Kwadraty maślankowe z wiśniami

8 sierpnia 2011

ciastka kwadraty na kruchym cieście z pianką maślankową i wiśniami

Kiedy wróciły letnie temperatury, od razu naszła mnie ochota na ciasto z lodówki. Ciasto z lodówki to w większości przypadków ciasto na żelatynie, z którą nie lubimy się szczególnie, nie tylko z uwagi na jej pochodzenie, ale również (i chyba przede wszystkim ;)) ze względu na jej neurotyczną naturę ;) Nie zliczę ilości nietężejących za żadne skarby żelatynowych mas i pianek i doprowadzających mnie do szewskiej pasji grudek. Dziwię się sama sobie, że wciąż, przekornie wracam do wiecznie okupionych nerwami zabaw z żelatyną, ale faktem jest, że niektóre z nich kończą się z całkiem niezłym skutkiem :) Jeżeli już uda mi się osiągnąć gładką i odpowiednio stężałą konsystencję, cieszę się jak dziecko, a uzyskany ciężkim wysiłkiem deser smakuje podwójnie dobrze :) Kwadraty z maślankowo-śmietanową pianką wyglądają jak ciastka tortowe i są bardzo smacznym, lekkim deserem na ciepłe, letnie podwieczorki.

Serwuję Wam po kawałku i żegnam się na dwa tygodnie, bo właściwie siedzę już na walizkach (tfu - na plecaku, bo nieporęcznych walizek nie trawię ;))) i jutro wyruszam na wakacje :)

ciastka kwadraty na kruchym cieście z pianką maślankową i wiśniami

Kwadraty maślankowe z wiśniami:

spód -
200 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g cukru,
1 jajko + 1 żółtko,
100 g masła,
1 łyżeczka cukru waniliowego

pianka maślankowa -
500 ml maślanki,
500 ml śmietanki kremowej 30%,
150 g cukru,
skórka otarta z cytryny,
12 płatków żelatyny lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku

wiśnie w żelu -
350 g wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu,
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (dodałam arrowroot),
2 łyżki cukru

Przygotować spód - masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajko, żółtko i cukier waniliowy. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowany masłem spód kwadratowej formy do pieczenia 25 X 25 cm. Piec około 15 minut w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku. Upieczony spód wyjąć i ostudzić w foremce.

Płatki żelatyny namoczyć wg instrukcji na opakowaniu, po czym osączyć i odcisnąć. Żelatynę w proszku rozpuścić w 1/3 szklanki gorącego mleka i ostudzić. Musi być całkowicie zimna, ale wciąż płynna, bo inaczej grudki murowane ;)
Maślankę wymieszać z cukrem i skórką cytrynową. Śmietankę ubić. Zimną żelatynę wymieszać najpierw z kilkoma łyżkami maślanki, później z resztą i kiedy całość zacznie lekko tężeć, wymieszać z bitą śmietaną. Masę przełożyć na ostudzony całkowicie spód z ciasta. Na powierzchni tężejącej masy można wykonać dekoracyjne fale :) Ciasto włożyć do lodówki i chłodzić co najmniej 2 godziny.

Wydrylowane wiśnie wymieszać z cukrem i odstawić. Kiedy puszczą sok, odlać około pół szklanki, a wiśnie przełożyć do rondelka i zagotować. Sok wymieszać ze skrobią lub mączką arrowroot po czym dodać do gotujących się wiśni i mieszając jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto pokroić w kwadraty. Przed podaniem, na wierzch każdego położyć łyżkę wiśni w żelu.

ciastka kwadraty na kruchym cieście z pianką maślankową i wiśniami

36 komentarzy

  1. Wyglądają cudownie! Ta czerwień na bieli - zjawiskowe!

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko, kwadraty są cudowne i wyjątkowe w swojej prostocie:). Odpoczywaj, ciesz się wszystkimi chwilami i wracaj cała, radosna i zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
  3. komarko, cudowne, cudowne to nawet zbyt mało powiedziane!
    och. są niezwykłe w swej prostocie.
    i cóż.... miłego wypoczynku! korzystaj z niego w pełni.

    OdpowiedzUsuń
  4. czy to nie dziwne?
    lekkie ciasto z maślanki, która wcale nie brzmi lekko...
    miłego wypoczynku

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pięknie!:)

    Wypoczywaj Komarko, ciesz się słoneczkiem:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poczęstuję się jednym i życzę miłego urlopu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają. Miłego urlopu i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. również miłego urlopu życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Komarko, kwadraty bardzo kuszace.
    Milych wakacji zycze :) Baw sie dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie umiem opisać mojej reakcji gdy na nie spojrzałam.. niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  11. cudownie wygladaja....lekkie....letnie....idealne....

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. milych i slonecznych wakacji Komarko :) :)

    OdpowiedzUsuń
  13. przepyszne musi być. faktycznie jak sie robi ciepło to z chęcią je się takie ciasta, muszę też nad takim pomyśleć (:

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak to pieknie wyglada! Az nabralam ochoty na takie pyszne, letnie ciasto na zimno. Zapisuje i... czekam na upaly!

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepisy!!! Kilka z nich już zapisałam i na pewno zrobię w tym tygodniu!
    Zapraszam do spróbowania moich przepisków - www.brazylijskie.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja powolutku nauczyłam się żelatyny. Oczywiście, że zdarzają się jeszcze wpadki, ale proporcje są już na moją korzyść :) Tak sobie myślę, że na wierzch można spokojnie dać frużelinę wiśniową (z Twojego przepisu zresztą).

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczne te kwadraciki, i te kolory, ahhh piękne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. jakie fajne :) w patriotycznych kolorach :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Często się pisze : "aż mi ślinka cieknie", "nabrałam ochoty..", ale przyznam szczerze, że naprawdę nabrałam ochoty na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  21. piekne... wygladaja tak leciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  22. och, biorę od razu! cały talerz najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czerwień i biel - długo nie mogłam oderwać od nich wzroku, hehe. Idealne zdjęcia! Ciekawe jak smakuja=)

    OdpowiedzUsuń
  24. smakowitości i pyszne zdjęcia jak zawsze :), proszę o mały kawałek taki malutki ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. wspaniałe ! i zdjęcia też wspaniałe ! pozdrawiam, Kamila z www.nutmegandvanila.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. udanych wakacji !! ciasteczka cuudne!

    OdpowiedzUsuń
  27. Ach, znowu się rozpływam.. ;D
    Informuję, że zmieniłam adres bloga:
    bananowysong.blogspot.com

    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ojej, Komarko, kwadraty są jak od linijki. Zazdroszczę ręki :)

    Miłego!

    :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Komarko, to jest absolutnie rajski deser. I wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam słodkości! Bardzo ciekawy przepis, na pewno go wypróbuję. W zamian zapraszam na mój deserek:
    http://www.brazylijskie.com.pl/7.php mam nadzieję, że posmakuje :) pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  31. To ciasto to poezja smaku! Zrobiłam wczoraj i wszyscy się zachwycali! Dzięki wielkie za ten smakowity pomysł, który na stałe zagości w mojej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Chyba trzeba będzie wypróbować, bo zdjęcia (mistrzowskie!) zachęcają tak, że ślinka kapie na podłogę :).

    OdpowiedzUsuń
  33. Delicioso!! se ve estupendo!! las fotografias fantásticas.
    Saludos Da & Mer

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda bardzo apetycznie ;)

    http://mojeptysiemalinowe.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  35. Ślinka cieknie gdy się patrzy na te pyszności :)
    Deser wsam raz na święto narodowe biało-czerwone ;)

    OdpowiedzUsuń