy. Te wszystkie niedogodności na pewno wynagrodzi Wam smak ciastek i frajda z losowania i odczytywania szczęśliwego przesłania :)
Chińskie ciasteczka szczęścia:
(wg Wielkiej Księgi Kucharskiej - Kuchnia Azjatycka)
3 białka,
60 g cukru pudru,
60 g mąki,
45 g stopionego masła
karteczki ze szczęśliwym przesłaniem
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i schłodzone masło - wymieszać na gładko. Na końcu dodać przesianą mąkę i wszystkie jeszcze raz delikatnie wymieszać. Odstawić ciasto na 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 3-4 kółka o średnicy ok. 8 cm.
Na kółkach rozprowadzić cienką warstwę (ok. 1,5 łyżeczki) ciasta. Piec 5 minut, aż ciastka lekko zarumienią się na brzegach. Wyjąć blachę, szybkimi ruchami podważyć ciasto nożem i odkleić od papieru. Na środku położyć karteczkę z wróżbą, szybko złożyć ciasteczko na pół w półksiężyc, a potem zgiąć na środku na tępym brzegu jakiegoś naczynia (np. szklanki lub kubka). Odłożyć, najlepiej zostawiając na chwilę ciastka w otworach formy do mufinek lub kokilkach, aby ostygły, zachowując kształt.
W taki sam sposób upiec resztę ciasta.
Super!wyobrazam sobie jaka frajda musi byc podczas odczytywania wrozb :)
OdpowiedzUsuńOj tak - i tak się jakoś składa, że bardzo trafne te wróżby wylosowane okazywały się ;))
Usuńprofesjonalnie wyglądają!:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na te ciasteczka już długo czeka u mnie na wypróbowanie :). Pięknie Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńKocham ciasteczka z wróżbą, a te wyszły rzeczywiście profesjonalnie.
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie i są takie proste w zrobieniu:-)
OdpowiedzUsuńTo prawda - sama byłam przekonana, że więcej z nimi zachodu. A tu pikuś ;)
Usuńale fajne:)
OdpowiedzUsuńPiękne te ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka to musi być niezła zabawa :)
OdpowiedzUsuńZawsze się zastanawiałem jak takie ciasteczka zrobić. Dobry pomysł na impreze dla znajomych. Musi być dużo zabawy przy jedzeniu i czytaniu wróżb :D
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł na imprezę :) Już samo ich pieczenie jest bardzo towarzyskim zajęciem, bo każda para rąk przydaje się do ogarnięcia pilnowania czasu w piecu, "nadziewania" wróżbami i składania :)
UsuńJakież piękne i mądre zdanie kryło to chińsko-polskie ciasteczko! W mojej dzisiejszej notce nie umiałam tego tak ując, chociaż w pewnym sensie chciałam napisać coś podobnego :).
OdpowiedzUsuńIle ciasteczek wychodzi z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńZ tej porcji wychodzi około 30 ciasteczek.
UsuńFantastyczne te ciasteczka, musze je koniecznie zrobic na Swieta:) Czy mozna je upiec ze 2 dni wczesniej i przechowac w szczelnym pojemniku?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej można upiec je wcześniej i przechować w zamkniętym pudełku/puszce. Nic nie stracą na smaku i chrupkości :)
Usuń